Jumaat, 16 Disember 2016

Cara Membuat SiteMap

Tags
Cara Membuat SiteMap | SiteMap atau bahasa melayunya adalah isi kandungan sesebuah blog itu. SiteMap ini adalah penting bagi sesiapa yang ingin memohon Google Adsense.

Salah satu syarat untuk lulus Google Adsense adalah SiteMap selain daripada 4 Perkara WAJIB yang ramai abaikan untuk mendapat kelulusan Google Adsense.

Jangan main-main dengan SiteMap ini kerana syarat WAJIB untuk mendapat Google Adsense di blog anda. Siapa yang tidak inginkan Google Adsense di blog sendiri bukan?


Cara Membuat Site Map | Site Map atau bahasa melayunya adalah isi kandungan sesebuah blog itu. Site Map ini adalah penting bagi sesiapa yang ingin memohon Google Adsense.  Salah satu syarat untuk lulus Google Adsense adalah Site Map selain daripada 4 Perkara WAJIB yang ramai abaikan untuk mendapat kelulusan Google Adsense.  Jangan main-main dengan Site Map ini kerana syarat WAJIB untuk mendapat Google Adsense di blog anda. Siapa yang tidak inginkan Google Adsense di blog sendiri bukan?  Apa itu SiteMap?  SiteMap adalah cara paling mudah untuk webmaster untuk memaklumkan kepada seach engine ( Google, Yahoo, Bing, contohnya ) tentang URL blog kita pada laman web mereka untuk di “crawl”.  Bentuk paling mudah SiteMap adalah fail XML yang mengandungi URL blog kita berserta metadata. Metadata ini membantu seach engine untuk lebih memudahkan membaca dan menulis untuk di “crawl” di blog kita.  SiteMap menyediakan data-data URL dan membenarkan “crawler” untuk menjelajah semua URL tadi menggunakan metadata yang tersedia.   Dengan memasang SiteMap di blog kita, blog akan mudah terindek pada laman Google, Yahoo, Bing dan sebagainya.  Tanpa membuang masa kita belajar cara memasukkan SiteMap pada blog kita seperti mana blog AM ini sendiri.  Contoh SiteMap blog AlongMisuari.com  Berminat untuk membuat SiteMap seperti AM juga? Teruskan pembacaan, dibawah AM sediakan langkah-langkah untuk membina SiteMap.



Apa itu SiteMap?

SiteMap adalah cara paling mudah untuk webmaster untuk memaklumkan kepada seach engine ( Google, Yahoo, Bing, contohnya ) tentang URL blog kita pada laman web mereka untuk di “crawl”.

Bentuk paling mudah SiteMap adalah fail XML yang mengandungi URL blog kita berserta metadata. Metadata ini membantu seach engine untuk lebih memudahkan membaca dan menulis untuk di “crawl” di blog kita.

SiteMap menyediakan data-data URL dan membenarkan “crawler” untuk menjelajah semua URL tadi menggunakan metadata yang tersedia.

Dengan memasang SiteMap di blog kita, blog akan mudah terindek pada laman Google, Yahoo, Bing dan sebagainya.

Tanpa membuang masa kita belajar cara memasukkan SiteMap pada blog kita seperti mana blog AM ini sendiri.

Contoh SiteMap blog AlongMisuari.com

Berminat untuk membuat SiteMap seperti AM juga? Teruskan pembacaan, dibawah AM sediakan langkah-langkah untuk membina SiteMap.

Langkah Membina SiteMap

Hanya perlu mengikuti langkah dengan betul sahaja. Pertama yang perlu anda lakukan adalah dengan dengan menambahkan kod CSS supaya anda boleh membuat SiteMap anda menarik.

Pergi ke Blogger >> Template >> Edit HTML >> Cari  ]]></b:skin> > dan paste kod di atas ]]></b:skin> tadi . Anda boleh mengubah kod di bawah untuk dipadankan dengan warna background blog anda.


#bp_toc {    color: #666;    margin: 0 auto;    padding: 0;    border: 1px solid #d2d2d2;    float: left;    width: 100%;}span.toc-note {    display: none;}#bp_toc tr:nth-child(2n) {    background: #f5f5f5;}td.toc-entry-col1 a {    font-weight: bold;    font-size: 14px;}.toc-header-col1,.toc-header-col2,.toc-header-col3  {background:#9E9E9E;}.toc-header-col1 {    padding: 10px;    width: 250px;}.toc-header-col2 {    padding: 10px;    width: 75px;}.toc-header-col3 {    padding: 10px;    width: 125px;}.toc-header-col1 a:link,.toc-header-col1 a:visited,.toc-header-col2 a:link,.toc-header-col2 a:visited,.toc-header-col3 a:link,.toc-header-col3 a:visited {    font-size: 13px;    text-decoration: none;    color: #fff;    font-weight: 700;    letter-spacing: 0.5px;}.toc-header-col1 a:hover,.toc-header-col2 a:hover,.toc-header-col3 a:hover {    text-decoration: none;}.toc-entry-col1,.toc-entry-col2,.toc-entry-col3 {    padding: 5px;    padding-left: 5px;    font-size: 12px;}.toc-entry-col1 a,.toc-entry-col2 a,.toc-entry-col3 a {    color: #666;    font-size: 13px;    text-decoration: none}.toc-entry-col1 a:hover,.toc-entry-col2 a:hover,.toc-entry-col3 a:hover {    text-decoration:underline;}#bp_toc table {    width: 100%;    margin: 0 auto;    counter-reset: rowNumber;}.toc-entry-col1 {    counter-increment: rowNumber;}#bp_toc table tr td.toc-entry-col1:first-child::before {    content: counter(rowNumber);    min-width: 1em;       min-height: 3em;    float: left;    border-right: 1px solid #fff;    text-align: center;    padding: 0px 11px 1px 6px;    margin-right: 15px;}td.toc-entry-col2 {    text-align: center;}

Setelah selesai, tekan “Save” Template anda.

Untuk langkah seterusnya, anda hanya perlu membuat “page” baru untuk memaparkan SiteMap anda.

Pergi ke Blogger >> Pages >> New Page. Klik pada HTML dan paste kod dibawah di dalam editor HTML.

<div id="bp_toc"></div><script src='http://mybloggerlab.com/js/sitemap.js'  type="text/javascript"></script><script src="/feeds/posts/summary?alt=json-in-script&amp;max-results=9999&amp;callback=loadtoc" type="text/javascript"></script>

Selesai memasukkan kod di atas, anda boleh meletakkan tajuk page tadi dengan nama SiteMap. Boleh juga untuk tidak memberi ruang kepada pelawat blog anda untuk tidak memberi komen pada page SiteMap anda dengan langkah yang mudah.

Apa yang anda perlu lakukan adalah dengan menekan Publish sahaja. AM berharap sahabat dapat membuat SiteMap dengan sendiri dan Berjaya untuk mendapatkan kelulusan Google Adsense.

Artikel Terkait

12 comments

oooh macam tu ke. rasa pernah buat tapi dah lama. dah xingt dah

Senang je nak buat sebenarnya..
Kena juga sentiasa periksa sitemap masih ok atau tidak..

Berjaya juga buat sitemap akhirnya...now nak submit ke google Webmaster

Alhamdulillah...
Tahniah sis...

Tanpa Nama delete 28/12/16

Salam, sy tak fhm yg langkah pertama tu, sy jumpa ... je, mcm mana nak cari yg mcm dkt langkah pertama tu ye

Nnti nk buat jugaklh.. Tq AM share this..

Perkara WAJIB jika nak mohon adsense..kena buat nie..

Bila dah masuk bahagian HTML..
Anda perlu mencari ]]></b:skin dengan menekan ctrl + F serentak..

Bila dah jumpa copy koding kat atas dan paste..

Tq AM sy dh berjaya buat sitemap, tapi mcm mana nak buat "kategori" mcm dkt sitemap AM tu ya? Sy newbie dlm dunia blogger ni . Hihi

Kategori itu adalah label dalam blogspot..Bila ada label nanti kena edit dalam HTML pulak..

Mcm mana ya nak edit dalam html? Label sy dah ada dah, tapi masa sy buat sitemap tadi yg keluar tajuk sitemap tu je, kategori tu takde . Mtk tunjuk ajar sifu AM . HUHU

Sebenarnya..
Sitemap nie bergantung kepada label kita sahaja..
Untuk menu dan submenu sahaja perlu edit di dalam HTML..

Tuan boleh email atau fb saya : Along Misuari


EmoticonEmoticon