Ads

Selasa, 25 Oktober 2016

Fibroid - 10 Tips Pemakanan Yang Ramai Abaikan

Fibroid adalah sejenis ketumbuhan yang berasal dari tisu pada rahim. Apabila ia membesar, fibroid boleh memberikan pelbagai masalah kepada wanta seperti mengalami haid yang banyak dan berpanjangan, sakit smasa haid dan sakit semasa bersama suami dan sebagainya.

Fibroid - 10 Tips Pemakanan Yang Ramai Abaikan


Tumbesaran fibroid bergantung kepada hormone estrogen yang dirembes selepas haid bagi wanita. Pembesaran fibroid adalah pelbagai dari kecil sehingga sebesar sebiji bola.

Fibroid - 10 Tips Pemakanan Yang Ramai Abaikan


AM juga pernah kongsikan mengenai Fibroid – Ancaman buat wanita masa kini. Fibroid bukan kanser. Jangan tersalah sangka pula.

Mengimbangi hormone adalah satu bahagian penting dalam bagaimana untuk menghilangkan fibroid tanpa pembedahan. Terdapat makanan yang boleh menyebabkan pengeluaran berlebihan estrogen dan sebaliknya, ada makanan yang boleh membantu mencegah keadaan dominan estrogen.

Boleh membaca perkongsian AM mengenai Fibroid – Cara mencegah dan cadangan supplement. Apabila berbicara mengenai pemakanan yang boleh mencegah ketumbuhan fibroid, AM ingin berkongsi 10 Tips Pemakanan Untuk Mengilangkan Fibroid Tanpa Pembedahan.

10 Tips Pemakanan Untuk Mengilangkan Fibroid Tanpa Pembedahan.

1.     Buah-buahan dan Sayur-sayuran
Salah satu tips bagaimana untuk menghilangkan fibroid tanpa pembedahan adalah dengan makan buah-buahan dan sayur-sayuran pelbagai warna dan kekacang juga digalakkan untuk diamalkan selalu.

Fibroid - 10 Tips Pemakanan Yang Ramai Abaikan


Buah-buahan dan sayuran dan pelbagai kekakacang mengandungi banyak nutrient vitamin, mineral dan serat yang memberi manfaat kepada badan di samping beberapa  fitoestrogen yang mengandungi persamaan dengan estrogen yang dihasilkan oleh badan.

Sembelit adalah masalah utama dan boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon kerana toksin dan bahan buangan yang terkumpul dalam badan tanpa dihapuskan. Jika anda mempunyai fibroid, anda perlu makan lebih banyak serat supaya badan boleh menghilangkan estrogen yang berlebihan dan sisa berbahaya.


2.     Elakkan Makanan Diproses

Fibroid - 10 Tips Pemakanan Yang Ramai Abaikan


Makanan yang diproses, dibekukan, dan makanan dalam tin sebaiknya dielakkan. Cuba untuk makan makanan yang tidak diproses, segar, organic dan bebas daripada bahan kimia seperti racun perosak, antibiotic dan racun serangga yang boleh mendatangkan malapetaka pada hormone anda kerana mereka memperkenalkan “xenoestrogen” yang estrogen kimia dalam badan.

3.     Makan Makanan Laut Dalam
Makanan laut dalam ikan air sejuk seperti ikan salmon, antara ikan yang mempunyai khasiat yang tinggi biasanya penuh dengan antibiotic. Hadkan jumlah kerang yang anda makan kerana walaupun mereka mengandungi pelbagai vitamin dan mineral, ia juga mengandungi bahan tercemar seperti merkuri dan berkolesterol tinggi kerana kilang biasanya senang diperolehi dipersisir pantai yang tercemar.

4.     Elak makanan Berkolestrol Tinggi

Fibroid - 10 Tips Pemakanan Yang Ramai Abaikan

Elakkan makanan yang berkolestrol tinggi serta lemak tepu termasuk makanan segera, makanan bergoreng, produk tenusu dan lain-lain.

5.     Kurangkan Pengambilan Gula

Fibroid - 10 Tips Pemakanan Yang Ramai Abaikan


Cuba untuk menjauhkan diri daripada gula putih serta pelbagai makanan dan minuman yang dibuat dengan gula putih. Gula tidak mempunyai nilai pemakanan dan boleh menggalakkan sebuah negra yang dominan estrogen.

6.     Banyakkan Minum Air Masak

Fibroid - 10 Tips Pemakanan Yang Ramai Abaikan


Menghapuskan minum minuman yang berperisa dan jus buah-buahan. Minum lebih banyak air untuk untuk memastikan anda kekal terhidrat, membantu penyinkiran bahan buangan terutamanya jika anda mula akan lebih banyak serat. Lebih banyak serat memerlukan lebih banyak air di dalam badan untuk memudahkan pengerakkan bahan buangan melalui dan keluar dari badan.

7.     Elakkan Pengambilan Alkohol

Fibroid - 10 Tips Pemakanan Yang Ramai Abaikan


Elakkan dan mengurangkan pengambilan alcohol kerana alcohol menyebakam ketidakseimbangan hormon.

8.     Hadkan Pengambilan Garam

Fibroid - 10 Tips Pemakanan Yang Ramai Abaikan


Garam laut adalah alternative yang lebih baik dan lebih sihat. Garam laut mengandungi pelbagai mineral termasuk iodine yang merupakan satu ubat semula jadi untuk membantu mengecutkan fibroid.

9.     Makanan Tambahan jangan Diabaikan


Fibroid - 10 Tips Pemakanan Yang Ramai Abaikan


Bagaimana untuk menghilangkan fibroid tanpa pembedahan adalah dengan mengambil makanan tambahan yang mengandungi zink yang tinggi seperti bijan, bunga matahari, labu dan supplement dari SHAKLEE yang pelbagai untuk menbekalkan makanan tambahan kepada badan kita.

10.  Bonus
Makan beberapa hidangan kecil sehari bukan 2 atau 3 hidangan besar. Makan 3 hidangan kecil yang sihat untuk sarapan pagi, makan tengahari dan 2 hidangan ringan untuk makan malam. Ini dapat membantu menurukan berat badan dengan menjaga metabolism anda. Obesiti menyebabkan ketidakseimbangan hormone dan mencetus pelbagai masalah kesihatan yang lain.

Pengambilan makanan tambahan seperti multivitamin juga dapat membantu untuk mencegah daripada penyakit fibroid. Mencegah lebih baik dariapda mengubati permasalahan.


Untuk vitamin yang sesuai dengan permasalahn fibroid, AM pernah kongsika sebelum ini di dalam artikel Fibroid –Cara mencegah dan cadangan supplement.

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon