Ahad, 25 Disember 2016

Panduan Kuruskan Badan

Panduan Kuruskan Badan | nak kuruskan badan bukan senang kalau dah naik bukan? Paling perit berat badan naik senang je.. Nak kuruskan badan balik tu yang perit.

Jika dah gemuk nak kuruskan badan lagi la perit sebabnya 90% yang gemuk atau obesity akan kecewa kerana gagal nak kuruskan badan.

 PANDUAN KURUSKAN BADAN  Panduan Kuruskan Badan | nak kuruskan badan bukan senang kalau dah naik bukan? Paling perit berat bada naik senang je.. Nak kuruskan badan balik tu yang perit.  Jika dah gemuk nak kuruskan badan lagi la perit sebabnya 90% yang gemuk atau obesity akan kecewa kerana gagal nak kuruskan badan.   Sebenarnya jika dapat mengawal makan dan melakukan senaman dalam kuantiti yang kerap mampu menurukan berat badan. Kawalan makanan khususnya yang menagndungi gula dan karbohidrat seperti nasi, roti, mee, kuih-muih, donut, biskut dan junk food.   Senaman juga memain peranan yang penting untuk kuruskan badan kita seperti berjalan kaki , atau berkebun, atau basuh kereta atau bersihkan rumah selama 30 minit setiap hari.   Panduan Kuruskan Badan kali ini AM nak kongsikan beberapa panduan yang boleh diamalkan oleh kita semua termasuklah AM sendiri.  Mesti dah tak sabar nak baca Panduan Kuruskan Badan, semoga perkongsian ini dapat membantu sahabat AM untuk kuruskan badan yang dah macam tong dram tu.   Cuba amalkan panduan ini :  Makan Perlahan-lahan Habiskan makan selama 20 minit. Kunyah perlahan-lahan sampai makanan jadi lumat sebelum ditelan. Tempoh 20 minit untuk otak dapat signal perut sudah kenyang.  Lebihkan Tidur Mesti ramai yang suka kalau tidur lebih kan?Lebihkan tidur satu jam daripada biasa. Kurang tidur boleh menjadikan kita lapar dan selera makan meningkat. Makanan-makanan sampingan menyumbang kepada kenaikan berat badan.  Patutlah isteri AM tak gemuk-gemuk walaupun makan banyak, rupanya tidur lebih boleh kuruskan badn juga.  3 Jenis Hidangan Sayuran Tak ramai yang suka makan sayur sekrang kan?Cuba hidangkan 3 jenis sayuran untuk makan malam, hidangkan juga buah-buahan. Masak sayur sekejap, suhu rendah dan kurangkan guna minyak.   Sayur dan buah mengandungi banyak fiber, vitamin dan antioksidan serta kurang kalori yang menggemukkan.  Panduan Kuruskan Badan.  Makan Buah Sebelum Makan Hidangan Utama Mulakan makan dengan buah diikuti sup sayur dan cendawan. Ia boleh mengenyangkan tanpa mengemukkan. Buat sendiri air stok ayam, daging atau ikan bilis untuk sup.  Elak Makanan Bergula Jauhkan makan bergula dan yang dibuat daripada tepung gandum. Makan 'whole grain' wheat. oat, barley dan brown rice.  Siapa yang tak suka makanan bergula kan? Kena kurangkan dah perlahan-lahan makan makanan cam tu.  Jauhkan Fast Food Jauhkan fast food, kentang goreng, deep fried chicken, burger, hot dog, nugget.  Makanan paling mudah untuk didapati sekarang, tak ramai yang mengambil berat tentang fast food ini. Semuanya nak mudah dan kesan kepada kita juga.   Jauhkan Minuman Berkarbonat Jauhkan semua jenis minuman soda, fizzy drink, soft drink dan jus dalam botol atau dalam kotak kerana terlalu banyak mengandungi  gula dan manisan.  AM dan isteri selalu minum jus buah dalam kotak. Kena stop dah nie, kalau nak minum juga kena buat sendiri lak. Panduan Kuruskan Badan yang jarang anda temui.  Amalkan Minum Tea Hijau Minum teh hijau, ia mempunyai banyak khasiat kerana kandungan catechins dalam teh.  Semua orang tahu khasiat tea hijau kan, tapi tak semua orang boleh minum. AM sendiri tak mampu nak minum tea hijau nie tapi kalau tea cina AM boleh minum.   Makan Masakan Di Rumah Makan di rumah dengan masakan sendiri sekurang-kurangnya 5 kali seminggu. Banyak faedah masak sendiri, boleh kawal kualiti dengan memilih makanan berzat dan berkhasiat sambil kurangkan belanja.  Amalkan kunyah 'chewing gum' Amalkan kunyah 'chewing gum' ketika menonton TV atau melayari Internet. Ia bertujuan untuk mencegah daripada makan junk food.   Pelik kan tapi itulah Panduan Kuruskan Badan yang perlu kita lakukan untuk kuruskan badan.  Orang gemuk kadangkala makan sedikit di hadapan orang lain tetapi di belakang, atau senyap-senyap ia ulang makan.   Guna Pinggan Kecil Gunakan pinggan kecil (10'’) menggantikan pinggan besar (12'’) untuk mengurangkan muatan makanan yang diambil.  Kongsi Hidangan Bila makan di restoran, kongsi hidangan, order saiz makanan untuk kanak-kanak, bungkus atau tapau separuh hidangan sebelum mula makan.  Makan kekacang Bila terasa lapar dan menggeletar atau 'craving' makan segenggam campuran kacang almond, gajus dan kacang tanag serta minum air mineral.   Orang gemuk sering ketagih atau 'craving' makanan yang manis. Makan buah atau kacang waktu ketagih, jauhkan segala makanan manis dan karbohidrat.  Berjalan kaki Setiap Petang Berjalan 30 minit sejauh 2-3 k, atau cabut rumput rumpai di halaman rumah, bersihkan kereta atau dalam rumah.  Sumber : Dr Hamid Arshat  Banyakkan Panduan Kuruskan Badan dari Dr. Hamid Arshat, ada yang dah biasa kit abaca dan ada juga yang mungkin tak logic buat kita yang makan banyak nie.  Nak kuruskan badan kena ada semangat yang tinggi dan juga kemahuan yang menabal untuk kurus. Lakukan setiap Panduan Kuruskan Badan dengan teratur dan konsisten, InsyaAllah anda mampu kuruskan badan.


Sebenarnya jika dapat mengawal makan dan melakukan senaman dalam kuantiti yang kerap mampu menurukan berat badan. Kawalan makanan khususnya yang mengandungi gula dan karbohidrat seperti nasi, roti, mee, kuih-muih, donut, biskut dan junk food.


Senaman juga memain peranan yang penting untuk kuruskan badan kita seperti berjalan kaki , atau berkebun, atau basuh kereta atau bersihkan rumah selama 30 minit setiap hari.

Panduan Kuruskan Badan kali ini AM nak kongsikan beberapa panduan yang boleh diamalkan oleh kita semua termasuklah AM sendiri.

 PANDUAN KURUSKAN BADAN  Panduan Kuruskan Badan | nak kuruskan badan bukan senang kalau dah naik bukan? Paling perit berat bada naik senang je.. Nak kuruskan badan balik tu yang perit.  Jika dah gemuk nak kuruskan badan lagi la perit sebabnya 90% yang gemuk atau obesity akan kecewa kerana gagal nak kuruskan badan.   Sebenarnya jika dapat mengawal makan dan melakukan senaman dalam kuantiti yang kerap mampu menurukan berat badan. Kawalan makanan khususnya yang menagndungi gula dan karbohidrat seperti nasi, roti, mee, kuih-muih, donut, biskut dan junk food.   Senaman juga memain peranan yang penting untuk kuruskan badan kita seperti berjalan kaki , atau berkebun, atau basuh kereta atau bersihkan rumah selama 30 minit setiap hari.   Panduan Kuruskan Badan kali ini AM nak kongsikan beberapa panduan yang boleh diamalkan oleh kita semua termasuklah AM sendiri.  Mesti dah tak sabar nak baca Panduan Kuruskan Badan, semoga perkongsian ini dapat membantu sahabat AM untuk kuruskan badan yang dah macam tong dram tu.   Cuba amalkan panduan ini :  Makan Perlahan-lahan Habiskan makan selama 20 minit. Kunyah perlahan-lahan sampai makanan jadi lumat sebelum ditelan. Tempoh 20 minit untuk otak dapat signal perut sudah kenyang.  Lebihkan Tidur Mesti ramai yang suka kalau tidur lebih kan?Lebihkan tidur satu jam daripada biasa. Kurang tidur boleh menjadikan kita lapar dan selera makan meningkat. Makanan-makanan sampingan menyumbang kepada kenaikan berat badan.  Patutlah isteri AM tak gemuk-gemuk walaupun makan banyak, rupanya tidur lebih boleh kuruskan badn juga.  3 Jenis Hidangan Sayuran Tak ramai yang suka makan sayur sekrang kan?Cuba hidangkan 3 jenis sayuran untuk makan malam, hidangkan juga buah-buahan. Masak sayur sekejap, suhu rendah dan kurangkan guna minyak.   Sayur dan buah mengandungi banyak fiber, vitamin dan antioksidan serta kurang kalori yang menggemukkan.  Panduan Kuruskan Badan.  Makan Buah Sebelum Makan Hidangan Utama Mulakan makan dengan buah diikuti sup sayur dan cendawan. Ia boleh mengenyangkan tanpa mengemukkan. Buat sendiri air stok ayam, daging atau ikan bilis untuk sup.  Elak Makanan Bergula Jauhkan makan bergula dan yang dibuat daripada tepung gandum. Makan 'whole grain' wheat. oat, barley dan brown rice.  Siapa yang tak suka makanan bergula kan? Kena kurangkan dah perlahan-lahan makan makanan cam tu.  Jauhkan Fast Food Jauhkan fast food, kentang goreng, deep fried chicken, burger, hot dog, nugget.  Makanan paling mudah untuk didapati sekarang, tak ramai yang mengambil berat tentang fast food ini. Semuanya nak mudah dan kesan kepada kita juga.   Jauhkan Minuman Berkarbonat Jauhkan semua jenis minuman soda, fizzy drink, soft drink dan jus dalam botol atau dalam kotak kerana terlalu banyak mengandungi  gula dan manisan.  AM dan isteri selalu minum jus buah dalam kotak. Kena stop dah nie, kalau nak minum juga kena buat sendiri lak. Panduan Kuruskan Badan yang jarang anda temui.  Amalkan Minum Tea Hijau Minum teh hijau, ia mempunyai banyak khasiat kerana kandungan catechins dalam teh.  Semua orang tahu khasiat tea hijau kan, tapi tak semua orang boleh minum. AM sendiri tak mampu nak minum tea hijau nie tapi kalau tea cina AM boleh minum.   Makan Masakan Di Rumah Makan di rumah dengan masakan sendiri sekurang-kurangnya 5 kali seminggu. Banyak faedah masak sendiri, boleh kawal kualiti dengan memilih makanan berzat dan berkhasiat sambil kurangkan belanja.  Amalkan kunyah 'chewing gum' Amalkan kunyah 'chewing gum' ketika menonton TV atau melayari Internet. Ia bertujuan untuk mencegah daripada makan junk food.   Pelik kan tapi itulah Panduan Kuruskan Badan yang perlu kita lakukan untuk kuruskan badan.  Orang gemuk kadangkala makan sedikit di hadapan orang lain tetapi di belakang, atau senyap-senyap ia ulang makan.   Guna Pinggan Kecil Gunakan pinggan kecil (10'’) menggantikan pinggan besar (12'’) untuk mengurangkan muatan makanan yang diambil.  Kongsi Hidangan Bila makan di restoran, kongsi hidangan, order saiz makanan untuk kanak-kanak, bungkus atau tapau separuh hidangan sebelum mula makan.  Makan kekacang Bila terasa lapar dan menggeletar atau 'craving' makan segenggam campuran kacang almond, gajus dan kacang tanag serta minum air mineral.   Orang gemuk sering ketagih atau 'craving' makanan yang manis. Makan buah atau kacang waktu ketagih, jauhkan segala makanan manis dan karbohidrat.  Berjalan kaki Setiap Petang Berjalan 30 minit sejauh 2-3 k, atau cabut rumput rumpai di halaman rumah, bersihkan kereta atau dalam rumah.  Sumber : Dr Hamid Arshat  Banyakkan Panduan Kuruskan Badan dari Dr. Hamid Arshat, ada yang dah biasa kit abaca dan ada juga yang mungkin tak logic buat kita yang makan banyak nie.  Nak kuruskan badan kena ada semangat yang tinggi dan juga kemahuan yang menabal untuk kurus. Lakukan setiap Panduan Kuruskan Badan dengan teratur dan konsisten, InsyaAllah anda mampu kuruskan badan.

Mesti dah tak sabar nak baca Panduan Kuruskan Badan, semoga perkongsian ini dapat membantu sahabat AM untuk kuruskan badan yang dah macam tong dram tu.

Cuba amalkan panduan ini :


Makan Perlahan-lahan

Habiskan makan selama 20 minit. Kunyah perlahan-lahan sampai makanan jadi lumat sebelum ditelan. Tempoh 20 minit untuk otak dapat signal perut sudah kenyang.

Lebihkan Tidur


 PANDUAN KURUSKAN BADAN  Panduan Kuruskan Badan | nak kuruskan badan bukan senang kalau dah naik bukan? Paling perit berat bada naik senang je.. Nak kuruskan badan balik tu yang perit.  Jika dah gemuk nak kuruskan badan lagi la perit sebabnya 90% yang gemuk atau obesity akan kecewa kerana gagal nak kuruskan badan.   Sebenarnya jika dapat mengawal makan dan melakukan senaman dalam kuantiti yang kerap mampu menurukan berat badan. Kawalan makanan khususnya yang menagndungi gula dan karbohidrat seperti nasi, roti, mee, kuih-muih, donut, biskut dan junk food.   Senaman juga memain peranan yang penting untuk kuruskan badan kita seperti berjalan kaki , atau berkebun, atau basuh kereta atau bersihkan rumah selama 30 minit setiap hari.   Panduan Kuruskan Badan kali ini AM nak kongsikan beberapa panduan yang boleh diamalkan oleh kita semua termasuklah AM sendiri.  Mesti dah tak sabar nak baca Panduan Kuruskan Badan, semoga perkongsian ini dapat membantu sahabat AM untuk kuruskan badan yang dah macam tong dram tu.   Cuba amalkan panduan ini :  Makan Perlahan-lahan Habiskan makan selama 20 minit. Kunyah perlahan-lahan sampai makanan jadi lumat sebelum ditelan. Tempoh 20 minit untuk otak dapat signal perut sudah kenyang.  Lebihkan Tidur Mesti ramai yang suka kalau tidur lebih kan?Lebihkan tidur satu jam daripada biasa. Kurang tidur boleh menjadikan kita lapar dan selera makan meningkat. Makanan-makanan sampingan menyumbang kepada kenaikan berat badan.  Patutlah isteri AM tak gemuk-gemuk walaupun makan banyak, rupanya tidur lebih boleh kuruskan badn juga.  3 Jenis Hidangan Sayuran Tak ramai yang suka makan sayur sekrang kan?Cuba hidangkan 3 jenis sayuran untuk makan malam, hidangkan juga buah-buahan. Masak sayur sekejap, suhu rendah dan kurangkan guna minyak.   Sayur dan buah mengandungi banyak fiber, vitamin dan antioksidan serta kurang kalori yang menggemukkan.  Panduan Kuruskan Badan.  Makan Buah Sebelum Makan Hidangan Utama Mulakan makan dengan buah diikuti sup sayur dan cendawan. Ia boleh mengenyangkan tanpa mengemukkan. Buat sendiri air stok ayam, daging atau ikan bilis untuk sup.  Elak Makanan Bergula Jauhkan makan bergula dan yang dibuat daripada tepung gandum. Makan 'whole grain' wheat. oat, barley dan brown rice.  Siapa yang tak suka makanan bergula kan? Kena kurangkan dah perlahan-lahan makan makanan cam tu.  Jauhkan Fast Food Jauhkan fast food, kentang goreng, deep fried chicken, burger, hot dog, nugget.  Makanan paling mudah untuk didapati sekarang, tak ramai yang mengambil berat tentang fast food ini. Semuanya nak mudah dan kesan kepada kita juga.   Jauhkan Minuman Berkarbonat Jauhkan semua jenis minuman soda, fizzy drink, soft drink dan jus dalam botol atau dalam kotak kerana terlalu banyak mengandungi  gula dan manisan.  AM dan isteri selalu minum jus buah dalam kotak. Kena stop dah nie, kalau nak minum juga kena buat sendiri lak. Panduan Kuruskan Badan yang jarang anda temui.  Amalkan Minum Tea Hijau Minum teh hijau, ia mempunyai banyak khasiat kerana kandungan catechins dalam teh.  Semua orang tahu khasiat tea hijau kan, tapi tak semua orang boleh minum. AM sendiri tak mampu nak minum tea hijau nie tapi kalau tea cina AM boleh minum.   Makan Masakan Di Rumah Makan di rumah dengan masakan sendiri sekurang-kurangnya 5 kali seminggu. Banyak faedah masak sendiri, boleh kawal kualiti dengan memilih makanan berzat dan berkhasiat sambil kurangkan belanja.  Amalkan kunyah 'chewing gum' Amalkan kunyah 'chewing gum' ketika menonton TV atau melayari Internet. Ia bertujuan untuk mencegah daripada makan junk food.   Pelik kan tapi itulah Panduan Kuruskan Badan yang perlu kita lakukan untuk kuruskan badan.  Orang gemuk kadangkala makan sedikit di hadapan orang lain tetapi di belakang, atau senyap-senyap ia ulang makan.   Guna Pinggan Kecil Gunakan pinggan kecil (10'’) menggantikan pinggan besar (12'’) untuk mengurangkan muatan makanan yang diambil.  Kongsi Hidangan Bila makan di restoran, kongsi hidangan, order saiz makanan untuk kanak-kanak, bungkus atau tapau separuh hidangan sebelum mula makan.  Makan kekacang Bila terasa lapar dan menggeletar atau 'craving' makan segenggam campuran kacang almond, gajus dan kacang tanag serta minum air mineral.   Orang gemuk sering ketagih atau 'craving' makanan yang manis. Makan buah atau kacang waktu ketagih, jauhkan segala makanan manis dan karbohidrat.  Berjalan kaki Setiap Petang Berjalan 30 minit sejauh 2-3 k, atau cabut rumput rumpai di halaman rumah, bersihkan kereta atau dalam rumah.  Sumber : Dr Hamid Arshat  Banyakkan Panduan Kuruskan Badan dari Dr. Hamid Arshat, ada yang dah biasa kit abaca dan ada juga yang mungkin tak logic buat kita yang makan banyak nie.  Nak kuruskan badan kena ada semangat yang tinggi dan juga kemahuan yang menabal untuk kurus. Lakukan setiap Panduan Kuruskan Badan dengan teratur dan konsisten, InsyaAllah anda mampu kuruskan badan.

Mesti ramai yang suka kalau tidur lebih kan?Lebihkan tidur satu jam daripada biasa. Kurang tidur boleh menjadikan kita lapar dan selera makan meningkat. Makanan-makanan sampingan menyumbang kepada kenaikan berat badan.

Patutlah isteri AM tak gemuk-gemuk walaupun makan banyak, rupanya tidur lebih boleh kuruskan badan juga.


3 Jenis Hidangan Sayuran

Tak ramai yang suka makan sayur sekarang kan?Cuba hidangkan 3 jenis sayuran untuk makan malam, hidangkan juga buah-buahan. Masak sayur sekejap, suhu rendah dan kurangkan guna minyak.

Sayur dan buah mengandungi banyak fiber, vitamin dan antioksidan serta kurang kalori yang menggemukkan.

Panduan Kuruskan Badan.


Makan Buah Sebelum Makan Hidangan Utama


 PANDUAN KURUSKAN BADAN  Panduan Kuruskan Badan | nak kuruskan badan bukan senang kalau dah naik bukan? Paling perit berat bada naik senang je.. Nak kuruskan badan balik tu yang perit.  Jika dah gemuk nak kuruskan badan lagi la perit sebabnya 90% yang gemuk atau obesity akan kecewa kerana gagal nak kuruskan badan.   Sebenarnya jika dapat mengawal makan dan melakukan senaman dalam kuantiti yang kerap mampu menurukan berat badan. Kawalan makanan khususnya yang menagndungi gula dan karbohidrat seperti nasi, roti, mee, kuih-muih, donut, biskut dan junk food.   Senaman juga memain peranan yang penting untuk kuruskan badan kita seperti berjalan kaki , atau berkebun, atau basuh kereta atau bersihkan rumah selama 30 minit setiap hari.   Panduan Kuruskan Badan kali ini AM nak kongsikan beberapa panduan yang boleh diamalkan oleh kita semua termasuklah AM sendiri.  Mesti dah tak sabar nak baca Panduan Kuruskan Badan, semoga perkongsian ini dapat membantu sahabat AM untuk kuruskan badan yang dah macam tong dram tu.   Cuba amalkan panduan ini :  Makan Perlahan-lahan Habiskan makan selama 20 minit. Kunyah perlahan-lahan sampai makanan jadi lumat sebelum ditelan. Tempoh 20 minit untuk otak dapat signal perut sudah kenyang.  Lebihkan Tidur Mesti ramai yang suka kalau tidur lebih kan?Lebihkan tidur satu jam daripada biasa. Kurang tidur boleh menjadikan kita lapar dan selera makan meningkat. Makanan-makanan sampingan menyumbang kepada kenaikan berat badan.  Patutlah isteri AM tak gemuk-gemuk walaupun makan banyak, rupanya tidur lebih boleh kuruskan badn juga.  3 Jenis Hidangan Sayuran Tak ramai yang suka makan sayur sekrang kan?Cuba hidangkan 3 jenis sayuran untuk makan malam, hidangkan juga buah-buahan. Masak sayur sekejap, suhu rendah dan kurangkan guna minyak.   Sayur dan buah mengandungi banyak fiber, vitamin dan antioksidan serta kurang kalori yang menggemukkan.  Panduan Kuruskan Badan.  Makan Buah Sebelum Makan Hidangan Utama Mulakan makan dengan buah diikuti sup sayur dan cendawan. Ia boleh mengenyangkan tanpa mengemukkan. Buat sendiri air stok ayam, daging atau ikan bilis untuk sup.  Elak Makanan Bergula Jauhkan makan bergula dan yang dibuat daripada tepung gandum. Makan 'whole grain' wheat. oat, barley dan brown rice.  Siapa yang tak suka makanan bergula kan? Kena kurangkan dah perlahan-lahan makan makanan cam tu.  Jauhkan Fast Food Jauhkan fast food, kentang goreng, deep fried chicken, burger, hot dog, nugget.  Makanan paling mudah untuk didapati sekarang, tak ramai yang mengambil berat tentang fast food ini. Semuanya nak mudah dan kesan kepada kita juga.   Jauhkan Minuman Berkarbonat Jauhkan semua jenis minuman soda, fizzy drink, soft drink dan jus dalam botol atau dalam kotak kerana terlalu banyak mengandungi  gula dan manisan.  AM dan isteri selalu minum jus buah dalam kotak. Kena stop dah nie, kalau nak minum juga kena buat sendiri lak. Panduan Kuruskan Badan yang jarang anda temui.  Amalkan Minum Tea Hijau Minum teh hijau, ia mempunyai banyak khasiat kerana kandungan catechins dalam teh.  Semua orang tahu khasiat tea hijau kan, tapi tak semua orang boleh minum. AM sendiri tak mampu nak minum tea hijau nie tapi kalau tea cina AM boleh minum.   Makan Masakan Di Rumah Makan di rumah dengan masakan sendiri sekurang-kurangnya 5 kali seminggu. Banyak faedah masak sendiri, boleh kawal kualiti dengan memilih makanan berzat dan berkhasiat sambil kurangkan belanja.  Amalkan kunyah 'chewing gum' Amalkan kunyah 'chewing gum' ketika menonton TV atau melayari Internet. Ia bertujuan untuk mencegah daripada makan junk food.   Pelik kan tapi itulah Panduan Kuruskan Badan yang perlu kita lakukan untuk kuruskan badan.  Orang gemuk kadangkala makan sedikit di hadapan orang lain tetapi di belakang, atau senyap-senyap ia ulang makan.   Guna Pinggan Kecil Gunakan pinggan kecil (10'’) menggantikan pinggan besar (12'’) untuk mengurangkan muatan makanan yang diambil.  Kongsi Hidangan Bila makan di restoran, kongsi hidangan, order saiz makanan untuk kanak-kanak, bungkus atau tapau separuh hidangan sebelum mula makan.  Makan kekacang Bila terasa lapar dan menggeletar atau 'craving' makan segenggam campuran kacang almond, gajus dan kacang tanag serta minum air mineral.   Orang gemuk sering ketagih atau 'craving' makanan yang manis. Makan buah atau kacang waktu ketagih, jauhkan segala makanan manis dan karbohidrat.  Berjalan kaki Setiap Petang Berjalan 30 minit sejauh 2-3 k, atau cabut rumput rumpai di halaman rumah, bersihkan kereta atau dalam rumah.  Sumber : Dr Hamid Arshat  Banyakkan Panduan Kuruskan Badan dari Dr. Hamid Arshat, ada yang dah biasa kit abaca dan ada juga yang mungkin tak logic buat kita yang makan banyak nie.  Nak kuruskan badan kena ada semangat yang tinggi dan juga kemahuan yang menabal untuk kurus. Lakukan setiap Panduan Kuruskan Badan dengan teratur dan konsisten, InsyaAllah anda mampu kuruskan badan.

Mulakan makan dengan buah diikuti sup sayur dan cendawan. Ia boleh mengenyangkan tanpa mengemukkan. Buat sendiri air stok ayam, daging atau ikan bilis untuk sup.

Elak Makanan Bergula


 PANDUAN KURUSKAN BADAN  Panduan Kuruskan Badan | nak kuruskan badan bukan senang kalau dah naik bukan? Paling perit berat bada naik senang je.. Nak kuruskan badan balik tu yang perit.  Jika dah gemuk nak kuruskan badan lagi la perit sebabnya 90% yang gemuk atau obesity akan kecewa kerana gagal nak kuruskan badan.   Sebenarnya jika dapat mengawal makan dan melakukan senaman dalam kuantiti yang kerap mampu menurukan berat badan. Kawalan makanan khususnya yang menagndungi gula dan karbohidrat seperti nasi, roti, mee, kuih-muih, donut, biskut dan junk food.   Senaman juga memain peranan yang penting untuk kuruskan badan kita seperti berjalan kaki , atau berkebun, atau basuh kereta atau bersihkan rumah selama 30 minit setiap hari.   Panduan Kuruskan Badan kali ini AM nak kongsikan beberapa panduan yang boleh diamalkan oleh kita semua termasuklah AM sendiri.  Mesti dah tak sabar nak baca Panduan Kuruskan Badan, semoga perkongsian ini dapat membantu sahabat AM untuk kuruskan badan yang dah macam tong dram tu.   Cuba amalkan panduan ini :  Makan Perlahan-lahan Habiskan makan selama 20 minit. Kunyah perlahan-lahan sampai makanan jadi lumat sebelum ditelan. Tempoh 20 minit untuk otak dapat signal perut sudah kenyang.  Lebihkan Tidur Mesti ramai yang suka kalau tidur lebih kan?Lebihkan tidur satu jam daripada biasa. Kurang tidur boleh menjadikan kita lapar dan selera makan meningkat. Makanan-makanan sampingan menyumbang kepada kenaikan berat badan.  Patutlah isteri AM tak gemuk-gemuk walaupun makan banyak, rupanya tidur lebih boleh kuruskan badn juga.  3 Jenis Hidangan Sayuran Tak ramai yang suka makan sayur sekrang kan?Cuba hidangkan 3 jenis sayuran untuk makan malam, hidangkan juga buah-buahan. Masak sayur sekejap, suhu rendah dan kurangkan guna minyak.   Sayur dan buah mengandungi banyak fiber, vitamin dan antioksidan serta kurang kalori yang menggemukkan.  Panduan Kuruskan Badan.  Makan Buah Sebelum Makan Hidangan Utama Mulakan makan dengan buah diikuti sup sayur dan cendawan. Ia boleh mengenyangkan tanpa mengemukkan. Buat sendiri air stok ayam, daging atau ikan bilis untuk sup.  Elak Makanan Bergula Jauhkan makan bergula dan yang dibuat daripada tepung gandum. Makan 'whole grain' wheat. oat, barley dan brown rice.  Siapa yang tak suka makanan bergula kan? Kena kurangkan dah perlahan-lahan makan makanan cam tu.  Jauhkan Fast Food Jauhkan fast food, kentang goreng, deep fried chicken, burger, hot dog, nugget.  Makanan paling mudah untuk didapati sekarang, tak ramai yang mengambil berat tentang fast food ini. Semuanya nak mudah dan kesan kepada kita juga.   Jauhkan Minuman Berkarbonat Jauhkan semua jenis minuman soda, fizzy drink, soft drink dan jus dalam botol atau dalam kotak kerana terlalu banyak mengandungi  gula dan manisan.  AM dan isteri selalu minum jus buah dalam kotak. Kena stop dah nie, kalau nak minum juga kena buat sendiri lak. Panduan Kuruskan Badan yang jarang anda temui.  Amalkan Minum Tea Hijau Minum teh hijau, ia mempunyai banyak khasiat kerana kandungan catechins dalam teh.  Semua orang tahu khasiat tea hijau kan, tapi tak semua orang boleh minum. AM sendiri tak mampu nak minum tea hijau nie tapi kalau tea cina AM boleh minum.   Makan Masakan Di Rumah Makan di rumah dengan masakan sendiri sekurang-kurangnya 5 kali seminggu. Banyak faedah masak sendiri, boleh kawal kualiti dengan memilih makanan berzat dan berkhasiat sambil kurangkan belanja.  Amalkan kunyah 'chewing gum' Amalkan kunyah 'chewing gum' ketika menonton TV atau melayari Internet. Ia bertujuan untuk mencegah daripada makan junk food.   Pelik kan tapi itulah Panduan Kuruskan Badan yang perlu kita lakukan untuk kuruskan badan.  Orang gemuk kadangkala makan sedikit di hadapan orang lain tetapi di belakang, atau senyap-senyap ia ulang makan.   Guna Pinggan Kecil Gunakan pinggan kecil (10'’) menggantikan pinggan besar (12'’) untuk mengurangkan muatan makanan yang diambil.  Kongsi Hidangan Bila makan di restoran, kongsi hidangan, order saiz makanan untuk kanak-kanak, bungkus atau tapau separuh hidangan sebelum mula makan.  Makan kekacang Bila terasa lapar dan menggeletar atau 'craving' makan segenggam campuran kacang almond, gajus dan kacang tanag serta minum air mineral.   Orang gemuk sering ketagih atau 'craving' makanan yang manis. Makan buah atau kacang waktu ketagih, jauhkan segala makanan manis dan karbohidrat.  Berjalan kaki Setiap Petang Berjalan 30 minit sejauh 2-3 k, atau cabut rumput rumpai di halaman rumah, bersihkan kereta atau dalam rumah.  Sumber : Dr Hamid Arshat  Banyakkan Panduan Kuruskan Badan dari Dr. Hamid Arshat, ada yang dah biasa kit abaca dan ada juga yang mungkin tak logic buat kita yang makan banyak nie.  Nak kuruskan badan kena ada semangat yang tinggi dan juga kemahuan yang menabal untuk kurus. Lakukan setiap Panduan Kuruskan Badan dengan teratur dan konsisten, InsyaAllah anda mampu kuruskan badan.

Jauhkan makan bergula dan yang dibuat daripada tepung gandum. Makan 'whole grain' wheat. oat, barley dan brown rice.

Siapa yang tak suka makanan bergula kan? Kena kurangkan dah perlahan-lahan makan makanan cam tu.

Jauhkan Fast Food


 PANDUAN KURUSKAN BADAN  Panduan Kuruskan Badan | nak kuruskan badan bukan senang kalau dah naik bukan? Paling perit berat bada naik senang je.. Nak kuruskan badan balik tu yang perit.  Jika dah gemuk nak kuruskan badan lagi la perit sebabnya 90% yang gemuk atau obesity akan kecewa kerana gagal nak kuruskan badan.   Sebenarnya jika dapat mengawal makan dan melakukan senaman dalam kuantiti yang kerap mampu menurukan berat badan. Kawalan makanan khususnya yang menagndungi gula dan karbohidrat seperti nasi, roti, mee, kuih-muih, donut, biskut dan junk food.   Senaman juga memain peranan yang penting untuk kuruskan badan kita seperti berjalan kaki , atau berkebun, atau basuh kereta atau bersihkan rumah selama 30 minit setiap hari.   Panduan Kuruskan Badan kali ini AM nak kongsikan beberapa panduan yang boleh diamalkan oleh kita semua termasuklah AM sendiri.  Mesti dah tak sabar nak baca Panduan Kuruskan Badan, semoga perkongsian ini dapat membantu sahabat AM untuk kuruskan badan yang dah macam tong dram tu.   Cuba amalkan panduan ini :  Makan Perlahan-lahan Habiskan makan selama 20 minit. Kunyah perlahan-lahan sampai makanan jadi lumat sebelum ditelan. Tempoh 20 minit untuk otak dapat signal perut sudah kenyang.  Lebihkan Tidur Mesti ramai yang suka kalau tidur lebih kan?Lebihkan tidur satu jam daripada biasa. Kurang tidur boleh menjadikan kita lapar dan selera makan meningkat. Makanan-makanan sampingan menyumbang kepada kenaikan berat badan.  Patutlah isteri AM tak gemuk-gemuk walaupun makan banyak, rupanya tidur lebih boleh kuruskan badn juga.  3 Jenis Hidangan Sayuran Tak ramai yang suka makan sayur sekrang kan?Cuba hidangkan 3 jenis sayuran untuk makan malam, hidangkan juga buah-buahan. Masak sayur sekejap, suhu rendah dan kurangkan guna minyak.   Sayur dan buah mengandungi banyak fiber, vitamin dan antioksidan serta kurang kalori yang menggemukkan.  Panduan Kuruskan Badan.  Makan Buah Sebelum Makan Hidangan Utama Mulakan makan dengan buah diikuti sup sayur dan cendawan. Ia boleh mengenyangkan tanpa mengemukkan. Buat sendiri air stok ayam, daging atau ikan bilis untuk sup.  Elak Makanan Bergula Jauhkan makan bergula dan yang dibuat daripada tepung gandum. Makan 'whole grain' wheat. oat, barley dan brown rice.  Siapa yang tak suka makanan bergula kan? Kena kurangkan dah perlahan-lahan makan makanan cam tu.  Jauhkan Fast Food Jauhkan fast food, kentang goreng, deep fried chicken, burger, hot dog, nugget.  Makanan paling mudah untuk didapati sekarang, tak ramai yang mengambil berat tentang fast food ini. Semuanya nak mudah dan kesan kepada kita juga.   Jauhkan Minuman Berkarbonat Jauhkan semua jenis minuman soda, fizzy drink, soft drink dan jus dalam botol atau dalam kotak kerana terlalu banyak mengandungi  gula dan manisan.  AM dan isteri selalu minum jus buah dalam kotak. Kena stop dah nie, kalau nak minum juga kena buat sendiri lak. Panduan Kuruskan Badan yang jarang anda temui.  Amalkan Minum Tea Hijau Minum teh hijau, ia mempunyai banyak khasiat kerana kandungan catechins dalam teh.  Semua orang tahu khasiat tea hijau kan, tapi tak semua orang boleh minum. AM sendiri tak mampu nak minum tea hijau nie tapi kalau tea cina AM boleh minum.   Makan Masakan Di Rumah Makan di rumah dengan masakan sendiri sekurang-kurangnya 5 kali seminggu. Banyak faedah masak sendiri, boleh kawal kualiti dengan memilih makanan berzat dan berkhasiat sambil kurangkan belanja.  Amalkan kunyah 'chewing gum' Amalkan kunyah 'chewing gum' ketika menonton TV atau melayari Internet. Ia bertujuan untuk mencegah daripada makan junk food.   Pelik kan tapi itulah Panduan Kuruskan Badan yang perlu kita lakukan untuk kuruskan badan.  Orang gemuk kadangkala makan sedikit di hadapan orang lain tetapi di belakang, atau senyap-senyap ia ulang makan.   Guna Pinggan Kecil Gunakan pinggan kecil (10'’) menggantikan pinggan besar (12'’) untuk mengurangkan muatan makanan yang diambil.  Kongsi Hidangan Bila makan di restoran, kongsi hidangan, order saiz makanan untuk kanak-kanak, bungkus atau tapau separuh hidangan sebelum mula makan.  Makan kekacang Bila terasa lapar dan menggeletar atau 'craving' makan segenggam campuran kacang almond, gajus dan kacang tanag serta minum air mineral.   Orang gemuk sering ketagih atau 'craving' makanan yang manis. Makan buah atau kacang waktu ketagih, jauhkan segala makanan manis dan karbohidrat.  Berjalan kaki Setiap Petang Berjalan 30 minit sejauh 2-3 k, atau cabut rumput rumpai di halaman rumah, bersihkan kereta atau dalam rumah.  Sumber : Dr Hamid Arshat  Banyakkan Panduan Kuruskan Badan dari Dr. Hamid Arshat, ada yang dah biasa kit abaca dan ada juga yang mungkin tak logic buat kita yang makan banyak nie.  Nak kuruskan badan kena ada semangat yang tinggi dan juga kemahuan yang menabal untuk kurus. Lakukan setiap Panduan Kuruskan Badan dengan teratur dan konsisten, InsyaAllah anda mampu kuruskan badan.

Jauhkan fast food, kentang goreng, deep fried chicken, burger, hot dog, nugget.

Makanan paling mudah untuk didapati sekarang, tak ramai yang mengambil berat tentang fast food ini. Semuanya nak mudah dan kesan kepada kita juga.


Jauhkan Minuman Berkarbonat


 PANDUAN KURUSKAN BADAN  Panduan Kuruskan Badan | nak kuruskan badan bukan senang kalau dah naik bukan? Paling perit berat bada naik senang je.. Nak kuruskan badan balik tu yang perit.  Jika dah gemuk nak kuruskan badan lagi la perit sebabnya 90% yang gemuk atau obesity akan kecewa kerana gagal nak kuruskan badan.   Sebenarnya jika dapat mengawal makan dan melakukan senaman dalam kuantiti yang kerap mampu menurukan berat badan. Kawalan makanan khususnya yang menagndungi gula dan karbohidrat seperti nasi, roti, mee, kuih-muih, donut, biskut dan junk food.   Senaman juga memain peranan yang penting untuk kuruskan badan kita seperti berjalan kaki , atau berkebun, atau basuh kereta atau bersihkan rumah selama 30 minit setiap hari.   Panduan Kuruskan Badan kali ini AM nak kongsikan beberapa panduan yang boleh diamalkan oleh kita semua termasuklah AM sendiri.  Mesti dah tak sabar nak baca Panduan Kuruskan Badan, semoga perkongsian ini dapat membantu sahabat AM untuk kuruskan badan yang dah macam tong dram tu.   Cuba amalkan panduan ini :  Makan Perlahan-lahan Habiskan makan selama 20 minit. Kunyah perlahan-lahan sampai makanan jadi lumat sebelum ditelan. Tempoh 20 minit untuk otak dapat signal perut sudah kenyang.  Lebihkan Tidur Mesti ramai yang suka kalau tidur lebih kan?Lebihkan tidur satu jam daripada biasa. Kurang tidur boleh menjadikan kita lapar dan selera makan meningkat. Makanan-makanan sampingan menyumbang kepada kenaikan berat badan.  Patutlah isteri AM tak gemuk-gemuk walaupun makan banyak, rupanya tidur lebih boleh kuruskan badn juga.  3 Jenis Hidangan Sayuran Tak ramai yang suka makan sayur sekrang kan?Cuba hidangkan 3 jenis sayuran untuk makan malam, hidangkan juga buah-buahan. Masak sayur sekejap, suhu rendah dan kurangkan guna minyak.   Sayur dan buah mengandungi banyak fiber, vitamin dan antioksidan serta kurang kalori yang menggemukkan.  Panduan Kuruskan Badan.  Makan Buah Sebelum Makan Hidangan Utama Mulakan makan dengan buah diikuti sup sayur dan cendawan. Ia boleh mengenyangkan tanpa mengemukkan. Buat sendiri air stok ayam, daging atau ikan bilis untuk sup.  Elak Makanan Bergula Jauhkan makan bergula dan yang dibuat daripada tepung gandum. Makan 'whole grain' wheat. oat, barley dan brown rice.  Siapa yang tak suka makanan bergula kan? Kena kurangkan dah perlahan-lahan makan makanan cam tu.  Jauhkan Fast Food Jauhkan fast food, kentang goreng, deep fried chicken, burger, hot dog, nugget.  Makanan paling mudah untuk didapati sekarang, tak ramai yang mengambil berat tentang fast food ini. Semuanya nak mudah dan kesan kepada kita juga.   Jauhkan Minuman Berkarbonat Jauhkan semua jenis minuman soda, fizzy drink, soft drink dan jus dalam botol atau dalam kotak kerana terlalu banyak mengandungi  gula dan manisan.  AM dan isteri selalu minum jus buah dalam kotak. Kena stop dah nie, kalau nak minum juga kena buat sendiri lak. Panduan Kuruskan Badan yang jarang anda temui.  Amalkan Minum Tea Hijau Minum teh hijau, ia mempunyai banyak khasiat kerana kandungan catechins dalam teh.  Semua orang tahu khasiat tea hijau kan, tapi tak semua orang boleh minum. AM sendiri tak mampu nak minum tea hijau nie tapi kalau tea cina AM boleh minum.   Makan Masakan Di Rumah Makan di rumah dengan masakan sendiri sekurang-kurangnya 5 kali seminggu. Banyak faedah masak sendiri, boleh kawal kualiti dengan memilih makanan berzat dan berkhasiat sambil kurangkan belanja.  Amalkan kunyah 'chewing gum' Amalkan kunyah 'chewing gum' ketika menonton TV atau melayari Internet. Ia bertujuan untuk mencegah daripada makan junk food.   Pelik kan tapi itulah Panduan Kuruskan Badan yang perlu kita lakukan untuk kuruskan badan.  Orang gemuk kadangkala makan sedikit di hadapan orang lain tetapi di belakang, atau senyap-senyap ia ulang makan.   Guna Pinggan Kecil Gunakan pinggan kecil (10'’) menggantikan pinggan besar (12'’) untuk mengurangkan muatan makanan yang diambil.  Kongsi Hidangan Bila makan di restoran, kongsi hidangan, order saiz makanan untuk kanak-kanak, bungkus atau tapau separuh hidangan sebelum mula makan.  Makan kekacang Bila terasa lapar dan menggeletar atau 'craving' makan segenggam campuran kacang almond, gajus dan kacang tanag serta minum air mineral.   Orang gemuk sering ketagih atau 'craving' makanan yang manis. Makan buah atau kacang waktu ketagih, jauhkan segala makanan manis dan karbohidrat.  Berjalan kaki Setiap Petang Berjalan 30 minit sejauh 2-3 k, atau cabut rumput rumpai di halaman rumah, bersihkan kereta atau dalam rumah.  Sumber : Dr Hamid Arshat  Banyakkan Panduan Kuruskan Badan dari Dr. Hamid Arshat, ada yang dah biasa kit abaca dan ada juga yang mungkin tak logic buat kita yang makan banyak nie.  Nak kuruskan badan kena ada semangat yang tinggi dan juga kemahuan yang menabal untuk kurus. Lakukan setiap Panduan Kuruskan Badan dengan teratur dan konsisten, InsyaAllah anda mampu kuruskan badan.

Jauhkan semua jenis minuman soda, fizzy drink, soft drink dan jus dalam botol atau dalam kotak kerana terlalu banyak mengandungi gula dan manisan.

AM dan isteri selalu minum jus buah dalam kotak. Kena stop dah nie, kalau nak minum juga kena buat sendiri lak. Panduan Kuruskan Badan yang jarang anda temui.

Amalkan Minum Tea Hijau


 PANDUAN KURUSKAN BADAN  Panduan Kuruskan Badan | nak kuruskan badan bukan senang kalau dah naik bukan? Paling perit berat bada naik senang je.. Nak kuruskan badan balik tu yang perit.  Jika dah gemuk nak kuruskan badan lagi la perit sebabnya 90% yang gemuk atau obesity akan kecewa kerana gagal nak kuruskan badan.   Sebenarnya jika dapat mengawal makan dan melakukan senaman dalam kuantiti yang kerap mampu menurukan berat badan. Kawalan makanan khususnya yang menagndungi gula dan karbohidrat seperti nasi, roti, mee, kuih-muih, donut, biskut dan junk food.   Senaman juga memain peranan yang penting untuk kuruskan badan kita seperti berjalan kaki , atau berkebun, atau basuh kereta atau bersihkan rumah selama 30 minit setiap hari.   Panduan Kuruskan Badan kali ini AM nak kongsikan beberapa panduan yang boleh diamalkan oleh kita semua termasuklah AM sendiri.  Mesti dah tak sabar nak baca Panduan Kuruskan Badan, semoga perkongsian ini dapat membantu sahabat AM untuk kuruskan badan yang dah macam tong dram tu.   Cuba amalkan panduan ini :  Makan Perlahan-lahan Habiskan makan selama 20 minit. Kunyah perlahan-lahan sampai makanan jadi lumat sebelum ditelan. Tempoh 20 minit untuk otak dapat signal perut sudah kenyang.  Lebihkan Tidur Mesti ramai yang suka kalau tidur lebih kan?Lebihkan tidur satu jam daripada biasa. Kurang tidur boleh menjadikan kita lapar dan selera makan meningkat. Makanan-makanan sampingan menyumbang kepada kenaikan berat badan.  Patutlah isteri AM tak gemuk-gemuk walaupun makan banyak, rupanya tidur lebih boleh kuruskan badn juga.  3 Jenis Hidangan Sayuran Tak ramai yang suka makan sayur sekrang kan?Cuba hidangkan 3 jenis sayuran untuk makan malam, hidangkan juga buah-buahan. Masak sayur sekejap, suhu rendah dan kurangkan guna minyak.   Sayur dan buah mengandungi banyak fiber, vitamin dan antioksidan serta kurang kalori yang menggemukkan.  Panduan Kuruskan Badan.  Makan Buah Sebelum Makan Hidangan Utama Mulakan makan dengan buah diikuti sup sayur dan cendawan. Ia boleh mengenyangkan tanpa mengemukkan. Buat sendiri air stok ayam, daging atau ikan bilis untuk sup.  Elak Makanan Bergula Jauhkan makan bergula dan yang dibuat daripada tepung gandum. Makan 'whole grain' wheat. oat, barley dan brown rice.  Siapa yang tak suka makanan bergula kan? Kena kurangkan dah perlahan-lahan makan makanan cam tu.  Jauhkan Fast Food Jauhkan fast food, kentang goreng, deep fried chicken, burger, hot dog, nugget.  Makanan paling mudah untuk didapati sekarang, tak ramai yang mengambil berat tentang fast food ini. Semuanya nak mudah dan kesan kepada kita juga.   Jauhkan Minuman Berkarbonat Jauhkan semua jenis minuman soda, fizzy drink, soft drink dan jus dalam botol atau dalam kotak kerana terlalu banyak mengandungi  gula dan manisan.  AM dan isteri selalu minum jus buah dalam kotak. Kena stop dah nie, kalau nak minum juga kena buat sendiri lak. Panduan Kuruskan Badan yang jarang anda temui.  Amalkan Minum Tea Hijau Minum teh hijau, ia mempunyai banyak khasiat kerana kandungan catechins dalam teh.  Semua orang tahu khasiat tea hijau kan, tapi tak semua orang boleh minum. AM sendiri tak mampu nak minum tea hijau nie tapi kalau tea cina AM boleh minum.   Makan Masakan Di Rumah Makan di rumah dengan masakan sendiri sekurang-kurangnya 5 kali seminggu. Banyak faedah masak sendiri, boleh kawal kualiti dengan memilih makanan berzat dan berkhasiat sambil kurangkan belanja.  Amalkan kunyah 'chewing gum' Amalkan kunyah 'chewing gum' ketika menonton TV atau melayari Internet. Ia bertujuan untuk mencegah daripada makan junk food.   Pelik kan tapi itulah Panduan Kuruskan Badan yang perlu kita lakukan untuk kuruskan badan.  Orang gemuk kadangkala makan sedikit di hadapan orang lain tetapi di belakang, atau senyap-senyap ia ulang makan.   Guna Pinggan Kecil Gunakan pinggan kecil (10'’) menggantikan pinggan besar (12'’) untuk mengurangkan muatan makanan yang diambil.  Kongsi Hidangan Bila makan di restoran, kongsi hidangan, order saiz makanan untuk kanak-kanak, bungkus atau tapau separuh hidangan sebelum mula makan.  Makan kekacang Bila terasa lapar dan menggeletar atau 'craving' makan segenggam campuran kacang almond, gajus dan kacang tanag serta minum air mineral.   Orang gemuk sering ketagih atau 'craving' makanan yang manis. Makan buah atau kacang waktu ketagih, jauhkan segala makanan manis dan karbohidrat.  Berjalan kaki Setiap Petang Berjalan 30 minit sejauh 2-3 k, atau cabut rumput rumpai di halaman rumah, bersihkan kereta atau dalam rumah.  Sumber : Dr Hamid Arshat  Banyakkan Panduan Kuruskan Badan dari Dr. Hamid Arshat, ada yang dah biasa kit abaca dan ada juga yang mungkin tak logic buat kita yang makan banyak nie.  Nak kuruskan badan kena ada semangat yang tinggi dan juga kemahuan yang menabal untuk kurus. Lakukan setiap Panduan Kuruskan Badan dengan teratur dan konsisten, InsyaAllah anda mampu kuruskan badan.

Minum teh hijau, ia mempunyai banyak khasiat kerana kandungan catechins dalam teh.

Semua orang tahu khasiat tea hijau kan, tapi tak semua orang boleh minum. AM sendiri tak mampu nak minum tea hijau nie tapi kalau tea cina AM boleh minum.


Makan Masakan Di Rumah

Makan di rumah dengan masakan sendiri sekurang-kurangnya 5 kali seminggu. Banyak faedah masak sendiri, boleh kawal kualiti dengan memilih makanan berzat dan berkhasiat sambil kurangkan belanja.


Amalkan kunyah 'chewing gum'

Amalkan kunyah 'chewing gum' ketika menonton TV atau melayari Internet. Ia bertujuan untuk mencegah daripada makan junk food.

Pelik kan tapi itulah Panduan Kuruskan Badan yang perlu kita lakukan untuk kuruskan badan.

Orang gemuk kadangkala makan sedikit di hadapan orang lain tetapi di belakang, atau senyap-senyap ia ulang makan.


Guna Pinggan Kecil

Gunakan pinggan kecil (10'’) menggantikan pinggan besar (12'’) untuk mengurangkan muatan makanan yang diambil.

Kongsi Hidangan

Bila makan di restoran, kongsi hidangan, pesan saiz makanan untuk kanak-kanak, bungkus atau tapau separuh hidangan sebelum mula makan.


Makan kekacang


 PANDUAN KURUSKAN BADAN  Panduan Kuruskan Badan | nak kuruskan badan bukan senang kalau dah naik bukan? Paling perit berat bada naik senang je.. Nak kuruskan badan balik tu yang perit.  Jika dah gemuk nak kuruskan badan lagi la perit sebabnya 90% yang gemuk atau obesity akan kecewa kerana gagal nak kuruskan badan.   Sebenarnya jika dapat mengawal makan dan melakukan senaman dalam kuantiti yang kerap mampu menurukan berat badan. Kawalan makanan khususnya yang menagndungi gula dan karbohidrat seperti nasi, roti, mee, kuih-muih, donut, biskut dan junk food.   Senaman juga memain peranan yang penting untuk kuruskan badan kita seperti berjalan kaki , atau berkebun, atau basuh kereta atau bersihkan rumah selama 30 minit setiap hari.   Panduan Kuruskan Badan kali ini AM nak kongsikan beberapa panduan yang boleh diamalkan oleh kita semua termasuklah AM sendiri.  Mesti dah tak sabar nak baca Panduan Kuruskan Badan, semoga perkongsian ini dapat membantu sahabat AM untuk kuruskan badan yang dah macam tong dram tu.   Cuba amalkan panduan ini :  Makan Perlahan-lahan Habiskan makan selama 20 minit. Kunyah perlahan-lahan sampai makanan jadi lumat sebelum ditelan. Tempoh 20 minit untuk otak dapat signal perut sudah kenyang.  Lebihkan Tidur Mesti ramai yang suka kalau tidur lebih kan?Lebihkan tidur satu jam daripada biasa. Kurang tidur boleh menjadikan kita lapar dan selera makan meningkat. Makanan-makanan sampingan menyumbang kepada kenaikan berat badan.  Patutlah isteri AM tak gemuk-gemuk walaupun makan banyak, rupanya tidur lebih boleh kuruskan badn juga.  3 Jenis Hidangan Sayuran Tak ramai yang suka makan sayur sekrang kan?Cuba hidangkan 3 jenis sayuran untuk makan malam, hidangkan juga buah-buahan. Masak sayur sekejap, suhu rendah dan kurangkan guna minyak.   Sayur dan buah mengandungi banyak fiber, vitamin dan antioksidan serta kurang kalori yang menggemukkan.  Panduan Kuruskan Badan.  Makan Buah Sebelum Makan Hidangan Utama Mulakan makan dengan buah diikuti sup sayur dan cendawan. Ia boleh mengenyangkan tanpa mengemukkan. Buat sendiri air stok ayam, daging atau ikan bilis untuk sup.  Elak Makanan Bergula Jauhkan makan bergula dan yang dibuat daripada tepung gandum. Makan 'whole grain' wheat. oat, barley dan brown rice.  Siapa yang tak suka makanan bergula kan? Kena kurangkan dah perlahan-lahan makan makanan cam tu.  Jauhkan Fast Food Jauhkan fast food, kentang goreng, deep fried chicken, burger, hot dog, nugget.  Makanan paling mudah untuk didapati sekarang, tak ramai yang mengambil berat tentang fast food ini. Semuanya nak mudah dan kesan kepada kita juga.   Jauhkan Minuman Berkarbonat Jauhkan semua jenis minuman soda, fizzy drink, soft drink dan jus dalam botol atau dalam kotak kerana terlalu banyak mengandungi  gula dan manisan.  AM dan isteri selalu minum jus buah dalam kotak. Kena stop dah nie, kalau nak minum juga kena buat sendiri lak. Panduan Kuruskan Badan yang jarang anda temui.  Amalkan Minum Tea Hijau Minum teh hijau, ia mempunyai banyak khasiat kerana kandungan catechins dalam teh.  Semua orang tahu khasiat tea hijau kan, tapi tak semua orang boleh minum. AM sendiri tak mampu nak minum tea hijau nie tapi kalau tea cina AM boleh minum.   Makan Masakan Di Rumah Makan di rumah dengan masakan sendiri sekurang-kurangnya 5 kali seminggu. Banyak faedah masak sendiri, boleh kawal kualiti dengan memilih makanan berzat dan berkhasiat sambil kurangkan belanja.  Amalkan kunyah 'chewing gum' Amalkan kunyah 'chewing gum' ketika menonton TV atau melayari Internet. Ia bertujuan untuk mencegah daripada makan junk food.   Pelik kan tapi itulah Panduan Kuruskan Badan yang perlu kita lakukan untuk kuruskan badan.  Orang gemuk kadangkala makan sedikit di hadapan orang lain tetapi di belakang, atau senyap-senyap ia ulang makan.   Guna Pinggan Kecil Gunakan pinggan kecil (10'’) menggantikan pinggan besar (12'’) untuk mengurangkan muatan makanan yang diambil.  Kongsi Hidangan Bila makan di restoran, kongsi hidangan, order saiz makanan untuk kanak-kanak, bungkus atau tapau separuh hidangan sebelum mula makan.  Makan kekacang Bila terasa lapar dan menggeletar atau 'craving' makan segenggam campuran kacang almond, gajus dan kacang tanag serta minum air mineral.   Orang gemuk sering ketagih atau 'craving' makanan yang manis. Makan buah atau kacang waktu ketagih, jauhkan segala makanan manis dan karbohidrat.  Berjalan kaki Setiap Petang Berjalan 30 minit sejauh 2-3 k, atau cabut rumput rumpai di halaman rumah, bersihkan kereta atau dalam rumah.  Sumber : Dr Hamid Arshat  Banyakkan Panduan Kuruskan Badan dari Dr. Hamid Arshat, ada yang dah biasa kit abaca dan ada juga yang mungkin tak logic buat kita yang makan banyak nie.  Nak kuruskan badan kena ada semangat yang tinggi dan juga kemahuan yang menabal untuk kurus. Lakukan setiap Panduan Kuruskan Badan dengan teratur dan konsisten, InsyaAllah anda mampu kuruskan badan.

Bila terasa lapar dan menggeletar atau 'craving' makan segenggam campuran kacang almond, gajus dan kacang tanag serta minum air mineral.

Orang gemuk sering ketagih atau 'craving' makanan yang manis. Makan buah atau kacang waktu ketagih, jauhkan segala makanan manis dan karbohidrat.

Berjalan kaki Setiap Petang


 PANDUAN KURUSKAN BADAN  Panduan Kuruskan Badan | nak kuruskan badan bukan senang kalau dah naik bukan? Paling perit berat bada naik senang je.. Nak kuruskan badan balik tu yang perit.  Jika dah gemuk nak kuruskan badan lagi la perit sebabnya 90% yang gemuk atau obesity akan kecewa kerana gagal nak kuruskan badan.   Sebenarnya jika dapat mengawal makan dan melakukan senaman dalam kuantiti yang kerap mampu menurukan berat badan. Kawalan makanan khususnya yang menagndungi gula dan karbohidrat seperti nasi, roti, mee, kuih-muih, donut, biskut dan junk food.   Senaman juga memain peranan yang penting untuk kuruskan badan kita seperti berjalan kaki , atau berkebun, atau basuh kereta atau bersihkan rumah selama 30 minit setiap hari.   Panduan Kuruskan Badan kali ini AM nak kongsikan beberapa panduan yang boleh diamalkan oleh kita semua termasuklah AM sendiri.  Mesti dah tak sabar nak baca Panduan Kuruskan Badan, semoga perkongsian ini dapat membantu sahabat AM untuk kuruskan badan yang dah macam tong dram tu.   Cuba amalkan panduan ini :  Makan Perlahan-lahan Habiskan makan selama 20 minit. Kunyah perlahan-lahan sampai makanan jadi lumat sebelum ditelan. Tempoh 20 minit untuk otak dapat signal perut sudah kenyang.  Lebihkan Tidur Mesti ramai yang suka kalau tidur lebih kan?Lebihkan tidur satu jam daripada biasa. Kurang tidur boleh menjadikan kita lapar dan selera makan meningkat. Makanan-makanan sampingan menyumbang kepada kenaikan berat badan.  Patutlah isteri AM tak gemuk-gemuk walaupun makan banyak, rupanya tidur lebih boleh kuruskan badn juga.  3 Jenis Hidangan Sayuran Tak ramai yang suka makan sayur sekrang kan?Cuba hidangkan 3 jenis sayuran untuk makan malam, hidangkan juga buah-buahan. Masak sayur sekejap, suhu rendah dan kurangkan guna minyak.   Sayur dan buah mengandungi banyak fiber, vitamin dan antioksidan serta kurang kalori yang menggemukkan.  Panduan Kuruskan Badan.  Makan Buah Sebelum Makan Hidangan Utama Mulakan makan dengan buah diikuti sup sayur dan cendawan. Ia boleh mengenyangkan tanpa mengemukkan. Buat sendiri air stok ayam, daging atau ikan bilis untuk sup.  Elak Makanan Bergula Jauhkan makan bergula dan yang dibuat daripada tepung gandum. Makan 'whole grain' wheat. oat, barley dan brown rice.  Siapa yang tak suka makanan bergula kan? Kena kurangkan dah perlahan-lahan makan makanan cam tu.  Jauhkan Fast Food Jauhkan fast food, kentang goreng, deep fried chicken, burger, hot dog, nugget.  Makanan paling mudah untuk didapati sekarang, tak ramai yang mengambil berat tentang fast food ini. Semuanya nak mudah dan kesan kepada kita juga.   Jauhkan Minuman Berkarbonat Jauhkan semua jenis minuman soda, fizzy drink, soft drink dan jus dalam botol atau dalam kotak kerana terlalu banyak mengandungi  gula dan manisan.  AM dan isteri selalu minum jus buah dalam kotak. Kena stop dah nie, kalau nak minum juga kena buat sendiri lak. Panduan Kuruskan Badan yang jarang anda temui.  Amalkan Minum Tea Hijau Minum teh hijau, ia mempunyai banyak khasiat kerana kandungan catechins dalam teh.  Semua orang tahu khasiat tea hijau kan, tapi tak semua orang boleh minum. AM sendiri tak mampu nak minum tea hijau nie tapi kalau tea cina AM boleh minum.   Makan Masakan Di Rumah Makan di rumah dengan masakan sendiri sekurang-kurangnya 5 kali seminggu. Banyak faedah masak sendiri, boleh kawal kualiti dengan memilih makanan berzat dan berkhasiat sambil kurangkan belanja.  Amalkan kunyah 'chewing gum' Amalkan kunyah 'chewing gum' ketika menonton TV atau melayari Internet. Ia bertujuan untuk mencegah daripada makan junk food.   Pelik kan tapi itulah Panduan Kuruskan Badan yang perlu kita lakukan untuk kuruskan badan.  Orang gemuk kadangkala makan sedikit di hadapan orang lain tetapi di belakang, atau senyap-senyap ia ulang makan.   Guna Pinggan Kecil Gunakan pinggan kecil (10'’) menggantikan pinggan besar (12'’) untuk mengurangkan muatan makanan yang diambil.  Kongsi Hidangan Bila makan di restoran, kongsi hidangan, order saiz makanan untuk kanak-kanak, bungkus atau tapau separuh hidangan sebelum mula makan.  Makan kekacang Bila terasa lapar dan menggeletar atau 'craving' makan segenggam campuran kacang almond, gajus dan kacang tanag serta minum air mineral.   Orang gemuk sering ketagih atau 'craving' makanan yang manis. Makan buah atau kacang waktu ketagih, jauhkan segala makanan manis dan karbohidrat.  Berjalan kaki Setiap Petang Berjalan 30 minit sejauh 2-3 k, atau cabut rumput rumpai di halaman rumah, bersihkan kereta atau dalam rumah.  Sumber : Dr Hamid Arshat  Banyakkan Panduan Kuruskan Badan dari Dr. Hamid Arshat, ada yang dah biasa kit abaca dan ada juga yang mungkin tak logic buat kita yang makan banyak nie.  Nak kuruskan badan kena ada semangat yang tinggi dan juga kemahuan yang menabal untuk kurus. Lakukan setiap Panduan Kuruskan Badan dengan teratur dan konsisten, InsyaAllah anda mampu kuruskan badan.

Berjalan 30 minit sejauh 2-3 k, atau cabut rumput rumpai di halaman rumah, bersihkan kereta atau dalam rumah.

Sumber : Dr Hamid Arshat

Banyakkan Panduan Kuruskan Badan dari Dr. Hamid Arshat, ada yang dah biasa kita baca dan ada juga yang mungkin tak logik buat kita yang makan banyak nie.

Nak kuruskan badan kena ada semangat yang tinggi dan juga kemahuan yang menabal untuk kurus. Lakukan setiap Panduan Kuruskan Badan dengan teratur dan konsisten, InsyaAllah anda mampu kuruskan badan.



Artikel Terkait


EmoticonEmoticon