Ads

Sabtu, 8 Ogos 2015

5 Tanda Penyakit Jantung Menyerang Anda

Serangan penyakit jantung tidak mengira usia atau jantina pada masa kini dengan pelbagai sebab dan punca yang ramai di kalangan kita. Dengan gaya hidup yang semakin mendesak dan beban kerja yang banyak, ramai dikalangan kita memilih untuk makan fast food yang menggunakan bahan kimia yang cukup kuat dan mepercepatkan lagi serangan penyakit jantung di kalangan kita semua. 

Berikut ini adalah lima penggunaan tersembunyi yang boleh menjadi penanda munculnya gangguan pada jantung. Apabila anda mengalami dua atau lebih gejala seperti dibawah ini secara bersamaan, Goldstein menganjurkan untuk segera pergi ke doktor untuk mendapatkan pemeriksaan lanjut:


tanda serangan jantung

1. Sakit leher
Apakah anda pernah merasa sakit otot yang berpanjangan pada bahagian leher? Waspadai bila sakit in tak kunjung hilang. Pascaserangan jantung, beberapa pesakit mengingat kalau mereka sebelumnya merasakan kesakitan dan tegang pada leher. Mereka seringkali tak memperhatikan gejala ini kerana mereka hanya fokus pada gejala-gejala yang lebih dramatik seperti sakit akut di sekitar dada, bahu, dan lengan.
“Perempuan khususnya lebih kecil kemungkinannya mengalami gejala seperti ini, dan lebih mungkin untuk merasa sakit mendadak disertai rasa sesak di bahagian bahu dan bahagian bawah leher,” kata Margie Latrella, seorang jururawat dan juga penulis dari Women Cardiology Center, New Jersey. Rasa sakit juga dapat merambat ke sisi kiri bahagian tubuh, bahu kiri dan lengan.
Apa yang terjadi? Saraf dari rangkaian jantung yang rosak menghantar isyarat rasa sakit yang naik turun pada ruas tulang belakang yang dalam waktu bersamaan merambat ke saraf-saraf di sekitar leher dan bahu.
2. Problem seksual
Lelaki dengan gangguan erektil biasanya mempunyai masalah dengan penyakit pembuluh darah koroner. Kajian terhadap lelaki di Eropah menunjukkan, mereka yang dirawat kerana penyakit jantung dua daripada tiga di antaranya menderita disfungsi erektil selama berbulan-bulan, sebelum akhirnya didiagnosis mempunyai masalah dengan jantung. Menurut Goldstein, beberapa kajian terbaru yang menguji hubungan antara disfungsi erektil dan penyakit kardiovaskular juga semakin meyakinkan. Tak heran bila kini para doktor mempertimbangkan untuk juga mengatasi masalah kardiovaskular ketika lelaki mengeluhkan disfungsi erektil.
“Dalam beberapa tahun terakhir, telah ada bukti yang cukup jelas bahawa terdapat risiko besar peningkatan serangan jantung dan kematian pada pesakit dengan disfungsi erektil,” kata Goldstein.
Apa yang terjadi? Seperti halnya pembuluh darah di sekitar jantung yang boleh menyempit dan mengeras, hal sama juga boleh terjadi pada pembuluh yang meyuplai darah ke bahagian zakar. Kerana saluran darah di sekitar zakar lebih kecil, pembuluh-pembuluh ini boleh mengalami kerosakan yang lebih cepat – walaupun tiga atau empat tahun lebih cepat sebelum penyakit jantung dikesan.
3. Pening, pengsan, atau sesak nafas
Sebuah kajian yang diterbitkan Circulation: Journal of the American Heart Association, menyebutkan lebih dari 40 peratus perempuan melaporkan bahawa mereka cenderung mengalami sesak nafas di saat sebelum terjadinya serangan jantung. Anda mungkin akan merasakan tak boleh bernafas, lemas atau pusing serasa berada di ketinggian. Bila anda tergopoh-gopoh ketika naik tangga, menyapu halaman, berjalan santai, atau aktiviti lain yang sebelumnya tak membuat Anda kesulitan, gejala ini perlu diwaspadai sebagai peringatan penting.
Apa yang terjadi? Ini akibat tidak cukupnya darah mengalir pada saluran yang mengangkut oksigen ke jantung. Kesakitan pada otot jantung atau angina juga boleh membuat seseorang merasakan sukar menarik nafas dalam. Penyakit pembuluh darah koroner, di mana pembuluh darah jantung tersumbat akibat penumpukan plak, menyebabkan organ jantung tidak mendapatkan bekalan oksigen yang cukup. Sensasi mendadak tak boleh bernafas dalam seringkali menjadi petanda angina, salah satu jenis sakit pada otot jantung.
4. Gangguan pencernaan, mual, atau heartburn
Walaupun sebahagian besar daripada kita berfikir keadaan yang berhubungan dengan jantung sinonim dengan kesakitan pada dada, tetapi sebenarnya hal ini boleh berlaku juga di bahagian perut. Pada beberapa orang khususnya wanita, gejala seperti heartburn atau perasaan terbakar pada bahagian dada, sesnsasi perut kekenyangan atau tersedak perlu diwaspadai. Gangguan pencernaan yang parah dan mual juga boleh menjadi tanda awal serangan jantung, atau biasa disebut infarction, khususnya pada wanita. Sebuah kajian menunjukkan, perempuan dua kali lebih mungkin mengalami muntah, mual, dan gangguan pencernaan selama beberapa bulan menjelang serangan jantung.
Apa yang terjadi? Timbunan lemak di pembuluh darah boleh mengurangkan atau menurunkan bekalan darah ke jantung sehingga menimbulkan perasaan seperti sesak, tertindih atau sakit – yang kebanyakan berlaku di kawasan dada tetapi terkadang juga di bahagian perut. Bergantung dari bahagian jantung mana yang terkena, hal itu akan memberikan isyarat ke seluruh tubuh. Mual dan pusing-pusing juga boleh menjadi petanda bahawa serangan jantung sedang berlaku. Oleh sebab itu, segera panggil doktor anda bila aduan tersebut terus dialami.
tanda serangan jantung

5. Sakit pada rahang dan telinga
Sakit pada rahang adalah sesuatu yang terkadang misteri dan sangat mengganggu. Keadaan ini boleh disebabkan oleh banyak faktor, tetapi terkadang boleh menjadi petunjuk adanya penyakit pembuluh darah koroner (CAD) dan awal serangan jantung. Beberapa ahli kini sedang fokus meneliti hubungan sakit pada rahang dengan risiko serangan jantung. Hasil kajian menunjukkan, ramai pesakit pasca serangan jantung melaporkan sakit pada rahang mereka menjelang terjadinya serangan jantung.
Apa yang terjadi? Kerosakan pada rangkaian organ jantung boleh mencetuskan penghantaran isyarat naik turun pada bahagian tulang belakang yang kemudian meluas pada sarar-saraf yang tersebar dari mulai tulang leher, rahang hingga ke bahagian telinga.

Untuk mengelak serangan penyakit ini, boleh diamalkan memakan madu dan kulit kayu manis sebagai amalakan ataupun mengamalkan meminum minuman sunnah.

Nota Kaki :
5 tanda serangan penyakit jantung ini adalah sebahagian daripada tanda-tanda yang dikenal pasti. Dengan mengamalkan pemakanan dan gaya hidup yang sihat akan memastikan kesihatan kita semua akan menjadi lebih baik. Luangkan masa di waktu petang untuk berjalan di sekitar taman-taman dapat membantu badan menjadi sihat. Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada sahabat-sahabat AM semua.

Artikel Terkait

4 comments

Tq atas perkongsian..sama2 jaga kesihatan jantung kita :)

wow.. good sharing.. thank you..

ur welcome..sama2 jaga jantung dan kongsi artikel ini jika bermanfaat


EmoticonEmoticon