Ahad, 18 Disember 2016

10 Perkara WAJIB untuk Memohon Google Adsense dengan Mudah

Tags

10 Perkara WAJIB untuk Memohon Google Adsense dengan Mudah | Google Adsense (GA) merupakan cara yang paling ramai blogger impikan apabila mempunyai blog samaada dari blogspot mahupun wordpress.

Selain berpotensi untuk menjana pendapatan melalui USD, blog yang mempunyai akaun Google Adsense juga sangat mudah untuk dijual di Flippa.


10 Perkara WAJIB untuk Memohon Google Adsense dengan Mudah | Google Adsense (GA) merupakan cara yang paling ramai blogger impikan apabila mempunyai blog samaada dari blogspot mahupun wordpress.  Selain berpotensi untuk menjana pendapatan melalui USD, blog yang mempunyai akaun Google Adsense juga sangat mudah untuk dijual di Flippa.  Rupanya tidak semua blog yang ada kini mendapat kelulusan pihak Google Adsense. Pelbagai alasan yang diberi oleh pihak Google Adsense yang mungkin tidak mematuhi syarat webmaster, navigasi yang tidak jelas dan juga ada yang mempunyai kandungan yang kurang.  Perkara ini juga terjadi kepada AM sendiri. Sehingga kini sudah kali ke-5 AM memohon Google Adsense. Sudah 4 kali permohonan AM di tolak oleh pihak Google Adsense.  Baca Adsense : Permohonan ditolak oleh pihak Google Adsense.  Kecewa? Semestinya kecewa sangat apabila permohonan di tolak tapi AM terjumpa mengenai 10 Perkara WAJIB untuk Memohon Google Adsense dengan Mudah dari blog Indonesia.



Rupanya tidak semua blog yang ada kini mendapat kelulusan pihak Google Adsense. Pelbagai alasan yang diberi oleh pihak Google Adsense yang mungkin tidak mematuhi syarat webmaster, navigasi yang tidak jelas dan juga ada yang mempunyai kandungan yang kurang.

Perkara ini juga terjadi kepada AM sendiri. Sehingga kini sudah kali ke-5 AM memohon Google Adsense. Sudah 4 kali permohonan AM di tolak oleh pihak Google Adsense.

Baca Adsense : Permohonan ditolak oleh pihak Google Adsense.

Kecewa? Semestinya kecewa sangat apabila permohonan di tolak tapi AM terjumpa mengenai 10 Perkara WAJIB untuk Memohon Google Adsense dengan Mudah dari blog Indonesia.


Buat blog yang mengandungi Tips atau how to


10 Perkara WAJIB untuk Memohon Google Adsense dengan Mudah | Google Adsense (GA) merupakan cara yang paling ramai blogger impikan apabila mempunyai blog samaada dari blogspot mahupun wordpress.  Selain berpotensi untuk menjana pendapatan melalui USD, blog yang mempunyai akaun Google Adsense juga sangat mudah untuk dijual di Flippa.  Rupanya tidak semua blog yang ada kini mendapat kelulusan pihak Google Adsense. Pelbagai alasan yang diberi oleh pihak Google Adsense yang mungkin tidak mematuhi syarat webmaster, navigasi yang tidak jelas dan juga ada yang mempunyai kandungan yang kurang.  Perkara ini juga terjadi kepada AM sendiri. Sehingga kini sudah kali ke-5 AM memohon Google Adsense. Sudah 4 kali permohonan AM di tolak oleh pihak Google Adsense.  Baca Adsense : Permohonan ditolak oleh pihak Google Adsense.  Kecewa? Semestinya kecewa sangat apabila permohonan di tolak tapi AM terjumpa mengenai 10 Perkara WAJIB untuk Memohon Google Adsense dengan Mudah dari blog Indonesia.


Yang ini terjadi kepada blog AM AlongMisuari.com yang menyediakan pelbagai tips kesihatan daripada tips kesihatan lelaki, tips kesihatan wanita, tips ibu hamil sehinggalah isu-isu semasa.

Artikel yang berbentuk tips atau petua atau perkongsian ini merupakan artikel yang popular dan paling ramai di cari oleh kebanyakkan orang. Blog yang berniche tips atau petua ini mempunyai ramai peminat dan penulis, maka untuk mendapat Google Adsense, sebaiknya anda membuat blog yang berniche perkongsian ini.

Pelbagai contoh dalam blog AlongMisuari.com yang berkongsi tips, seperti :-

Jumlah artikel sekurang-kurangnya 10 artikel
Untuk memberi jumlah yang tepat untuk memohon Google Adsense, AM tidak mendapat jawapan yang tepat.

Ini kerana ada yang menyatakan 10 artikel sudah memandai untuk memohon Google Adsense dan ada yang sehingga 20 artikel atau lebih.

Selain jumlah artikel di dalam sesebuah blog yang memohon Google Adsense ini, perlu juga anda titik beratkan mengenai jumlah perkataan di dalam satu-satu artikel.

Jumlah patah perkataan yang sebaiknya adalah melebihi 350 patah perkataan dan ke atas. Sebaiknya untuk Google webmaster atau Yahoo men”indek”kan blog anda dengan lebih cepat, sebaiknya 1000 patah perkataan (pesan cikgu AM).

Buat Artikel yang Baru bukan Copy and Paste


10 Perkara WAJIB untuk Memohon Google Adsense dengan Mudah | Google Adsense (GA) merupakan cara yang paling ramai blogger impikan apabila mempunyai blog samaada dari blogspot mahupun wordpress.  Selain berpotensi untuk menjana pendapatan melalui USD, blog yang mempunyai akaun Google Adsense juga sangat mudah untuk dijual di Flippa.  Rupanya tidak semua blog yang ada kini mendapat kelulusan pihak Google Adsense. Pelbagai alasan yang diberi oleh pihak Google Adsense yang mungkin tidak mematuhi syarat webmaster, navigasi yang tidak jelas dan juga ada yang mempunyai kandungan yang kurang.  Perkara ini juga terjadi kepada AM sendiri. Sehingga kini sudah kali ke-5 AM memohon Google Adsense. Sudah 4 kali permohonan AM di tolak oleh pihak Google Adsense.  Baca Adsense : Permohonan ditolak oleh pihak Google Adsense.  Kecewa? Semestinya kecewa sangat apabila permohonan di tolak tapi AM terjumpa mengenai 10 Perkara WAJIB untuk Memohon Google Adsense dengan Mudah dari blog Indonesia.


Hari ini bukan zaman copy and paste, kekadang AM juga menggunakan teknik copy and paste TETAPI seharunya dan sewajibnya anda untuk memberi kredit atau menyatakan sumber artikel anda itu.

Jika anda mengambil artikel orang lain, sebaiknya anda mengubah kandungan dan jangan mengambil 100% seperti artikel sebelum ini. Kesanya bukan kepada anda seorang sahaja malah kepada artikel asal juga mendapat tempias.

Masih lagi membaca artikel 10 Perkara WAJIB untuk Memohon Google Adsense dengan Mudah? Nak AM kongsikan lagi, tak? Baca seterusnya..

Buat artikel dengan tatabahasa yang sempurna
Artikel anda sudah sempurna dan bebas dari isu copy and paste? Sebaiknya anda juga perlu memeriksa tatabahasa yang anda gunakan di dalam penulisan anda.

Ini kerana seorang pakar Google Adsense yang memeriksan blog dan penulisan anda untuk menluluskan atau mengagalkan permohonan Google Adsense anda.

Jika tatabahasa anda ke laut, maka permohonan Google Adsense anda juga akan ke laut (Gagal).

Navigasi Blog yang Sederhana
Navigasi blog ini mungkin internal link, menu header, artikel yang berkaitan dan menu side bar.

Anda hanya perlu membuat navigasi mudah dan jelas, seperti:-

  • Warna link biru boleh dipilih untuk latar belakang yang berwarna putih
  • Artikel yang berkaitan diletak dibawah artikel
  • Menu header mengandungi 4- 6 item sahaja
  • Sidebar mengandungi posting terbaru, kategori dan butang media social.

Video Yang Berkaitan
Kepuasaan pembaca adalah target utama kita apabila menulis di dalam blog. Mungkin anda juga boleh menambah video yang berkaitan dengan artikel yang anda tulis.

Video ini tidak semestinya video yang anda buat sendiri, mungkin anda boleh dapatkan video-video yang berkaitan di dalam Youtube.

Tidak kesemua artikel anda perlu mempunyai video, purata bagi kandungan artikel yang mempunyai video di antara 30% - 50% dari jumlah keseluruhan artikel di dalam blog.

Yang ini AM masih lagi tidak dapat nak lakukan. Masih berminat untuk mengetahui 10 Perkara WAJIB untuk Memohon Google Adsense dengan Mudah?

Logo Blog
Logo blog melambangkan profesionalisme dan seriusnya kita di dalam dunia blogger. Oleh itu, sebaiknya anda juga mempunyai logo tersendiri untuk blog anda.

Anda boleh menempah dengan pakat design ataupun membuatnya sendiri menggunakan pelbagai software yang ada masa kini.

Buat page About atau Tentang kami yang mempunyai maklumat lengkap
Blog yang serius atau inginkan kelulusan Google Adsense sewajibnya mempunyai page About Us atau Tentang Kami. Isi segala maklumat yang berkaitan dengan blog anda dan diri anda juga di dalam page ini.
Page ini akan membayangkan personaliti blog anda dan juga diri anda sendiri.

Harus di ingat juga maklumat yang anda isi cukup sekadar mengenai blog dan diri anda dan tidak perlu untuk mengubah “Maggie kepada kimchi” ( pesanan cikgu AM juga nie)

Buat pages Contact Me, Privacy Policy dan Disclaimers


10 Perkara WAJIB untuk Memohon Google Adsense dengan Mudah | Google Adsense (GA) merupakan cara yang paling ramai blogger impikan apabila mempunyai blog samaada dari blogspot mahupun wordpress.  Selain berpotensi untuk menjana pendapatan melalui USD, blog yang mempunyai akaun Google Adsense juga sangat mudah untuk dijual di Flippa.  Rupanya tidak semua blog yang ada kini mendapat kelulusan pihak Google Adsense. Pelbagai alasan yang diberi oleh pihak Google Adsense yang mungkin tidak mematuhi syarat webmaster, navigasi yang tidak jelas dan juga ada yang mempunyai kandungan yang kurang.  Perkara ini juga terjadi kepada AM sendiri. Sehingga kini sudah kali ke-5 AM memohon Google Adsense. Sudah 4 kali permohonan AM di tolak oleh pihak Google Adsense.  Baca Adsense : Permohonan ditolak oleh pihak Google Adsense.  Kecewa? Semestinya kecewa sangat apabila permohonan di tolak tapi AM terjumpa mengenai 10 Perkara WAJIB untuk Memohon Google Adsense dengan Mudah dari blog Indonesia.


Yang ini anda boleh baca artikel AM sebelum ini mengenai 4 Perkara WAJIB yang ramai abaikan untuk mendapat kelulusan Google Adsense.

Artikel di atas dengan detail dan terperinci AM jelaskan mengenai kepentingan adanya Contact Me, Privacy Policy dan Disclaimers untuk mendapat kelulusan Google Adsense.

10 Perkara WAJIB untuk Memohon Google Adsense dengan Mudah.

Blog berusia lebih 3 bulan
Yang ini bagi AM sejujurnya bukan 3 bulan tetapi 6 bulan bagi blog yang berbahasa melayu seperti blog AM AlongMisuari.com. Malah pengalaman AM sendiri AlongMisuari.com boleh di daftarkan untuk Google Adsense hampir berusia 1 tahun.

Mungkin blog ini berbahasa melayu menjadikan agak sukar untuk pihak Google Adsense memberi peluang untuk AM memohon Google Adsense.

Sumber Asal : shareeinformasi.ga

Kesimpulan

Setiap blog mempunyai pelbagai cara untuk mendapat kelulusan pihak Google Adsense. 10 Perkara WAJIB untuk Memohon Google Adsense dengan Mudah, ini adalah perkongsian yang AM baca dan AM cuba ikut untuk dikongsi bersama sahabat AM semua.

Perkara yang AM kongsikan di atas adalah bersifat subjektif dan tidak kesemuanya WAJIB anda ikuti, TETAPI jika anda dapat mengikuti apa yang AM kongsikan peluang untuk mendapat kelulusan Google Adsense semakin mudah dan cerah.

Artikel Terkait

8 comments

dah daftar google adsense tapi xkeluar iklan tu dlm blog. entah kenapa

Adakah pihak Google Adsense terima permohonan atau di tolak?

Kena check email jika tidak keluar iklan..

along dpt akaun full ko?

fuh. banyak nya syarat. susah ni

Kena fikir positif sis..
Tak try tak tahu kan?
jom sama2 kita apply Google Adsense..

Setakat nie saya masih gagal dalam permohonan.. huhu

Tak pe sis..
Usaha lagi dan perbaiki apa yang adsense email kepada sis..


EmoticonEmoticon