Khamis, 1 Oktober 2015

6 Sebab Berat Badan Meningkat


Berat badan meningkat atau GEMUK adalah fenomena yang semua orang orang alami. Tak kira lelaki mahupun wanita.

6 sebab berat badan meningkat

AM tak gossip kat sesiapa tau.. AM sendiri makin hari makin naik berat badan. Bila kita bekerja dan tumpuan kita sepenuhnya kepada pekerjaan menjadikan kita mudah lapar dan nak makan.

Bila lapar memang dah tak ada ubat yang paling mujarat lagi selain MAKAN. Makan pula bukan sikit-sikit TAPI berpinggang-pinggan.

Korang yang baca nie mesti korang nak tahu kenapa penyebab Berat Badan Naik dan terus naik..Mai AM tunjukkan.. 6 Penyebab Berat Badan Meningkat


6 Penyebab Berat Badan Meningkat

Makan Kerana Stress
Stress.. Siapa yang tak pernah stress??memang korang penipu la..hahaha
AM salah sorang manusia yang suka makan apabila stress.. Makan pulak bukan sikit-sikit..Bukan makan snek je..Paling tidak makan pizza ke tom yam ke..

6 sebab berat badan meningkat

Cara betul untuk melepaskan stress adalah dengan cara menarik nafas dalam-dalam dan tahan seketika. Hembus nafas secara perlahan-lahan sebanyak 5-10 kali setiap sesi.

Korang juga boleh mengambil makanan yang sihat seperti buah-buahan segar dalam kuantiti yang sedikit.


Korang perlu juga membaca 5 Perkara Perlu Dielakkan Untuk Kurus.. Dah baca korang boleh baca tips kat bawah pula..

Makan Tengahari Di Luar
KHAS buat korang yang bekerja nie..Makanan diluar amat-amat bahaya.. Kenapa?? Nafsu korang bila tengok banyak menu makanan, korang akan sebat semua jenis lauk pauk yang ada.. Cam mana korang tak GEMUK kalau makan pun dah berpinggang-pinggang.

6 sebab berat badan meningkat

Paling senang.. Korang bawa la bekal dari rumah. Jimat dan paling penting korang boleh kawal kalori di dalam menu makanan yang korang buat dan bekalkan. Bukan kah ini yang terbaik untuk korang menjaga body dan kesihatan.

Melewatkan Waktu Makan
Lagi kepada korang yang bekerja.. Bila korang terlalu sibuk, korang akan melewatkan waktu korang makan. Bila dapat makan korang pasti akan makan banyak..

Tips paling mudah.. Korang boleh sediakan snek yang sihat seperti buah-buahan atau yogurt untuk bekalan ketika korang sibuk dan dapat mengawal nafsu makan bila korang sibuk nanti.

Menyambut Perayaan
RAYA..masa nie la korang nak makan yang besat-best kan?? Menu apa yang korang makan? Nasi dangang, nasi ayam, kek, pizza, biskut raya dan macam-macam lagi.

Korang bayangkan sebulan korang sambut raya, sebulan juga la korang makan sedap-sedap kan.. Sebulan la juga badan korang TERPAKSA terima makanan kalori dan berlemak. Macam mana badan korang tak naik.

Tak salah korang nak makan TAPI korang kena kawal la pengambilan. Makan sekadar untuk merasa sahaja bukan makan berpinggang tau.

Mengunyah
Korang selalu mengunyah apa time free-free?? Siapa yang nak kuruskan badan.. Korang kena ubah tabiat dengan mengunyah snek yang sihat seperti buah-buahan, kacang almond ke, buah kering ke bersama sebotol air mineral.

6 sebab berat badan meningkat

Bila korang rasa lapar atau teringin nak makan, korang boleh minum air mineral bersama snek. Bila korang minum dan kenyang maka nafsu makan korang boleh dikurangkan.

Snek Dari Kawan Sepejabat
Paling BAHAYA.. Kawan kekadang ada yang body kurus bawa snek atau makanan siap paksa-paksa makan lagi.. Korang yang nak KURUSKAN badan kena berhati-hati dengan kawan cam nie..

6 sebab berat badan meningkat

Sila dan silakan melintas dekat kawan yang bawa snek..Nanti nafsu makan korang mengoda korang lak..

Korang nak 7 Tips Hilangkan Perut Buncit??? dapatkan kat SINI

Kalau korang rasa saying kepada kawan korang, minta diaorang sediakan snek yang sihat lagi berkhasiat.


Korang rasa susah nak buat semua yang AM kongsikan??
Korang nak cara paling senang??

Korang nak tak???



Klik SINI.. Cepat.. Jangan terlepas.. dapatkan DISINI..

Artikel Terkait

12 comments

Snek dari kawan sekerja memang susah nak tepis!! �� Anyway, tq info... Boleh saya gunakan.

Nak tolak kan cakap sombong..
makan nanti makin gemuk..

Memang dilema dengan kawan nie

singgah dr peserta GA

Tanpa Nama delete 2/10/15

singgah dari GA yg ini and done follow..
http://kenny977.blogspot.my/2015/10/giveaway-nurfuzie-dot-com-1.html

Terima kasih sudi komen..Insyallah saya akan memlas kunjungan nanti..

betul semua sebab tu..yg perlu kita buat, kawal dan ambil makanan seimbang insyaAllah badan cantik

Nak kawal 2 sedikit bermasalah..Nafsu makan nie yang kena kuat kawal..huhuhu

Bila selalu join food review pon akan menaikkan berat badan. Hihihi cincin di jati dok muat doh.. Ahhh sudohhh.. Hi AM mommy singgah sini..

Hai...mommy..boleh kan AM panggil mommy...

Boleh je tak ada masalah..lepas makan amalkan Air Detox...

Betul stress pun salah satu penyabab kegemukan....so happy sokmo ..hihi

Tak le nak stress sangat..Bila stress nafsu makan naik..Bila makan gemuk..gemuk banyak penyakit lak..huhuhuhu


EmoticonEmoticon