Ads

Rabu, 30 Mac 2016

Rumah Idaman : Tangki Septik dan Kerek Telaga

Alhamdulillah...

Semalam AM dah kongsikan bagaimana AM terpaksa korbankan 1 bilik tidur dan tandas tetamu yang dipelankan untuk memberi ruang kepada ruang tetamu. Baca disini

Rumah Idaman : Tangki Septik dan Kerek Telaga

Ruang untuk lori tanah bagi kerja menambung


Hari ini kerja-kerja akhir untuk kerja memasang kotak dan besi beam bawah. Hari ini tukang rumah telah siapkan beam bawah untuk bilik tidur utama dan ruang tamu. Hanya beam bawah bahagian hadapan sahaja untuk memberi ruang kepada lori untuk kerja-kerja menambung nanti.

Rumah Idaman : Tangki Septik dan Kerek Telaga

ruang tamu yang baru bakal dibina nanti

Memandang hari ini AM terlibat dengan kursus yang di anjurkan oleh JPN kelanatan dan kebetulan pula kursus tamat awal sedikit dari yang dijangkakan. Kesempatan ini AM ambil untuk singgah di kedai hardware yang menjual peralatan paip.
Nama kedai hardware ini adalah Mat Lee Enterprise. Lokasi adalah berhadapan dengan Sekolah Kebangsaan Tiong, Kota Bharu.

AM mengambil keputusan untuk membeli Tangki Septik yang berkapasiti 2050 liter dengan harga RM 700 siap GST dan hantar ke rumah AM.

Rumah Idaman : Tangki Septik dan Kerek Telaga

Tangki Septik 


Rosmini Enterprise juga menjadi mangsa singgahan AM untuk membeli kerek dan penutup sebanyak 12 biji kerek dan 2 penutup kerek. Dengan harga RM 316 siap GST dan hantar ke rumah AM juga. Total hari ini adalah RM 1000 untuk tangki septik dan kerek telaga.

Tanah untuk kerja-kerja menambung juga telah mula masuk sebanyak 2 lori kecik. AM mengguna lori kecik kerana permasalah jiran yang tamak.. AM pernah kongsikan di posting yang lepas. Boleh baca disini

Rumah Idaman : Tangki Septik dan Kerek Telaga

Tanah untuk kerja menambung ruang dapurKebanykkan pemilik rumah akan menggunakan pasir kasar untuk kerja-kerja menambung kerana sifat pasir yang mudah untuk dimampatkan nanti. Dengan kos yang agak tinggi sedikit berbanding dengan tanah bukit membuat AM menggunakan tanah bukit untuk kerja menambung nanti. Harga untuk 1 lori kecik tanah bukit adalah RM 100 sahaja.
Rumah Idaman : Tangki Septik dan Kerek Telaga

Tanah untuk kerja menambung

Tukang rumah menanggarkan sebanyak 10 lori kecik untuk kerja-kerja menambung. Mungkin esok akan dipenuhkan untuk mengejar hari sabtu nanti jengkaut akan datang untuk meratakan tanag dan membuat lubang untuk tangki septik pula.


Jangan lupa untuk mengikuti perkembangan esok pula..

Mungkin ada yang berminat dengan Teknik Dekorasi Anggun Dengan Harga BAGET !!

Artikel Terkait

6 comments

besar tangki nie

sederhana je untuk penggunaan 6 orang sahaja..

seronok baca...taniah AM

Terimsa kasih seri..

salam, macam mana cara pasang tangki septik ni?

Saya ada kongsikan di dalam artikel seterusnya kalau tak silap saya..

Tangki septik perlu di tanam..saya menggunakan jentolak untuk memudahkan kerja-kerja menanam tangki septik


EmoticonEmoticon