Ads

Sabtu, 30 Julai 2016

Rumah Idaman : Tambah dan Tukar Tiles

Alhamdulillah..

Sebelum ini AM ada kongsikan AM membeli tiles dan sedikit ketidakpuasan hati AM dan isteri. Rujuk DISINI..

Pada khamis yang lepas AM sempat balik untuk membayar upah kerja render dan pemasangan tiles sepanjang minggu. Kerja-kerja render untuk Rumah Idaman AM mengambil masa 2 hari sahaja. Rujuk DISINI dan pemasangan tiles dengan jumlah tiles yang ada sahaja, rujuk DISINI..

Tukang tiles juga telah siap memasang tiles pada ruang dapur Rumah Idaman AM. Rujuk DISINI tapi telah kehabisan tiles. Kena tambah lagi tiles nampaknya.

Hari ini berpeluang pergi ke kedai KB Ceramisc yang AM kongsikan sebelum ini. Rujuk DISINI.

Pandangan hadapan kedai KB Ceramisc…

Rumah Idaman : Tambah dan Tukar Tiles

Rumah Idaman : Tambah dan Tukar Tiles


Nampak biasa-biasa sahaja di bahagian luar kerana kedai ini berada di Kawasan Perindustrian Padang Tembak, Pengkalan Chepa. Paling mudah adalah belakang Balai Bomba Padang Tembak.

Sebelah dalam kedai KB Ceramisc pulak..

Rumah Idaman : Tambah dan Tukar Tiles


Rambang mata melihat pelbagai jenis tiles dan mozek yang dijual. Cakap sahaja nak saiz apa jenama apa dan untuk apa? Semuanya ada disini dan paling penting jurujual adalah satu keluarga dari ayah, ibu dan anak-anak. Mereka akan bantu untuk memilih tiles yang kita nak dan sesuai dengan baget kita.

Kerana nak menambah tiles bahagian dapur dan tiles kabinet yang tak cukup, AM dah maklum siap-siap pada hari khamisnya. Hari ini AM tengok semua tiles AM sudah sedia untuk di hantar ke Rumah Idaman AM. AM hanya membayar dan mereka akan hantar ke rumah.

Ingatkan mereka menghala kea rah lain dahulu, rupanya mereka menghantar tiles AM dahulu. Kebetulan pula AM sampai, mereka pun sampai ke Rumah Idaman AM juga.

AM memerhati kerja-kerja mengangkat dan menyusun tiles ke tempat sebelum ini. Dalam banyak-banyak tiles mereka angkat….

Ada satu kotak tiles yang bersaiz 20inci x 20inci telah pecah. Bukan sekeping tapi 6 keping semua.  Satu kotak pecah.. Nasib baik hubungi kedai dan maklum kepada mereka terus.
Rumah Idaman : Tambah dan Tukar Tiles

Rumah Idaman : Tambah dan Tukar Tiles

Dapat tukar tanpa sebarang bayaran TAPI….

AM kena pergi kedai ambil sendiri, pemandu mereka dah maklum jika nak mereka hantar mungkin lambat sikit. Maklum la tukang tiles AM nie semua kerja cepat. Nak tak nak AM pergi juga sebelah petangnya.

Alhamdulillah..

AM pun tak perlu bawa tiles yang pecah untuk ditukarkan, pemandu mereka ambil dan hantar ke kedai balik. AM hanya pergi ambil yang baru sahaja.

Nasihat AM…

Sila perhatikan kerja-kerja mengangkat tiles ini kerana pemandu hanya menghantar sahaja, mereka tak kira pecah atau rosak. Jika ada sebarang kerosakan anda sendiri yang perlu menghantar dan mengambil yang baru. Jika anda bersama mereka tentu anda hanya perlu hubungi kedai dan mereka akan mengambil yang rosak terus. Anda hanya perlu mengambil yang baru sahaja.

Jika tiles kecik mungkin tidak menjadi masalah kepada kita nak angkat, bayangkan tiles 20inci x 20inci sebanyak 6 keping sudah mengcecah puluhan kilogram. Sakit pinggang nak angkat tau..


Semoga perkongsian ini dapat memberi sedikit ilmu dan maklumat kepada sahabat AM semua untuk membina Rumah Idaman sendiri nanti.

Mungkin ada yang berminat dengan Teknik Dekorasi Anggun Dengan Harga BAGET !!

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon