Ads

Sabtu, 30 Julai 2016

Manfaat Menyewa Rumah

Manfaat Menyewa Rumah

Hari ini AM sedang membina Rumah Idaman di laman rumah ayah AM. Jika tidak kerana tanah ayah AM itu tidak akan dapat membina Rumah Idaman AM. Ia tidak mudah untuk membina rumah kerana bangunan ini mempunyai pelbagai isu dan cabaran. Jika tidak bersedia maka menyewa adalah pilihan yang tepat untuk menyediakan tempat tinggal bagi orang-orang yang ingin memulakan hidup baru atau berkeluarga. Berminat untuk membina Rumah Idaman? rujuk SINI.

Pada zaman ini memilik Rumah Idaman sendiri adalah impian bagi setiap anak muda yang telah menamatkan pelajaran dan ingin membina keluarga sendiri nanti. Memiliki Rumah Idaman sendiri adalah matlamat bagi setiap orang tak kira muda mahupun tua. Kerana memiliki Rumah Idaman sendiri memberi banyak kebaikkan untuk masa depan.

Walau bagaimanapun, ada juga beberapa kebaikan dan manfaat yang diperolehi jika anak-anak muda yang baru bekerja untuk memilih untuk menyewa Rumah Idaman dahulu sebelum membina dan memiliki Rumah Idaman sendiri nanti. Antara faktor yang boleh di pertimbangkan untuk menyewa adalah :-

Fleksibiliti Kerjaya
Seperti mana Fiscal Fizzle yang membincangkan bahawa menyewa juga mempunyai pelbagai manfaat yang banyak untuk anak muda yang baru memulakan kerjaya dalam bidang pekerjaan. Antara manfaat yang paling diutamakan dalam perbincangan Fizzle adalah peluang untuk membaiki diri dan mengukuhkan kedudukan di dalam kerjaya menjadi penyebab utama mengapa anak muda harus menyewa rumah dahulu sebelum memiliki Rumah Idaman sendiri.

Manfaat Menyewa Rumah


Sema usia yang muda ini, kita harus berjalan dan menerokai dunia sebelum kita terpaksa meminjam dan membayar hutang apabila kita memiliki Rumah Idaman sendiri nanti.

Bagi anak mudayang mempunyai kerjaya di syarikat yang multinasional pula, pilihan menyewa rumah adalah pilihan yang paling tepat kerana dengan kedudukan syarikat yang mempunyai cawangan di luar Negara akan memudahkan syarikat untuk menghantar anak muda ke luar Negara tanpa notis. Dengan hanya menyewa rumah anda tidak terikat dengan mana-mana hutang yang memerlukan anda tinggal di sesuatu tempat. Pilihan untuk anda meningkatkan diri dan peluang untuk maju menjadi semakin mudah.

Tidak Memerlukan Perbelanjaan Tunai
Salah satu penyebab utama mengapa anak muda kini lebih suka menyewa rumah adalah ada beberapa perkara yang diperlukan untuk perbelanjaan apabila anak muda keluar dari rumah ibubapa. Ketika ini anda mungkin tidak mempunyai cukup perbelanja untuk memiliki Rumah Idaman sendiri.

Dengan keadaan sekarang yang memerlukan hutang untuk menamatkan pengajian sudah tentu selepas tamat pengajian anda juga telah pun mempunyai hutang. Apabila kita memulakan kerjaya, anda juga memerlukan beberapa kemudahan bagi melancarkan perjalananan kerjaya anda nanti seperti sebuah kereta untuk membawa anda pergi dan pulang dari kerja.
Manfaat Menyewa Rumah


Selain itu, anda juga memerlukan perbelanjaan untuk barangan runcit, minyak kereta, perabot dan banyak lagi. Dengan pelbagai perbelanjaan ini menjadikan anda tidak mempunyai wang yang cukup untuk membuat pembayaran deposit Rumah Idaman sendiri.

Kelebihan untuk mendapatkan rumah sewa di Kuala Lumpur memlalui PropertyGuru Malaysia adalah pilihan yang tepat dan sesuai dengan baget anda yang baru memulakan kerjaya di Bandar Metropolitan. Dengan menyewa rumah anda akan dapat menjimatkan wang perbelanjaan anda dan menyimpan untuk membeli Rumah Idaman anda nanti. Jika anda mempunyai wang yang cukup untuk membuat bayaran deposit Rumah Idaman anda, anda tidak sepatutnya mehabiskan kesemua wang itu kerana anda mungkin memerlukan sedikit simpanan untuk kecemasan pada masa akan datang. Mungkin kereta anda rosak atau mungkin anda sendiri akan jatuh sakit.

Kemudahan Yang Berpontensi
Walaupun rumah sewa mempunyai pelbagai pilihan daripada rumah teres, pangasapuri dan sebagainya. Investopedia mengakui bahawa beberapa faedah yang boleh didapati daripada menyewa rumah adalah masyarakat yang lebih ramai dengan jiran-jiran yang ada di taman perumahan.

Untuk jangka masa yang pendek ini, tuan-tuan rumah akan menyediakan pelbagai kemudahan untuk penyewa demi menarik minat penyewa untuk terus menyewa pada jangka masa yang panjang atau kekal menyewa.

Perkara yang terbaik boleh anda lakukan adalah dengan memilih rumah sewa yang mempunyai pelbagai kemudahan yang cukup sempurna tanpa anda keluarkan sebarang kos tambahan. Antara kemudahan yangsedia ada jika anda memilik pangsapuri yang mempunyai kemudahan seperti kolan renang, gym, parking kereta sendiri, atau bilik permainan anda sendiri. Semua ini mungkin akan anda miliki jika pilihan meyewa adalah pilihan anda dengan lokasi dan kemudahan yang sudah ada. Siap tahu rezeki anda bukan?

Walaupun antara anda yang mempunyai cita-cita untuk memiliki Rumah Idaman sendiri dan terdapat seba yang cukup untuk anda memilih untuk menyewa rumah dahulu dan menyimpan wang yang cukup untuk memiliki ekuiti di dalam hartanah.  Hakikat ini anda tidak perlu menrisikokan diri anda untuk terus memilik Ruamh Idaman yang mempunyai pelbagai risiko yang mungkin anda tidak nampak kini.


Anda perlu bermula dengan perlahan dan bukan secara serentak yang akan memberi kesan yang negative kepada diri anda nanti. Hanya dengan menyewa dahulu tidak salah untuk membetulkan dan menstabilkan kewangan anda sebelum anda memiliki Rumah Idaman anda nanti.

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon