Ads

Selasa, 18 Oktober 2016

Fakta Mengenai Air Mani dan Sperma

Jika hanya satu sperma dan satu telur yang diperlukan untuk hamil, mengapa lelaki perlu membuat sperma begitu banyak? Dan berapa banyak sperma dianggap normal? Berapa lama sperma hidup? Bolehkah mereka hidup di luar badan? Adakah lelaki berhenti menghasilkan sperma semasa tua? Adakah apa-­apa yang boleh dilakukan untuk meningkatkan pengeluaran sperma atau meningkatkan kesihatan sperma ? berapa lama sperma hidup?

Fakta Mengenai Air Mani dan SpermaBegitu banyak persoalan mengenai sperma sahaja bukan?

Jawapannya bergantung kepada beberapa faktor, yang paling penting di mana sperma berada. Di atas permukaan yang kering seperti pakaian atau di tempat tidur, sperma akan mati apabila air mani kering. Dalam air seperti mandi di dalam tab, sperma akan mungkin hidup lebih lama kerana mereka hidup di dalam persekitaran basah. Walau bagaimanapun, peluang sperma dalam tab air untuk mencari jalan masuk ke dalam badan  wanita dan menyebabkan dia hamil adalah sangat rendah.


Di dalam tubuh wanita, sperma boleh hidup sehingga lima hari bergantung kepada keadaan. Jika mempunyai hubungan seks tanpa perlindungan walaupun beberapa hari sebelum wanita mengeluarkan telur, ada kemungkinan terjadinya kehamilan.

Fakta Mengenai Air Mani dan Sperma


Berapa banyak sperma yang anda perlukan untuk mencapai kehamilan?


Purata ejakulasi mengandungi hampir 100 juta sperma. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, lelaki yang mempunyai kurang daripada 20 juta sperma setiap mililiter air mani mungkin berisiko untuk mengalami masalah ketidaksuburan.

Hanya satu sperma untuk mensenyawakan telur dan mencapai kehamilan. Tetapi mengapa berjuta sperma dikeluarkan jika hanya satu sahaja untuk menghamilkan isteri?

Bagaimana untuk melakukan ujian untuk mengetahui jumlah sperma? AM pernah kongsikan Prosedur Untuk Ujian Sperma sebelum ini.


Untuk berjumpa telur, air mani mesti melalui dari faraj ke tiub fallopio. Ia adalah suatu perjalanan yang sukar untuk sperma terus hidup. Bagi sperma-­sperma yang telah melengkapkan perjalanan, persenyawaan telur boleh menjadi sukar kerana telur dilindungi oleh lapisan tebal. Pakar percaya proses ini mungkin cara semulajadi untuk membenarkan hanya sperma yang paling sihat untuk mensenyawakan telur. Dengan itu adalah peluang terbaik untuk membentuk bayi yang sihat.


Banyak perkara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan kesihatan sperma. Ini termasuk:


# Mengelakkan rokok dan dadah, terutamanya steroid anabolik
# Mengelakkan pendedahan kepada racun seperti racun perosak dan logam berat
# Menghadkan pengambilan alkohol
# Makan dengan diet yang seimbang dan mengekalkan berat badan yang sihat
# Menjaga skrotum dan tidak mendedahkan kepada haba. Kerana haba melambatkan pengeluaran sperma. Elakkan mandi air panas dan kolam air panas, memakai boxer bukannya seluar dalam, dan mengelakkan seluar yang ketat.

Artikel Terkait

4 comments

Nice sharing.. Dari air hina ini kita dijadikan.

Ya betul..dari air yg hina wujudnya kita yang semulia mahluk..

Nice sharing...bnyak info disitu


EmoticonEmoticon