Ads

Jumaat, 24 Julai 2015

5 Makanan Menguatkan Sperma Lelaki

Pemakanan menpegaruhi kuantiti dan kualiti sperma yang dihasilkan oleh seorang lelaki. Selain pemakanan, senaman dan kecergasan seorang lelaki juga mempegaruhi keberhasilan sperma. Makanan yang sihat dan berkualiti memberi kelebihan disamping badan yang sihat. Tips kesihatan lelaki kali ini menyenaraikan 5 pemakanan yang boleh membantu menguatkan keberhasilan kuatiti dan kualiti sperma untuk disenyawakan oleh ovari.

Berapa ramai di kalangan lelaki yang BERANI nak bertanya mengenai perkara ini??
Berapa ramai di kalangan lelaki yang SANGGUP berjumpa doktor untuk bertanya???
Ini UBAT bagi masalah di atas.. 

Antara 5 pemakanan yang dapat menguatkan Sperma Lelaki : -

1.  Kacang Walnut

Selain mengandungi arginine, kacang walnut juga mengandungi asid lemak omega-3 (Omega-3 fatty acids) yang dapat membantu meningkatkan aliran darah ke arah zakar. Selain itu, kacang walnut mengandungi anti oksida sebanyak dua kali ganda berbanding kacang-kacang yang lain. 


2. Bayam  

Terdapat banyak kandungan falic acid dalam bayam yang boleh membantu meningkatkan kuantiti sperma. Bahan ini juga mampu membantu menghasilkan sperma yang sihat dan tinggi motilitinya. 


3.  Salad Buah

Menguatkan sperma lelaki

Buah-buahan seperti oren, strawberry, ceri, dan beberapa lagi buah-bauahan yang tinggi kandungan anti-oksidan sangat berkesan dalam meningkatkan bilangan sperma. Dengan pengambilan salad buah secara kerap, kita dapat menyerap kesemua nutrient yang terdapat dalam buah-buahan tersebut sekaligus. Dengan menjadikan buah-bauahan  sebagai amalan makanan harian, ia boleh menghalang sperma dari dirosakkan oleh radikal bebas. Air mani lelaki yang mengambil sehingga 1000 mg vitamin C setiap hari dapat meningkatkan motility sperma dan seterusnya dapat meningkatkan peluang berlakunya proses persenyawaan. 


4. Telur

Telur dapat membantu meningkatkan bilangan sperma dan memperbaiki kesuburan. Telur kaya dengan kandungan vitamin E, dimana kekurangannya boleh menyebabkan berlakunya kemerosotan tisu buah zakar dan sekali gus menyebabkan sperma lelaki kurang sihat.

Kesan anti-oksidan vitamin E juga dapat menghalang kesan negatif radikal bebas terhadap sel sperma dan telur (ovum). Oleh yang demikian, vitamin E ini dianggap antara nutrient yang terpenting untuk meningkatkan kesuburan.   


5. Air Kosong

Cara yang paling mudah untuk meningkatkan bilangan sperma adalah dengan minum air yang mencukupi setiap hari. Ia sangat penting bagi memastikan tubuh badan anda sentiasa terhidrat bagi meningkatkan fungsi sel-sel dalam badan, termasuklah sel sperma. Bilangan pengambilan air yang mencukupi adalah antara 8 hingga 10 gelas air kosong setiap hari.

Sebagai tambahan kepada 5 pemakanan yang disenaraikan di atas, boleh juga merujuk Tips meningkatkan sperma lelaki demi kebahagianrumahtanggan.

Kalau korang malu nak bertanya atau jumpa doktor.. Panduan Rahsia Mudah Hamil nie korang kena ada dan baca.. Lagi korang lambat lagi lah korang tak tahu nak selesai MASALAH korang sendiri..

Nota Kaki :

Senarai di atas adalah rujukan daripada pelbagai sumber dan bukan satu kewajiban atau jaminan. Sebarang persoalan dan maklumat tambahan mengenao produk kesihatan, vitamin boleh la merujuk kepada pihak perubatan seperti doctor mahupun pegawai farmasi.


Artikel Terkait


EmoticonEmoticon