Ads

Sabtu, 29 Ogos 2015

Carta BBT dan Gangguan Fasa Luteal

Artikel ini adalah merupakan suatu lanjutan kepada artikel ‘Mengira Kesuburan Wanita’. Post ini lebih mudah difaham oleh mereka yang telah mula menjadikan aktiviti mencatat BBT sebagai rutin harian mereka. Mudah-mudahan artikel ini bermanafaat.

Carta BBT dan gangguan fasa luteal


Apa Itu Fasa Luteal

Suatu kitar haid terbahagi kepada dua fasa.
1. Fasa Folikel – Bermula dari hari pertama haid hingga ovulasi
2. Fasa Luteal – Selepas ovulasi sehingga haid berikutnya

Oleh itu, pemisah antara fasa folikel dan fasa luteal adalah haid dan ovulasi.

Fasa selepas ovulasi dikenali sebagai fasa luteal kerana setelah ovulasi, korpus luteum mula menghasilkan hormon progesteron. Hormon progesteron adalah dominan pada fasa luteal. Ketika aras progesteron ini tinggi, suhu badan akan meningkat dan seterusnya lapisan endometrium dibina sebagai persediaan proses penempelan jika telur berjaya disenyawakan. Lapisan endometrium ini memainkan peranan penting bagi pertumbuhan janin dalam rahim. Oleh itu, jika seseorang wanita tersebut hamil, disebabkan aras Progesteron yang tinggi, suhu badan akan kekal tinggi sebagai inkubator terhadap janin yang terbentuk. Kitar haid akan tertangguh sehingga habis tempoh kehamilan.

Jika tiada persenyawaan berlaku, lapisan endometrium yang dipenuhi dengan saluran darah ini akan runtuh, maka darah bersama-sama dengan kandungan dinding endometrium yang runtuh ini akan keluar sebagai darah haid.
Fasa luteal juga dikenali sebagai Days Past Ovulation (DPO), Tempohnya adalah sekitar 12-14 hari.

Fakta Penting Tentang Fasa Luteal

Fasa folikel adalah tidak tetap kerana ia bergantung kepada bila berlakunya ovulasi manakala ovulasi pula boleh dipengaruhi oleh beberapa faktor seperti stress, pengambilan ubat-ubatan, peningkatan aktiviti-aktiviti harian dan faktor-faktor lain. Jika proses ovulasi terganggu, maka tempoh fasa folikel juga berubah.

Tempoh fasa luteal pula adalah sangat tetap bagi seseorang individu, jika ada perubahan pun tak lebih dari 1 hari.

Berikut adalah suatu ’misconception’ bagi seseorang wanita yang mengunakan kaedah kalendar bagi mengira hari-hari subur iaitu mereka kira dari ’depan’ iaitu dari fasa folikel sedangkan fasa folikel boleh berubah-ubah. Sebaliknnya, pengiraan hari ovulasi dan hari-hari subur ini sepatutnya dikira dari ’belakang’ atau dari fasa luteal ini.
Dengan mengambil kira fakta ini, kita boleh kesan waktu ovulasi dalam sesuatu kitar haid dengan formula berikut:

Tempoh Kitar Haid – Tempoh Fasa Luteal.

Contoh:
Tempoh Kitar Haid = 28 hari
Tempoh Fasa Luteal =12 Hari
Ovulasi : 28-12=16

Oleh itu, ovulasi akan berlaku pada hari ke 16 bagi kitar haid wanita ini.
Formula inilah yang digunakan oleh mana-mana Kalendar Ovulasi bagi mengesan hari-hari subur.

Bagaimana Mengesan Fasa Luteal dari carta BBT?
Fasa Luteal = bermula dari Ovulasi hingga Hari pertama Haid.
Bagaimana untuk kesan tempoh fasa luteal ini melalui carta BBT? Rujuk gambarajah di bawah.

carta BBT dan fasa luteal

Berdasarkan rajah di atas,

Tempoh kitar haid wanita ini = 28 hari.
Ovulasi berlaku pada = hari ke 14
Tempoh fasa luteal adalah = 14 hari

Dapatkan Carta BBT  Di SINI

Apa Itu Gangguan Fasa Luteal?

Bagi kebanyakan wanita, fasa luteal adalah sekitar 14 hari, bahkan mungkin juga bagi sesetengah wanita sehingga 17 hari. Keadaan ini adalah normal.
Seseorang itu dikatakan mengalami Gangguan Fasa Luteal jika fasa lutealnya menjadi pendek dan haid akan berlaku lebih cepat setelah ovulasi. Atau lebih tepat lagi, seseorang itu dikatakan mengalami Gangguan Fasa Luteal jika didapati fasa lutealnya adalah 10 hari atau kurang.
Berikut adalah definisi ‘Luteal Phase Defects’ yang kami dapat dari laman MediLexicon iaitu sebuah laman web yang memnyediakan servis ‘Online Medical Dictionary’.

“inadequate secretion of progersterone during the luteal phase of the menstrual cycle, with resultant infertility”

(Satu keadaan dimana kekurangan rembesan hormon Progesteron ketika fasa luteal dalam sesuatu kitar haid yang mengakibatkan ketidaksuburan). Wanita yang mengalami Gangguan Fasa Luteal tidak dapat menghasilkan hormon Progesteron yang mencukupi ketika Fasa Luteal. Oleh itu, dinding endometrium tidak bersedia sepenuhnya untuk proses penempelan dan pembentukan janin.

Bagaimana Mengesan Gangguan Fasa Luteal dari Carta BBT?

Kita dapat mengesan Gangguan Fasa Luteal ini melalui carta BBT, iaitu jika jarak diantara ovulasi dan haid seterusnya adalah 10 hari atau kurang. Fasa luteal ini mestilah lebih dari 10 hari bagi menyokong kehamilan. Jika ini dapat dilihat pada carta BBT anda, segera dapatkan pandangan doktor berdasarkan carta BBT tersebut.

Buatlah satu temujanji bagi satu sesi konsultasi profesional oleh doktor. Usaha anda untuk membuat catatan BBT setiap hari sangat membantu doktor untuk membuat diagnosis lanjut terhadap keadaan kesuburan anda. Mereka akan membuat ujian lanjutan yang lebih tepat bagi pengesahan.

Bagi korang yang MALU atau SEGAN nak bertanya kekawan atau malu nak berjumpa doktor. Ada satu jalan penyelesaian yang AM nak kongsikan iaitu Panduan Rahsia Mudah Hamil ini WAJIB korang miliki SEKARANG.. Korang boleh baca dan siap bagi lagi Carta BBT. Tak perlu jumpa sesiapa sudah tahu mengenai Carta BBT dan di izinkan olehNya dapat anak juga...

Penutup

Kesimpulannya, inilah diantara kelebihan catatan BBT walaupun kaedah ini agak kuno, rumit dan leceh berbanding kaedah LH kit ataupun OPK(Ovulation Prediction Kit) yang dkesan berdasarkan hormon LH. Kelemahan kit LH, ia hanya mengesan peningkatan aras hormon LH, tetapi tidak dapat mengesahkan jika ovulasi benar-benar berlaku ataupun tidak. Walaubagaimanapun, ia hanyalah satu kaedah bagi mengesan tanda-tanda Gangguan Fasa Luteal. Corak carta BBT bukanlah keputusan yang muktamad bagi mana-mana masalah kesuburan. Tetapi, memandangkan ia adalah kaedah yang boleh dilakukan sendiri (DIY), maka ia boleh dijadikan sebagai satu panduan awal sebelum mendapatkan khidmat nasihat profesional dari doktor. Dapatkan carta BBT Di SINI

Di pusat-pusat rawatan kesuburan, mereka mungkin akan menggunakan kaedah-kaedah lain seperti ’Endometrial Biopsy’ yang dikatakan paling tepat bagi mengesan Gangguan Fasa Luteal.
Akhir sekali, jika anda dalam ikhtiar untuk dapat zuriat, jangan menganggap bahawa catatan BBT semata-mata untuk mengesan hari-hari subur, tetapi ia adalah sebagai sebahagian dari proses mengenali proses-proses yang berlaku dalam diri seorang wanita.


Nota Kaki :
Semoga sedikit perkongsian ini dapat membantu para wanita di luar sana yang merancang untuk mendapat anak telah memahami Carta BBT dan bagaimana carta BBT membantu mengesan hari ovulasi. AM juga masih belajar bersama isteri tercinta untuk mendapatkan anak sulong kami.
Tidak menjadi kesalahan suami belajar mengenai kesuburan wanita untuk isteri tercinta, kerana suami yang belajar untuk isteri sukar di cari di mana-mana.


Artikel Terkait


EmoticonEmoticon