Ads

Ahad, 24 Julai 2016

Rumah Idaman : Kerja-kerja Mengecat Luar Rumah

Alhamdulillah..

Setelah AM menyiapkan kerja-kerja mengecat dinding layar pada posting yang lepas. Rujuk DISINI.

Hujung minggu bagi negeri Kelantan adalah Jumaat dan Sabtu. Isteri pula masih lagi berkursus di Kelana Jaya. Apa boleh buat kan? AM pun melawat tapak Rumah Idaman AM dan melakukakan kerja-kerja mengecat alas luar pula.

Untuk kerja-kerja cat alas luar AM menggunakan cat alas dari Jotun juga. Sebelum ini AM pun ada cerita mengenai cat alas atau Cat Primer yang AM beli di TSI Sdn. Bhd. Rujuk DISINI.

Cat Primer yang berbeza untuk cat alas di luar dan di dalam rumah AM. Nasihat daripada sahabat dan rakan-rakan menyatakan bahagian luar perlu di beri perhatian dan sedikit kos kerana bahagian luar terdedah kepada perubahan cahaya matahari daripada siang kepada siang dan perubahan cuaca di Malaysia yang sentiasa kering dan lembap sepanjang tahun.

AM telah memilih Cat Jotun Ultra Primer bagi bahagian luar kerana beberapa kelebihan yang ada. Boleh rujuk DISINI.
Rumah Idaman : Kerja-kerja Mengecat Luar Rumah

Kuantiti Ultra Primer ini adalah 20 liter dan perlu di campur dengan 1 liter air untuk mengurangkan kepekatan dan memudah kerja-kerja mengecat nanti. Jumlah adalah 21 liter setelah dicampur dengan air.

Cara membacuh juga adalah sangat mudah hanya perlu menyediakan 1 bekas besar, AM gunakan bekas cat Jotashield yang sebelum ini telah habis digunakan sebelum ini. Hanya perlu mengantikan bekas sahaja seperti teh tarik yang biasa kita lakukan sahaja. Kekuatan memang amat diperlukan.

Untuk pagi jumaat kali ini, AM hanya sempat mengecat cat alas ini pada bahagian belakang rumah dan bilik tidur sahaja. Bukan kerana malas atau kehabisan cat tetapi ada urusana lain yang perlu di selesaikan.

Di bawah adalah gambar sebelum dinding belakang Rumah Idaman AM di catkan..

Rumah Idaman : Kerja-kerja Mengecat Luar Rumah

Rumah Idaman : Kerja-kerja Mengecat Luar Rumah


Setelah bekerja dengan keras dan keseorangan maka siap sudah bahagian belakang dapur AM.

Rumah Idaman : Kerja-kerja Mengecat Luar Rumah

Rumah Idaman : Kerja-kerja Mengecat Luar Rumah


Jangan kecam AM dengan hasil yang tak seberapa cantik dan indah ini. AM masih lagi belajar dan terus belajar. Semoga perkongsian yang tak seberqapa ini dapat membantu sahabat semua untuk terus membaca dan bersemangat untuk membina rumah sendiri nanti.

Mungkin anda berminat dengan Teknik Dekorasi Anggun Dengan Harga BAGET ?? Klik Banner DIBAWAH..

Artikel Terkait

2 comments

Seronoknya dh ada umah sendiri kan...cat cantik2 bg puas hati...

Alhamdulillah..
Rezeki 2016 dapat bina rumah sendiri.
Insyallah akan dicat sebaik yang mungkin..


EmoticonEmoticon