Ads

Jumaat, 29 Julai 2016

Rumah Idaman : Render Kabinet dan Tandas

Alhamdulillah..

Kerja-kerja pemasangan mozek masih lagi berlangsung dengan rancaknya.. Sebelum ini AM ada kongsikan kerja-kerja pemasangan tiles pada ruang dapur Rumah Idaman AM. Rujuk DISINI..

Hari ini disebabkan tiles yang AM beli masih lagi belum sampai ke rumah. Tukang mozek melakukan kerja-kerja render pada cabinet dan juga pemasangan singki untuk dapur AM.

Disebabkan beberapa kesilapan pada binaan kabinet AM dan juga peralatan paip yang AM telah belikan sebelum membina Rumah Idaman AM ini. Kerja-kerja pemasangan singki mengambil sedikit masa dan beberapa pengubahsuaian.

Rumah Idaman : Render Kabinet dan Tandas

Rumah Idaman : Render Kabinet dan Tandas


Kedudukan singki diubah kepada beberapa inci dari tapak asal kerana paip untuk singki perlu melepasi frame tingkat pada bahagian luar. Boleh rujuk DISINI untuk kerja-kerja frame luar yang AM pernah kongsikan suatu ketika dahulu.

Kerja-kerja render juga perlu dilakukan untuk pemasangan tiles nanti. BAnyak-banyak tiles yang AM beli kan, tiles pada cabinet inilah paling mahal iaitu RM 28/keping. Boleh rujuk artikel AM sebelum ini mengenai Tiles Sudah Sampai TAPI…

Selain daripada render kabinet, tukang tiles juga melakukan kerja-kerja render pada bahagian bilik air Rumah Idaman AM juga. Hanya 2 bilik air sahaja Rumah Idaman AM ini.

Sebelum ini AM telah menyatakan kepada tukang untuk menangguhkan dahulu kerja-kerja render bilik air kerana AM ingin melakukan sedikit pengubahsuaian pada bilik air bilik utama. AM telah lakukan kerja pengubahsuaian ini.

Rumah Idaman : Render Kabinet dan Tandas


Hari khamis juga adalah hari pembayaran upah kepada tukang tiles dan pekerja mereka. AM masih lagi menanti sebut harga bagi keseluruhan kerja pemasangan tiles ini. Kenapa memulakan kerja sebelum sebut harga? Tukang tiles adalah jiran dan juga beliau juga yang memasang tiles di rumah mak dan ayah AM sebelum ini. Hasil kerja yang bagus dan cermat. Harga masih boleh dirunding.


Apa-apa pun semoga perkongsian ini dapat membantu sahabat AM untuk terus membaca dan member semangat kepada sahabat semua untuk membina Rumah Idaman dengan baget sendiri dan pengurusan bahan sendiri dan juga sedikit ilmu yang AM kongsikan ini.


Mungkin ada yang berminat dengan Teknik Dekorasi Anggun Dengan Harga BAGET !!

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon