Ads

Ahad, 18 September 2016

Rumah Idaman : Pemasangan Pintu Rumah

Alhamdulillah..

Sebelum raya korban 2016 bercadang untuk menutup Rumah Idaman AM dnegan kesemua pintu-pintu yang ada di Rumah Idaman AM.

Semasa kerja-kerja pemasangan tiles, AM ada juga berbual dengan tukang tiles dan bertanya mengenai tukang pasang pintu yang hanya kerja beliau memasang pintu sahaja. Bukan tukang rumah yang boleh memasang pintu.

Rumah Idaman : Pemasangan Pintu Rumah


Kenapa AM tak berminat dengan tukang rumah yang boleh memasang pintu? Kerana tingkap rumah ayah AM telah dipasang oleh tukang rumah dan hasil amat mengecewakan ayah AM.

Untuk Rumah Idaman AM kali ini, AM bertekad untuk mendapatkan tukang pintu yang betul-betul pakar. Akhirnya apabila berbual dengan tukang tiles rupanya mempunyai sahabat yang pakar dalam memasang pintu rumah.

Dengan bantuan tukang tiles, AM dapa menghubungi beliau dan bertanyakan harga untuk pemasangan pintu utama dan juga pintu bilik tidur. Alhamdulillah, harga yang diberi adalah termurah dikalangan tukang-tukang pasang pintu yang AM tanyakan sebelum ini.

Dengan harga RM 180 untuk pintu utama dan RM 60 untuk pintu bilik. Masa yang ditunggu telah tiba. Kebetulan pula pada hari pemasangan pintu adalah hari AM juga ambil cuti.

Guna sepenuhnya masa cuti untuk melakukan kerja-kerja memantau dan juga bersama-sama mereka untuk menyiapakan Rumah Idaman AM. Bukan sahaja tukang pintu malah tukang rumah juga bersama disamping sahabat AM juga datang untuk menyiapkan pendawaian elektrik yang masih berbaki sedikit.

Tukang rumah melakukan kerja-kerja pembaikan tangki septik dan main hole. Berbalik kepada tukang pintu pula, kehadiran mereka untuk bekerja adalah mengikut waktu pejabat iaitu jam 8 pagi mereka sudah berada di Rumah Idaman AM.

Mereka memulakan kerja pemasangan pada pintu utama dahulu, gambar pemasangan pintu adalah seperti di bawah ini. 

Rumah Idaman : Pemasangan Pintu Rumah

Rumah Idaman : Pemasangan Pintu Rumah

Hanya ini sahaja yang AM sempat rakam kerana AM sendiri juga terlibat dalam kerja-kerja baik pulih tangki septik dan juga main hole, selain itu AM juga bersama-sama sahabat melakukan kerja-kerja pendawaian di dalam siling Rumah Idaman AM.

Tukang pintu memasang kesemua 3 pintu untuk bilik tidur AM dan kepantasan mereka bekerja memang di luar jangkaan AM sendiri. Dengan pemasangan pintu utama, 3 pintu bilik, 1 pintu dapur dan 2 pintu bilik air hanya mengambil masa 4 jam sahaja untuk disiapkan kesemuanya termasuk aksesori yang AM minta mereka pasangkan.

Dibawah adalah gambar-gambar yang sempat AM rakam hasil kerja pemasangan mereka. Pintu bilik tidur AM terlupa untuk rakam, nanti AM rakam dan masukkan di dalam posting yang seterusnya. 

Rumah Idaman : Pemasangan Pintu Rumah

Rumah Idaman : Pemasangan Pintu Rumah

Kesemua pintu Rumah Idaman AM hanya sempat di cat dengan cat alas yang pernah AM kongsikan sebelum ini. Sehingga kini AM masih lagi berkesempatan untuk mengecat pintu-pintu Rumah Idaman AM, maklum sahaja AM masih lagi fokus kepada pendawaian dan pemasangan lampu pada Rumah Idaman AM.

Semoga perkongsian ini dapat membantu sahabat AM untuk membina Rumah Idaman sendiri nanti. Dibawah adalah nama dan no talifon tukang pintu AM. 

En. Kori - 0199420304 Maklum kepada beliau dapat no talifon daripada Misuari Pulau Belanga. Kos keseluruhan pemasangan pintu adalah RM 440 sahaja.

Artikel Terkait

8 comments

Bagus serah pada yang pakar.
Kerja lebih kemas dan memuaskan..

Lebih baik..Harga juga lagi murah daripada tukang rumah yang nak pasang..Hasil belum tentu lagi seperti pakar yang memasang..

alhamdulillah .. nak siap dah rumah... semoga dipermudahkan segala urusan

Seronok bila ada rumah sendiri kan.. :)

Alhamdulillah..Menghampiri untuk siap sudah..Insyallah

Alhamdulillah...
Seronok tu pasti TAPI kena berjimat cermat dah sekarang..hihihi

Awanama delete 9/10/16

AssalamualIkum...
boleh tau harga pintu utama?
cantik

Alhamdulillah...

RM 970 untuk 2 pintu


EmoticonEmoticon