Ads

Rabu, 16 Disember 2015

Muflis Di Usia Muda.. AWAS.. Mungkin Anda Salah Seorang..


Sebenarnya penggunaan kad kredit bukan disediakan secara percuma. Setiap urus niaga dikenakan caj perkhidmatan mengikut syarat. Hanya sebahagian syarikat menerima pembayaran melalui kad kredit tanpa dikenakan caj. Dengan kata lain, berbelanja secara tunai sebenarnya lebih menguntungkan.

Jumlah yang gagal dijelaskan dalam tempoh ditetapkan kepada institusi kewangan pengeluar kad kredit akan dikenakan faedah. Kadar faedah dikenakan agak tinggi mengikut kadar harian. Sebab itu banyak pemilik kad kredit sukar menjelaskan hutang kad kredit yang semakin bertambah dari bulan ke bulan.

Muflis Di Usia Muda.. AWAS.. Mungkin Anda Salah Seorang..

Ketika itu, banyak pemegang kad kredit menghadapi tekanan dan semakin sukar untuk menjelaskan hutang. Biarpun tidak lagi mengambil hutang baru jumlahnya semakin bertambah setiap bulan disebabkan faedah dikenakan.

Sekarang ada kaedah ‘gali lubang timbus lubang’ dalam menyelesaikan masalah hutang kad kredit. Syarikat kewangan menawarkan kad kredit baru atau tawaran memindahkan jumlah hutang daripada kad kredit syarikat lain. Proses pemindahan itu ditawarkan berserta kadar faedah lebih rendah dan hadiah tertentu. 


Tindakan itu bukan menyelesaikan masalah. Untungnya sementara saja. Sekiranya sikap tidak diperbetulkan, masalah akan terus menekan diri. Pemilik kad kredit berdepan dengan suasana hidup semakin celaru dan krisis moral memerangkap diri.

Sekiranya hutang tidak dapat dijelaskan seperti ditetapkan, pemegang kad kredit akan diseret ke mahkamah. Jika tidak mampu dijelaskan, maka pemegang kad kredit akan diserahkan kepada Jabatan Pemegang Harta yang akan menguruskan soal kebankrapan.

Sesiapa yang dikenakan status muflis dipandang hina dalam masyarakat dan hilang kelayakan dalam hal-hal tertentu.

Muflis Di Usia Muda.. AWAS.. Mungkin Anda Salah Seorang..

Namun tindakan tegas itu tidak memberi pengajaran sewajarnya kepada kebanyakan individu yang masih galak menggunakan kad kredit tanpa memikirkan keupayaan membayar.

Tertekan dengan kegagalan melunaskan hutang kad kredit mendedahkan seseorang melakukan perbuatan menyalahi agama dan undang-undang. Ia termasuk menerima rasuah, menipu, pecah amanah dan melakukan urus niaga haram.

Setiap hutang perlu diniatkan untuk membayarnya. Cara memastikan keupayaan membayar hutang ialah mengambil hutang mengikut keperluan saja dan diniatkan untuk membayarnya.

Hutang WAJIB dibayar walau dalam keadaan macam mana sekali pun. Sebaiknya kita perlu mengelakkan hutang apatah lagi untuk menjadikan hutang sebagai tabiat. 


Jika kita mempunyai hutang.. Hidup menjadi tidak tenang dan gelisah. Jika anda mempunyai masalah hutang yang banyak.. Boleh membaca Panduan Selesai Hutang Kad Kredit seawall 2 HARI sahaja…

Jika anda sedang memcari peluang untuk menambah pendapatan untuk membayar hutang boleh juga membaca Panduan Menjana RM 100 000 Yang Bank Anda TakMahu Anda Tahu atau RM 2400 setiap hari atau selesaikan hutang kad kredit dalam masa 2 HARI sahaja

Panduan-panduan ini telah saya amalkan dan alhamdulillah, hasil makin hari makin baik jika kita konsisten melakukannya.

Semoga anda juga dapat menyelesaikan segala masalah kewangan anda dan membebaskan diri.

Muflis Di Usia Muda.. AWAS.. Mungkin Anda Salah Seorang..

Pilihan di tangan anda, anda sahaja mampu mengubah kewangan anda..

Pilih sekarang, bertindak sekarang, hasilnya akan menyusur..Panduan menghasilkan pendapatan dengan Pasaran Saham Malaysia sahaja.. Jangan terkejut jika Panduan ini memberi keuntungan yang berlipak kali ganda dari ASB anda..Panduan bermain Saham di Malaysia. Semoga bermanfaat kepada semua..

Artikel Terkait

4 comments


EmoticonEmoticon