Selasa, 6 Oktober 2015

5 Tips Menjaga Kulit Sihat dan Muda.. Paling AWESOME


WANITA dan kecantikkan kulit memang tak dapat dipisahkan. Semalam AM telah kongsikan 3Tips Menjaga Wajah dan Kecantikkan Kulit Wanita.
Untuk sambungan hari ini AM nak kongsikan lagi 5 Tips Menjaga Kulit Sihat dan Muda.
semoga bermanfaat kepada semua... Sila share ya..
5 Tips Menjaga Kulit Sihat dan Muda.. Paling AWESOME


 Melindungi kulit dari cahaya matahari / Sinar UV
Penuaan kulit kita sebenarnya banyak berlaku disebabkan kulit banyak terdedah kepada cahaya matahari.
5 Tips Menjaga Kulit Sihat dan Muda.. Paling AWESOME

Sebab itu kita mengurangkan atau mengelak dari terdedah kepada cahaya matahari terutama pada waktu antara 10 pagi sehingga 4 petang. 
5 Tips Menjaga Kulit Sihat dan Muda.. Paling AWESOME

Jika boleh pada waktu ni kurangkan aktiviti luar, menggunakan krim perlindungan matahari. Jika terpaksa juga gunakan krim perlindungan kulit ( Sunblock).



Jangan merokok
Kajian menunjukkan bahawa merokok boleh menyebabkan penuaan kulit.
 Menurut Indy Rihal (British Skin Foundation), merokok boleh mengurangakan keanjalan kulit kerana rokok akan menyebabkan penghasilan kolagen dalam badan berkurang.
5 Tips Menjaga Kulit Sihat dan Muda.. Paling AWESOME

Rokok juga akan mengecilkan aliran darah ke kulit dan ini boleh menyebabkan aliran oksigen dan nutrien yang diterima oleh kulit makin berkurang.
Rokok juga menyebabkan pelbagai penyakit yang berbahaya kepada diri sendiri.


Menjaga kebersihan kulit dan menggunakan pelembap (moisturizer) 
Sangat penting untuk memastikan kulit bersih. Terutama mereka yang kerap menggunakan makeup. Membersih kulit merupakan salah satu tip penting dalam penjagaan kulit untuk membuang kotoran dan bakteria. 
5 Tips Menjaga Kulit Sihat dan Muda.. Paling AWESOME


Satu lagi menggunakan pelembap. Pelembap sangat penting untuk mengelak kulit kering, kusam tak bermaya. Pelembap juga membantu mengekalkan kelembapan semulajadi kulit. 

Dapatkan tidur yang cukup
Tidur juga boleh mempengaruhi kesihatan kulit. Jika tidur tidak cukup boleh menyebabkan kulit nampak kusam tak bermaya dan nampak tua terutama jika ada eye bag.
5 Tips Menjaga Kulit Sihat dan Muda.. Paling AWESOME

Tidur yang nyeyak bukan tidur yang lama TAPI tidur yang berkualiti. Dengan tidur yang berkualiti menyebabkan badan menjadi segar dan sihat. Bagaimana untuk mendapat tidur yang berkualiti?

Tips untuk tidur yang berkualiti :
  • Tidur pada waktu yang sama tiap malam 
  • Mandi dengan air suam 
  • Elak makan makanan berat 2-3 jam sebelum tidur 
  • Banyakkan minum air kosong pada waktu siang dan malam kurangkan 
  • Pastikan bilik tidur dalam suasana yang sejuk, senyap dan gelap 
  • Elakkan minum air berkafein pada waktu petang


Jaga pemakanan
Pemakanan sangat penting dan ia boleh mempengaruhi kesihatan kulit. Banyakkan makan makanan yang sihat dan berkhasiat.
5 Tips Menjaga Kulit Sihat dan Muda.. Paling AWESOME

Jadikan buah dan sayuran sebagai makanan wajib setiap hari kerana ia kaya dengan vitamin & mineral yang diperlukan untuk kulit dan tubuh sihat. Contoh makanan yang tinggi antioksidan seperti vitamin A, C dan E.
Vitamin antioksidan ini akan melindung kulit dari kerosakan radikal bebas yang boleh merosakkan kulit.
ELAKKAN… Makanan yang berminyak dan bergoreng. Makanan ini akan mempercepatkan proses penuaan dan kulit muka akan berminyak.

AM ada cara mudah tak untuk kulit sihat dan muda selalu???
ADA…. Paling mudah dan senang sangat..
Semudah.. Sapu SAHAJA..
Produk ke??? Produk apa??
Mai kita usha DISINI..
RAHSIA tau.. Nak tahu?? Kena KLIK DISINI..





Artikel Terkait

8 comments

tidur cukup..minum cukup..makan cukup..senam cukup..

dah cukup dah ada kulit yang hensem macam gua. haha..

Hensem macam en titan memang tak dinafikan lagi..Memang hensem memang smart..hihihihi

ala susahnya nak jaga pemakanan. haha!

singgah blog rakan sponsor ;)

Pemakanan yang sihat dan halal..
Tak perlu yang berat2..

saya nak kulit cantik..yeayy

Boleh mencuba secara berperingkat-peringkat..AM sendiri weekend memang terbabas segala diet seminggu..

Kena amalkan apa yang AM kongsikan kat atas...


EmoticonEmoticon