Ads

Jumaat, 28 Ogos 2015

Petua dan Makanan Untuk Rawatan Rabun Mata

Rabun mata merupakan salah satu penyakit yang kebanyakkan daripada kita terpaksa hadapi. Pelbagai punca terjadinya rabun mata ini, salah satu punca adalah keturunan dan pemakanan yang terlalu banyak bahan kimia dan kurangnya memakan sayur-sayuran dan buah-buahan.
petua dan makanan untuk rabun mata

Bagaimana untuk mengatasi masalah rabun mata? Disini AM sediakan beberapa petua dan makanan yang mampu mencegah masalah rabun mata, antaranya

1. Wap nasi
Apabila memasak nasi, halakan mata ke arah wap yang keluar dari periuk nasi. Amalkan setiap kali masak nasi.
2. Sawi
Rebus secekak sawi dengan 2 gelas air sehingga mendidih dan tutup api. Minum setelah sejuk pada suhu bilik. Amalkan 3 kali seminggu.
3. Lobak merah
Boleh makan mentah-mentah atau minum air lobak merah. Amalkan selalu InsyaAllah semakin baik nanti. Lobak merah kaya dengan Betacaotene (pelopor kepada Vitamin A, nutrien yang diperlukan untuk penglihatan), Lycopene (nutrien perlindungan sinaran UV pada mata) dan Lutein (nutrien yang melindungi kerosakan pada radikal mata). Jika anda mengalami masalah penglihatan, disarankan makan lebih banyak lobak merah.
4. Teh
Mencegah katarak mata. Teh membantu mengawal pertumbuhan darah baru di belakang mata. Pakar menjelaskan jika terlalu banyak saluran darah di sebalik retina, ia kan menyebabkan kebocoran darah dan cecair yang menjurus kepada bintik buta.
petua dan makanan rawatan rabun mata

5. Bawang Putih & Bawang Merah
Bawang putih dan merah sangat penting dalam pengeluaran Glutation, sejenis sulfur yang bertindak sebagai anti oksidan untuk kanta mata.
6. Kacang Walnut
Kacang Walnut mengandungi sumber Omega- 3, Vitamin E dan antioksidan yang tinggi. Nutrien ini amat penting dalam memerangi radang mata.
7. Tomato
Tomato juga mengandungi dua nutrien penting untuk mata iaitu lycopene dan lutein. Tomato juga berkesan mencegah kanser mata.
8. Kacang Soya
Kacang soya mengandungi antioksidan yang kuat yang dipanggil isoflavon. Antioksidan ini melindungi mata daripada sindrom mata kering.
9. Telur
Sebatian sulfur, protein dan cysteine dalam telur membantu melindungi mata daripada pertumbuhan katarak. Makan telur sehari sekali sudah memadai bagi penjagaan mata.
petua dan makanan untuk mencegah rabun mata

10. Brokoli
Brokoli mengaktifkan enzim anti – radang dalam badan untuk menggalakkan detoksifikasi termasuk mencegah keradangan di bahagian belakang mata.
Nota Kaki :

10 petua dan makanan yang mampu mencegah masalah rabun mata. Semoga sedikit perkongsian ini mampu mengatasi masalah para sahabat AM semua. Jika artikel ini bermanfaat sila lah share di mana-mana laman social.

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon