Ads

Isnin, 19 September 2016

Rumah Idaman : Pemasangan Grill Rumah

Alhamdulillah..

Semalam AM kongsikan seminggu perkembangan Rumah Idaman AM yang tak sempat AM kongsikan kerana cuti berhari raya korban tahun 2016.

Hari ini AM nak kongsikan lagi perkembangan Rumah Idaman AM, AM harap sahabat AM tak jemu dan tak bosan membaca perkongsian Rumah Idaman AM yang tak seberapa ini.

Seminggu yang lepas juga selepas kerja-kerja pemasangan pintu Rumah Idaman AM siap. AM hubungi pula tukang grill rumah untuk kerja pemasangan grill. Untuk pemasangan grill sebenarnya tak melibatkan urusan pemasangan pintu tapi AM lebih suka ada pintu baru pasang grill.

Pemasangan tingkap Rumah Idaman AM telah siap dipasang dan AM pernah kongsikan Kerja-kerjaPemasangan Tingkap Rumah Idaman AM.

Setelah 2 bulan AM meminta sahabat AM yang melakukan kerja-kerja besi untuk membuat grill Rumah Idaman AM dan beberapa kali melawat ke kedai beliau dan AM amat berpuas hati dengan hasil kerja beliau.

Temujanji telah dilakukan untuk kerja-kerja pemasangan grill pada minggu lepas sebelum hari raya korban. Untuk grill Rumah Idaman AM ini sedikit kelainan daripada grill rumah yang biasa dilakukan.

Kelainan yang dimasukkan adalah bingkai atau frame yang AM minta dari tukang grill adalah Besi Siku atau Angle Bar.

Kenapa Besi Siku??

Kerana besi ini mempunyai 2 permukaan yang bersudut 90 darjah dan ukuran perlulah tepat untuk disesuaikan dengan tingkap Rumah Idaman AM nanti. Disebabkan ukuran adalah sedikit berbeza antara tingkap dan tukang grill hanya mengambil purata sahaja ukuran untuk kesemua tingkap Rumah Idaman AM.


Dibawah adalah antara kerja-kerja pemasangan dan juga hasil pemasangan grill Rumah Idaman AM. 

Rumah Idaman : Pemasangan Grill Rumah

Antara kerja yang terpaksa dilakukan kerana grill sedikit besar berbanding dengan tingkap. Maka kerja-kerja membuang lebihan dinding pada tingkap terpaksa dilakukan. Apa boleh buat grill telah siap dicat, tingkap la menjadi mangsa mereka semua. Hampir keseluruhan terpaksa dilakukan seperti ini.

Hasil selepas kerja-kerja bedah membedah ini adalah seperti dibawah :- 

Rumah Idaman : Pemasangan Grill Rumah

Rumah Idaman : Pemasangan Grill Rumah

Rumah Idaman : Pemasangan Grill Rumah

Rumah Idaman : Pemasangan Grill Rumah

Hasil kerja tukang grill untuk seharian kerja mereka. Masih lagi berbaki untuk grill pintu dapur dan juga grill tingkap ruang dapur yang belum sempat disiapkan. Bukan mereka tak siapkan tetapi memerlukan sedikit pengubahsuaian kerana tingkap ruang dapur mempunyai tiles. AM pernah kongsikan Pemasangan Tiles Kabinet Dapur yang mempunyai tingkap.

Begitu juga dnegan pintu dapur yang belum sempat AM catkan lagi. Banyak perkara yang AM cuba selesai untuk menjimatkan belanja Pembinaan Rumah Idaman AM ini. 

Mungkin minggu ini AM sempat siapkan pemasangan lampu-lampu di Rumah Idaman AM.

Kos untuk semua grill Rumah Idaman AM adalah RM 3 750 sahaja. Jika sahabat sekitar Kota Bharu yang berminat untuk mendapat khidmat pemasangan grill boleh hubungi sahabat AM yang ini. Maklum sahaja dapat daripada Along Misuari yang bekerja di Sekolah Kebangsaan Kubang Kerian 2.

En. Zainal - 0127075717

Artikel Terkait

4 comments

wah....nak puji...rumah idaman ni nampak macam cantik....hihihi cuba catch pict keselurahan.....hihihihi

Alhamdulillah...
Tak minta ouji..
nanti dah siap semuanya AM bagi keseluruhan ya..

sabor2x..

Grill berapa sekaki tuab

Boleh call terus tukang grill..
Harga semasa x sure la pula untuk 2017 nie..


EmoticonEmoticon