Rabu, 30 September 2015

8 Makanan TERBAIK Ketika Period Paling Mudah Di Amalkan

Period.. Semua wanita akan alami dan lalui setiap bulan dan setiap tahu..
Lelaki tak rasa pun semua nie.. AM pun tak rasa TAPI isteri AM perempuan juga tau.. Bila sampai waktu dan ketika period nie.. Isteri sentiasa mengadu sakit-sakit badan..

8 Makanan TERBAIK Ketika Period Paling Mudah Di Amalkan

Suami mana tak kesian kat isteri yang terpaksa menanggung sakit sendirian. Alhamdulillah.. Isteri AM period tidak membeban dia mahupun AM..
Jika ada perempuan mahupun wanita di luar sana yang mempunyai masalah semasa period yang teruk seperti segugut yang teruk atau Period Pain.
Mungkin apa yang AM nak kongsikan ini dapat membantu sedikit sebanyak untuk mengurangkan kesakitan yang di alami

1. Air
Bila period.. Selera dan nafsu makan mahupun minum akan turun.. Korang yang tengok makanan pun cam tengok besi je kan??

8 Makanan TERBAIK Ketika Period Paling Mudah Di Amalkan
Sebenarnya, waktu period ini la korang akan hilang banyak air dalam badan. WAJIB !! Korang minum banyak air masak mahupun air mineral untuk mengantikan air yang hilang melalui period.

2. Sayuran hijau


8 Makanan TERBAIK Ketika Period Paling Mudah Di Amalkan

Serat dengan zat besi yang terkandung dalam sayuran hijau sangat membantu semasa datang bulan. Tapi jangan makan terlalu banyak untuk elakkan dari kembung perut.

3. Ikan

Ikan salmon dan tuna antara yang mengandungi Omega 3 dan lemak asid yang baik untuk merehatkan otot dalam badan dan mengurangkan kekejangan anda.


8 Makanan TERBAIK Ketika Period Paling Mudah Di Amalkan

Kita kat Malaysia AM.. mana nak dapat ikan salmon nie?? Paling senang ambil je vitamin ada Omega 3.. Boleh ke???

4. Pisang

Pisang merupakan salah satu sumber kalium yang kaya dengan vitamin B6 dan lain-lain. Di mana kesan glukosa didalamnya akan meningkatkan mood korang jadi lebih baik. Ia juga akan mengawal usus dari mengalami cirit-birit. 


8 Makanan TERBAIK Ketika Period Paling Mudah Di Amalkan

Pisang juga boleh diambil untuk korang yang nak kurus dan seksi..Kikiki
Korang gemuk?? Nak kurus?? Mai baca yang nie dulu.. DISINI

5. Kekacang

Kacang merupakan sayuran hijau yang mengandungi zat besi sangat bagus dimakan kerana ia akan mengembalikan keseimbangan dalam badan dengan lebih baik.

Amalkan memakan sayur jenis kekacang untuk kesihatan dan waktu-waktu period ini.  Jangan hanya waktu period sahaja nak makan sayur kekacang nie..

6. Daging merah

Daging ayam atau lembu akan meningkatkan kandungan zat besi dalam badan. Jika diambil bersama sayuran hijau dan kekacang tahap zat besi dalam badan korang akan pulih dalam masa yang singkat.

8 Makanan TERBAIK Ketika Period Paling Mudah Di Amalkan

Tak percaya?? Try la amalkan sekali bila dah period nanti..

7. Coklat

Ada yang kata coklat mengandungi kafein dan gula yang tinggi tapi kajian menunjukkan ia akan membantu melepaskan serotonin iaitu bahan kimia untuk menjadikan mood kita lebih baik. Time period nie ada ke selera nak makan coklat??kikiki..

Coklat juga mengandungi magnesium yang sangat bagus. Tapi jangan ambil terlalu banyak. Masa datang bulan, makan coklat sebaiknya coklat gelap sebab ia akan membuatkan mood korang lebih ceria.

8. Vitamin C

8 Makanan TERBAIK Ketika Period Paling Mudah Di Amalkan

Ambil buah‐buahan yang tinggi dengan kandungan vitamin C seperti oren untuk mengurangkan simptom PMS. Korang jangan lak makan oren sampai sakit perut lak..Makan sekadar untuk vitamin C bukan nak kedarah buah oren.


8 Makanan TERBAIK ketika korang PERIOD.. Ringkas dan mudah untuk korang beli di mana-mana pasaraya. Korang nak tahu betul ke tak? Korang kena try amal la ya..

AM tak boleh nak cerita lebih-lebih bab PERIOD nie.. Maklum la AM nie lelaki maskulin tau..kikiki

Korang ada masalah Badan Besar?? Korang dah GEMUK?? Korang nak KURUS??

Dapatkan DISINI

Korang dah kahwin?? Nak cahaya mata?? Malu nak jumpa doctor??
Mai dapatkan Pandua Mudahamil.. Paling sempoi..Paling best..

Dapatkan DISINI

Korang nak minyak wangi PREMIUM dengan harga MURAH??

Mai usha-usha kat sini KHAS buat Lelaki Maskulin mahupun Wanita Seksi

Artikel Terkait

11 comments

8 amalan pemakanan terbaik ini cukup bagus. Tapi kalau ada sesape yang period tak regular atau senggugut teruk boleh amik GLA untuk betulkan horman then amik Bcomplex with asid folic juga.

Berkesan ke ambil supplement time period??

Info menarik.. :)

Jemput singgah k..

Entry terkini:
1. "Hampir terkencing dalam seluar"

done follow
cik en check geng sponsar
Jom singgah blog : Nurfuzie.com

waktu period pun nak kena jaga makan supaya tak kena senggugut.

Penganjur mai terjah blog AM yang tak seberapa nie...
banyak2 terima kasih ya cik en

Ya betul 2..Kena jaga selalu la...

AM tq sharing makanan yg bagus ni....singgah ye

tp kdg2 permpuan punya mood masa period depends jugak laa.. ada yg masa period selera makan bertambah .. ada yg x . hehe . tp bgus laa sharing mcm ni . kipidap share a good things bro :)

betul..setiap girl ada peragai lain2..ini sekadar perkongsian ramai2...


EmoticonEmoticon