Ads

Isnin, 28 September 2015

6 Penyebab Bau Badan Yang Korang Tak Terfikir dan Penyelesaian paling AWESOME

Korang mungkin hairan selepas mandi yang dah kerap pun bau badan masih melekat kat badan korang kan… Itu belum kira lagi bau kaki korang di dalam kasut yang dah berjam-jam tak buka..Hahahaha.

Bau badan korang masih wujud walaupun korang dah pakai berkilo-kilo deodorant yang murah tak yah nak sembang la.. Yang mahal pun dah try TAPI masalah BAU BADAN korang masih wujud kan..

Korang kena semak balik apa yang menyebabkan bau badan korang susah nak hilang kat badan korang… AM dah siap-siapkan list penyebab-penyebab, harap korang baca dan fikirkan..

1. Stres
Korang percaya ke tidak?? Peluh dan sebatian kimia dalam badan korang penyebab utama masalah badan berbau.
6 Penyebab Bau Badan Yang Korang Tak Terfikir dan Penyelesaian paling AWESOME

Peluh yang di hasilkan pada kalenjar apokrin. Kalenjar ini yang menghasilkan peluh yang kurang berair, dan bakteria dari lemak dan protein yang telah sebati menghasilkan bau yang cukup kuat untuk membuat badan korang berbau.

Bila korang stress, menghasilkan peluh, peluh pula mengeluarkan bau yang agak kurang menyenangkan. Berhati-hati apabila korang stress.. Stres membuat korang berbau busuk….

2. Kaki juga berbau

Cuba korang periksa kaki korang sekarang.. Kenapa???
Kaki korang juga menyumbang kepada bau badan korang tau..
Bayangkan kaki korang di dalam kasut, gelap, berpeluh, lembap yang MAMPU menghasilkan pelbagai bakteria yang berbau busuk..

6 Penyebab Bau Badan Yang Korang Tak Terfikir dan Penyelesaian paling AWESOME

Tambah pulak korang yang tak suka berstokis.. Punya la bau kaki korang pasti busuk lagi penuh bakteria. Seeloknya korang pakai stokes apabila korang pakai kasut, stokes juga mampu menyebab kelembapan pada kaki korang.

10% hingga 15% di kalangan korang yang mempunyai bau badan yang berlebihan pada kaki disebabkan genetic korang sendiri. Kelembapan di kaki korang telah membiakkan beberapa bakteria seperti Micrococcus sedentarius, yang menimbulkan bau masam.

3. Bra penyebab bau badan

Wanita-wanita, nak Tanya sikit.. Berapa kerap korang cuci bra korang? Adakah setiap kali korang pakai atau korang pakai bra yang sama tanpa korang basuh untuk berhari-hari lamanya??

6 Penyebab Bau Badan Yang Korang Tak Terfikir dan Penyelesaian paling AWESOME

Percaya atau tidak? Bra yang korang pakai tanpa basuh dengan kerap juga penyumbang utama kepada bau badan korang wahai wanita semua..

Pakat bra, Susan Nethero berkata,
Korang perlu mencuci bra korang dengan kerap untuk mengelakkan bau badan korang kerana material bra diperbuat daripada kain yang membuat peluh korang melekat dan mengeluarkan bau. Sebaik-baiknya korang cuci bra korang dengan sekerap yang mungkin.

Nampak ringkas dan remeh tapi korang jarang menjaga perkara ini.

4. Sayur penyebab bau badan
Korang dah selalu baca bahawa bawang putih dan bawang merah penyebab utama bau mulut yang busuk. Mungkin korang terlupa bahawa sayur juga boleh penyebab kepada bau badan tau.

Menurut WebMD, memang makanan berbau akan memecah kompaun bau yang berada di dalam aliran darah dan keluar melalui nafas, peluh, dan air kencing.

Penyebab utama bau badan yang dihasilkan daripada sayur adalah sulfur yang ada di dalam setiap sayur. Sayur yang mempunyai kandungan sulfur yang tinggi adalah brokoli, kubis Brussel, dan sayur-sayuran lain yang termasuk keluarga cruciferous dan menyebabkan bau yang berlebihan.

5. Minuman alkohol
Korang yang suka minum alcohol juga penyebab kepada bau badan yang busuk. AM tak tuduh korang yang berbau minum minuman yang beralkohol tau. Ini adalah kajian sahaja. Bagi yang beragama ISLAM pastinya minuman ini telah di HARAM kan.

6 Penyebab Bau Badan Yang Korang Tak Terfikir dan Penyelesaian paling AWESOME

Bagaimana alcohol penyebab bau badan? Apabila korang minum dan minuaman tadi memasukki saluran darah dan tubuh, alcohol ini akan keluar melalui pori-pori dan melalui nafas. Jika korang perhati apabila manusia yang mabuk pasti mempunyai nafas yang busuk dan kekadang ada yang muntah yang berbau busuk.

2 cara paling mudah untuk melepaskan kandungan sulfur yang ada di dalam badan manusia yang mabuk. Harap kepada yang suka mabuk, fikir-fikirkan seketika.. Bagaimana bau badan korang yang BUSUK itu nak diterima oleh kekawan lain.

6. Anda diabetes
Terkejut??? Diabetes juga penyumbang kepada masalah bau badan yang teruk.
Korang yang ada diabetes, badan korang akan menghasilkan bau yang di sebut sebagai “diabetic ketoacidosis”.

6 Penyebab Bau Badan Yang Korang Tak Terfikir dan Penyelesaian paling AWESOME

Pesakit yang kekurangan insulin di dalam badan akan menyebabkan badan korang mula memecah lemak untuk menghasilkan bahan bakar di dalam badan korang. Penghasilan dan tadi membentukkan bau yang busuk. Jika ini terjadi maka korang WAJIB berjumpa doctor.


6 Penyebab utama badan berbau..
Korang dah baca?? Korang rasa berapa banyak penyebab yang korang rasa badan korang berbau??

Korang dah baca “Korang ada masalahbau badan”???
Baca sekarang…

Ada 1 tip yang PALING SIMPLE dan AWESOME untuk selesai masalah bau badan..

Korang hanya perlu guna sekali sahaja sehari.. Sudah cukup untuk korang wangi sepanjang hari..

Lagi best korang guna semasa nak keluar rumah.. Korang balik nanti, rumah korang juga tetap wangi..

Gila kau.. Nak cari kat mana lagi sekali guna rumah pun wangi…

Nak tahu???
Nak try??

Mai singgah sini..

Korang Lelaki Maskulin mai terjah SINI

Korang Wanita Seksi dan Comel mai terjah SINI


Korang nak usha-usha semua mai SINI

Artikel Terkait

2 comments

Sentiasa melepak di blog cik en..hihihi


EmoticonEmoticon