Ads

Sabtu, 15 Julai 2017

Cendawan Mampu Mencegah Dementia Dan Alzheimer

Cendawan Mampu Mencegah Dementia Dan Alzheimer | Cendawan adalah sayuran yang hamper kebanyakkan orang makan dan ada juga sebahagian daripada kita yang alahan dengan cendawan ataupun makanan yang berasaskan cendawan.

Jika anda seorang pengemar cendawan, ini adalah berita yang paling gembira buat anda dan orang lain. Mungkin anda boleh sampaikan berita gembira ini dan akan ramai yang akan makan cendawan untuk kesihatan.

Cendawan Mampu Mencegah Dementia Dan Alzheimer | Cendawan adalah sayuran yang hamper kebanyakkan orang makan dan ada juga sebahagian daripada kita yang alahan dengan cendawan ataupun makanan yang berasaskan cendawan.  Jika anda seorang pengemar cendawan, ini adalah berita yang paling gembira buat anda dan orang lain. Mungkin anda boleh sampaikan berita gembira ini dan akan ramai yang akan makan cendawan untuk kesihatan.  Kajian terbaru telah menemui bahawa cendawan boleh meningkatkan pertumbuhan saraf di otak dan dapat mencegah penyakit demensia dan Alzheimer.  Apa itu Penyakit Demensia? Demensia adalah sejenis penyakit yang berkaitan dengan daya ingatan yang disebabkan oleh kematian sel-sel otak secara abnormal. Kawasan yang mempunyai kesan khusus adalah pada igatan, perhatian, bahasa dan menyelesaikan masalah. Pada tahap akhir penyakit Demensia ini pula akan lupa pada masa (lupa hari, minggu, bulan atau tahun), lupa tempa di mana mereka berada dan tidak mengenali diri sendiri. Cendawan Mampu Mencegah Dementia Dan Alzheimer  Apa itu Penyakit Alzheimer? Alzheimer adalah penyakit penurunan fungsi otak yang kompleks dan progresif. Penyakit ini bukan penyakit yang berjangkit. Secara asasnya penyakit Alzheimer adalah dimana daya ingatan seseorang merosot dengan teruknya sehingga pesakit tidak mampu untuk menguruskan diri sendiri. Penyakit ini juga bukannya ‘nyanyuk’ yang sekadar satu proses penuaan, sebaliknya sejenis masalah kesihatan yang menyeksakan dan perlu di beri perhatian.  Kajian Mengenai Cendawan Menurut kajian, cendawan yang boleh di makan mengandungi sebatian bio-aktif yang boleh meningkatkan pertumbuhan saraf pada otak dan melindungi daripada rangsangan neurotoksik seperti keradangan yang boleh menyumbang kepada masalah dementia dan Alzheimer. Cendawan Mampu Mencegah Dementia Dan Alzheimer


Kajian terbaru telah menemui bahawa cendawan boleh meningkatkan pertumbuhan saraf di otak dan dapat mencegah penyakit demensia dan Alzheimer.

Apa itu Penyakit Demensia?

Demensia adalah sejenis penyakit yang berkaitan dengan daya ingatan yang disebabkan oleh kematian sel-sel otak secara abnormal. Kawasan yang mempunyai kesan khusus adalah pada igatan, perhatian, bahasa dan menyelesaikan masalah. Pada tahap akhir penyakit Demensia ini pula akan lupa pada masa (lupa hari, minggu, bulan atau tahun), lupa tempa di mana mereka berada dan tidak mengenali diri sendiri. Cendawan Mampu Mencegah Dementia Dan Alzheimer

Apa itu Penyakit Alzheimer?

Alzheimer adalah penyakit penurunan fungsi otak yang kompleks dan progresif. Penyakit ini bukan penyakit yang berjangkit. Secara asasnya penyakit Alzheimer adalah dimana daya ingatan seseorang merosot dengan teruknya sehingga pesakit tidak mampu untuk menguruskan diri sendiri. Penyakit ini juga bukannya ‘nyanyuk’ yang sekadar satu proses penuaan, sebaliknya sejenis masalah kesihatan yang menyeksakan dan perlu di beri perhatian.

Kajian Mengenai Cendawan

Menurut kajian, cendawan yang boleh di makan mengandungi sebatian bio-aktif yang boleh meningkatkan pertumbuhan saraf pada otak dan melindungi daripada rangsangan neurotoksik seperti keradangan yang boleh menyumbang kepada masalah dementia dan Alzheimer. Cendawan Mampu Mencegah Dementia Dan Alzheimer


Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan Makanan juga menyokong peranan dan potensi cendawan sebagai makanan berfungsi untuk mengurangkan atau melambatkan pembangunan yang berkaitan dengan usia neuro-degenerasi.

Baca juga Tips Penjagaan Sel Otak


Para penyelidik dari Universiti Malaya di Malaysia juga membincangkan penemuan saintifik yang berkaitan dengan manfaat kesihatan yang ada pada cendawan yang boleh dimakan dan di dalam masakan.


Di anggarkan seramai 5.1 juta rakyat Amerika mengalami masalah penyakit Alzheimer dan purata di seluruh dunia pula sebanyak 42 juta kes yang berkaitan dengan Alzheimer menjelang tahun 2020.

Cendawan Mampu Mencegah Dementia Dan Alzheimer | Cendawan adalah sayuran yang hamper kebanyakkan orang makan dan ada juga sebahagian daripada kita yang alahan dengan cendawan ataupun makanan yang berasaskan cendawan.  Jika anda seorang pengemar cendawan, ini adalah berita yang paling gembira buat anda dan orang lain. Mungkin anda boleh sampaikan berita gembira ini dan akan ramai yang akan makan cendawan untuk kesihatan.  Kajian terbaru telah menemui bahawa cendawan boleh meningkatkan pertumbuhan saraf di otak dan dapat mencegah penyakit demensia dan Alzheimer.  Apa itu Penyakit Demensia? Demensia adalah sejenis penyakit yang berkaitan dengan daya ingatan yang disebabkan oleh kematian sel-sel otak secara abnormal. Kawasan yang mempunyai kesan khusus adalah pada igatan, perhatian, bahasa dan menyelesaikan masalah. Pada tahap akhir penyakit Demensia ini pula akan lupa pada masa (lupa hari, minggu, bulan atau tahun), lupa tempa di mana mereka berada dan tidak mengenali diri sendiri. Cendawan Mampu Mencegah Dementia Dan Alzheimer  Apa itu Penyakit Alzheimer? Alzheimer adalah penyakit penurunan fungsi otak yang kompleks dan progresif. Penyakit ini bukan penyakit yang berjangkit. Secara asasnya penyakit Alzheimer adalah dimana daya ingatan seseorang merosot dengan teruknya sehingga pesakit tidak mampu untuk menguruskan diri sendiri. Penyakit ini juga bukannya ‘nyanyuk’ yang sekadar satu proses penuaan, sebaliknya sejenis masalah kesihatan yang menyeksakan dan perlu di beri perhatian.  Kajian Mengenai Cendawan Menurut kajian, cendawan yang boleh di makan mengandungi sebatian bio-aktif yang boleh meningkatkan pertumbuhan saraf pada otak dan melindungi daripada rangsangan neurotoksik seperti keradangan yang boleh menyumbang kepada masalah dementia dan Alzheimer. Cendawan Mampu Mencegah Dementia Dan AlzheimerWalaupun kemajuan ubat, pengurusan penyakit ini kekal sebahagian besarnya tidak berkesan. Penumpuan kepada aktiviti komponen bioaktif cendawan yang boleh menawarkan neuro-perlindungan dan kognitif manfaat. Cendawan Mampu Mencegah Dementia Dan Alzheimer

Para penyelidik mendapati bahawa setiap cendawan meningkatkan pengeluaran Faktor Pertumbuhan Saraf (NGF) - molekul terutamanya yang terlibat dalam mengawal selia pertumbuhan, penyelenggaraan, perkembangan dan kelangsungan hidup sel-sel saraf tertentu di dalam otak.


"Kajian ini mungkin merangsang pengenalan lebih banyak bahan makanan yang dapat pelindung saraf," tambah Parthasarathy.


Semoga perkongsian Cendawan Mampu Mencegah Dementia Dan Alzheimer ini dapat meningkatkan minat sahabat AM untuk terus makan cendawan dengan pelbagai cara dan dapat mengelak masalah Dementia dan penyakit Alzheimer.

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon