Khamis, 23 Julai 2015

Tips Meningkatkan Sperma Lelaki Demi Kebahagian Rumahtangga

Setiap lelaki yang sihat tidak perlu memikirkan mengenai kesihatan lelaki tetapi AWAS pada hari ini isu kesihatan lelaki adalah keutamaan untuk menjamin kebahagian rumahtangga. Isu kesihatan lelaki semakin mendapat perhatian lelaki di luar sana kerana banyak kejadian cerai kerana kesihatan suami semakin menurun dan lagi teruk kebanyakkan isteri memberi alasan bahawa suami mereka tidak lagi mampu MELAYAN mereka seperti mana di awal perkahwinan.

Ego lelaki bro... Pasti MALU dan SEGAN nak bertanya apatah lagi nak jumpa doktor tanya.. Memang TAK la..

pemakanan meningkatkan sperma


Disini AM cuba berkongsi beberapa Tips yang boleh di amalkan oleh lelaki untuk menjaga kualiti bilangan sperma mereka. Sebelum itu, Terdapat beberapa faktor yang boleh menyumbang kepada penurunan bilangan sperma seperti factor luaran, gaya hidup, dan perubatan. Antaranya :     
  •  Pengambilan dadah seperti cocaine dan marijuana
  •  Alkohol
  •   Penggunaan computer riba di atas riba dalam jangka masa yang panjang
  •  Duduk terlalu lama, seperti memandu dengan jarak jauh, atau berbasikal terlalu lama
  •  Merokok
  •  Tekanan
  •  Obesity
  •  Faktor medical seperti ‘varicocele’, keradangan pada testicles dan prostate, masalah ejakulasi, anti-sperm antibodi, tumor, ketidak seimbangan homon, gluten intoleance dan kesan sampingan beberapa jenis ubat.
Dapatkan Panduan Rahsia Mudah Hamil memang SESUAI untuk bacaan SUAMI atau ISTERI...

Namun begitu, senaman dan pemakanan yang sihat boleh membantu anda untuk meningkatkan bilangan sperma. Antara makanan yang boleh diamalkan untuk meningkatkan bilangan sperma antaranya :

1. Pisang Buah pisang sangat berkesan dalam meningkatkan bilangan sperma. Pisang mengandungi Bromelain, sejenis enzyme yang turut terdapat dalam buah nenas (terutamanya pada bahagian tengah buah). Bromelain adalah enzyme anti-inflamatory semula jadi yang boleh membantu meningkatkan pengeluaran testosterone (hormon sex lelaki).

Buah pisang juga kaya dengan vitamin B1, A, dan C, yang penting dalam penghasilan sperma yang baik.

2. Coklat Hitam  sememangnya mempunyai pelbagai khasiat terhadap tubuh badan. Coklat mengandungi L- arginine, sejenis amino asid yang yang diperlukan oleh tubuh badan dalam penghasilan sperma. Coklat dapat meningkatkan bilangan sperma dan isi padu air mani.

Menurut sebuah kajian dari The University of Michigan Health System, pengambilan L-arginine sebagai suplemen tambahan dalam beberapa bulan dapat meningkatkan kuantiti dan kualiti sperma.

L-arginine juga boleh menyebabkan pengembangan salur darah (vasodilation), yang meningkatkan aliran darah pada alat sulit dan seterusnya membantu dalam proses ereksi.



3. Bawang Putih  mengandungi oxide synthase (NOS) yang merupakan bahan yang memainkan peranan yang penting dalam ereksi. Bawang putih juga mengandungi selenium dan vitamin B6 yang penting dalam penghasilan sperma yang sihat.

4. Buah Delima  mengandungi bahan anti oksida yang dapat melawan malondialdehyde (MDA), sejenis bahan kimia dalam salur darah yang boleh membunuh sel sperma. Malondialdehyde ini juga terdapat dalam air mani, yang menunjukkan sperma kurang berkualiti.

Kajian terbaru yang telah diterbitkan dalam International Journal of Medical Research and Health
Sciences (2013) telah membuktikan merokok boleh meningkatkan tahap MDA dalam air mani dan mengurangkan bilangan sperma.

Sebuah lagi kajian yang telah diterbitkan dalam Clinical Nutrition Journal menunjukkan pengambilan jus delima setiap hari boleh memusnahkan radikal bebas (free radical) dalam badan dan dapat meningkatkan kualiti sperma. 

Meningkatkan sperma lelaki


5. Daging (merah)  mengandungi zat sepeti zink yang membantu menghalang radikal bebas (free radicals) dari menjadi sebahagian dari sperma, yang akan mengurangkan kualitinya. Zink juga membantu testosterone dari bertukar kepada estrogen yang akan mengakibatkan kurang nafsu syahwat.

Menurut Mayoclinic, pengambilan sebanyak 66 mg zink setiap hari dapat meningkatkan bilangan sperma dalam lelaki yang separa subur (subfertile) dan 220 mg sehari dapat membantu mengurangkan masalah mati pucuk dalam kalangan lelaki.



Masih kurang jelas mengenai tips meningkatkan Sperma??? Mai nak bisik ada 1 ebook yang korang boleh beli dan tak ada siapa pun tahu korang dah beli.. Nak beli tak?? Rahsia Mudah Hamil memang susai GILA kat lelaki yang MALU nak kongsi MASALAH  yang kecik nie..

Nota kaki : Semoga dengan perkongsian 5 pemakanan ini dapat membantu semua lelaki yang sedang atau dalam peringkat awal mengalami permasalah kekurangan sperma boleh diamalkan. Jika artikel ini bermanfaat boleh kiranya di share di mana-mana laman sosial.

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon