Ads

Khamis, 27 Oktober 2016

4 Tips Menjaga Kesihatan Paling Simple

Semua orang mengimpikan kehidupan yang sihat dan bahagian bersama keluarga tersayang. Betul bukan?

Memandangkan keadaan ekonomi dan juga desakan hidup yang melampau, ramai di kalangan kita yang semakin hari mengabaikan bab kesihatan diri untuk mencari nafkah kepada keluarga.Hari ini juga pelbagai penyakit mudah menyerang kita semua yang sentiasa mengabaikan isu kesihatan. Ramai juga di kalangan kita sakit baru nak menjaga kesihatan.

Antara penyakit yang kerap kita dengar sekarang adalah serangan jantung, masalah migraine yang teruk dan ada juga yang menjadi gemuk kerana tidak menjaga kesihatan dengan baik.

AM nak kongsikan 4 Tips Menjaga Kesihatan yang ramai orang abaikan selama ini. Antaranya adalah :-

1) Elakkan stress
4 Tips Menjaga Kesihatan Paling Simple

Jika seseorang itu mengalami stress, otot-otot wajah akan menegang dan menimbulkan garis-garis halus. Stress inilah akan melemahkan sistem ketahanan badan, akibatnya badan cepat sakit dan kulit terdedah kepada pencemaran dan cuaca yang tidak elok. Cubalah seimbangkan badan dengan mengambil makanan yang sihat, seimbangkan antara pekerjaan dan hiburan serta lakukan latihan untuk lebih sihat dan tenang.

2) Jangan paksa semasa senaman

4 Tips Menjaga Kesihatan Paling Simple


Senaman yang dilakukan secara rutin boleh meningkatkan kemampuan badan, seterusnya badan menjadi lebih sihat dan kulit kelihatan cantik. Namun, senaman yang berlebihan atau terlalu keras boleh meningkatkan stress dan menyebabkan ketidakseimbangan hormon. Gabungkan beberapa jenis senaman seperti kardio dan angkat beban untuk mendapatkan hasil yang optimum.


3) Elakkan gula berlebihan

4 Tips Menjaga Kesihatan Paling Simple


Pengambilan makanan yang mengandungi banyak gula boleh merosakkan kolagen dalam badan. Akibatnya, kulit kelihatan lebih tua dan tidak mampu melawan radikal bebas. Untuk kesihatan terjaga dan awet muda, ambillah gula dan karbohidrat yang terdapat dalam nasi perang, roti gandum dan buah-buahan.

4) Tidur yang cukup

4 Tips Menjaga Kesihatan Paling Simple


Ketika anda tidur, tubuh akan menghasilkan hormon yang merangsang pengeluaran kolagen dan elastin yang membuatkan kulit kelihatan muda dan sihat. Kurang tidur akan menyebabkan lingkaran gelap bawah mata, kulit kusam dan badan lesu. Baca juga 10 Kebaikkan Cukup Tidur Malam.


4 Tips untuk Kesihatan yang berterusan dan awet muka untuk anda semua. Jika kita menjaga kesihatan diri sendiri dan juga keluarga dengan baik, keluarga akan menjadi lebih bahagia dan harmoni.

AM juga mempunyai keluarga dan sekarang tinggal berhampiran dengan rumah mak dan ayah. Kesihatan AM dan keluarga menjadi semakin penting kerana jika mak atau ayah yang sakit nanti akan memberi kesan kepada kami sekeluarga.


Artikel Terkait

4 comments

Nieyl singgah pagi...
info tips yang menarik..:)

Terima kasih singgah sini..


EmoticonEmoticon