Khamis, 15 Februari 2018

Temuduga Ujian Fizikal Penolong Pegawai Siasatan Gred P29

Temuduga Ujian Fizikal Penolong Pegawai Siasatan Gred P29 | Secara tiba-tiba AM dapat SMS mengenai Temuduga Ujian Fizikal Penolong Pegawai Siasatan Gred P29. AM baca SMS ini ketika rehat tengahari hari khamis. Masih lagi buat tidak tahu dan buat tidak peduli. Skop kerja Penolong Pegawai Siasatan?

Tertanya juga ada ke jawatan ini? Jabatan atau Kementerian mana? Banyak persoalan sebenarnya. Paling “win” adalah AM pernah mohon ke jawatan Penolong Pegawai Siasatan Gred P29? Memang AM pun dah lupa bila dan bagaimana AM mohon jawatan ini.


Temuduga Ujian Fizikal Penolong Pegawai Siasatan Gred P29 | Secara tiba-tiba AM dapat SMS mengenai Temuduga Ujian Fizikal Penolong Pegawai Siasatan Gred P29. AM baca SMS ini ketika rehat tengahari hari khamis. Masih lagi buat tidak tahu dan buat tidak peduli. Skop kerja Penolong Pegawai Siasatan?  Tertanya juga ada ke jawatan ini? Jabatan atau Kementerian mana? Banyak persoalan sebenarnya. Paling “win” adalah AM pernah mohon ke jawatan Penolong Pegawai Siasatan Gred P29? Memang AM pun dah lupa bila dan bagaimana AM mohon jawatan ini.  Ini adalah SMS yang AM terima untuk Ujian Fizikal Penolong Pegawai Siasatan Gred P29.  Syarat Lantikan Penolong Pegawai Siasatan Gred P29  Semua sedia maklum bahawa Gred yang dinyatakan adalah berdasarkan kelulusan tertinggi yang kita ada dan jawatan yang kita mohon. Sebagai contoh Gred 29 adalah untuk lulusan Diploma dan Gred 41 pula adalah untuk lulusan Ijazah.  Untuk Penolong Pegawai Siasatan Gred P29 ini memerlukan kelulusan Diploma dan ke atas. AM pula kelulusan Diploma Politeknik, memang layak untuk mendapat panggilan Ujian Fizikal Penolong Pegawai Siasatan Gred P29. Belum tentu akan dapat jawatan ini lagi.

Ini adalah SMS yang AM terima untuk Ujian Fizikal Penolong Pegawai Siasatan Gred P29.


Syarat Lantikan Penolong Pegawai Siasatan Gred P29


Semua sedia maklum bahawa Gred yang dinyatakan adalah berdasarkan kelulusan tertinggi yang kita ada dan jawatan yang kita mohon. Sebagai contoh Gred 29 adalah untuk lulusan Diploma dan Gred 41 pula adalah untuk lulusan Ijazah.

Untuk Penolong Pegawai Siasatan Gred P29 ini memerlukan kelulusan Diploma dan ke atas. AM pula kelulusan Diploma Politeknik, memang layak untuk mendapat panggilan Ujian Fizikal Penolong Pegawai Siasatan Gred P29. Belum tentu akan dapat jawatan ini lagi.

Semakan Pemeriksaan Fizikal, Pancaindera & Kecergasan


Maklumat Lengkap Jawatan Penolong Pegawai Siasatan Gred P29

Gred:P29, P31, P37, P41, P43, P47, P51, P53
Kumpulan:Pelaksana/ Pengurusan dan Profesional(Skim Perkhidmatan Bersepadu)
Kem/Jab:Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)
Jadual Gaji:
Temuduga Ujian Fizikal Penolong Pegawai Siasatan Gred P29 | Secara tiba-tiba AM dapat SMS mengenai Temuduga Ujian Fizikal Penolong Pegawai Siasatan Gred P29. AM baca SMS ini ketika rehat tengahari hari khamis. Masih lagi buat tidak tahu dan buat tidak peduli. Skop kerja Penolong Pegawai Siasatan?  Tertanya juga ada ke jawatan ini? Jabatan atau Kementerian mana? Banyak persoalan sebenarnya. Paling “win” adalah AM pernah mohon ke jawatan Penolong Pegawai Siasatan Gred P29? Memang AM pun dah lupa bila dan bagaimana AM mohon jawatan ini.  Ini adalah SMS yang AM terima untuk Ujian Fizikal Penolong Pegawai Siasatan Gred P29.  Syarat Lantikan Penolong Pegawai Siasatan Gred P29  Semua sedia maklum bahawa Gred yang dinyatakan adalah berdasarkan kelulusan tertinggi yang kita ada dan jawatan yang kita mohon. Sebagai contoh Gred 29 adalah untuk lulusan Diploma dan Gred 41 pula adalah untuk lulusan Ijazah.  Untuk Penolong Pegawai Siasatan Gred P29 ini memerlukan kelulusan Diploma dan ke atas. AM pula kelulusan Diploma Politeknik, memang layak untuk mendapat panggilan Ujian Fizikal Penolong Pegawai Siasatan Gred P29. Belum tentu akan dapat jawatan ini lagi.


Syarat Lantikan:
Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:
a. warganegara Malaysia;
b. berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan; dan


Baca juga Pengalaman Menjalani Ujian Fizikal, Pancaindera dan Kecergasan SPA

Kelayakan Lantikan Ke Jawatan Penolong Pegawai Siasatan Gred P29


i. Diploma dalam bidang pengajian perniagaan, perakaunan, undang-undang atau bidang berkaitan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji Permulaan pada Gred P29 : RM1,824.00)

ii. Diploma dalam bidang kejuruteraan, ukur bahan atau seni bina yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji Permulaan pada Gred P29 : RM1,863.82)


Temuduga Ujian Fizikal Penolong Pegawai Siasatan Gred P29 | Secara tiba-tiba AM dapat SMS mengenai Temuduga Ujian Fizikal Penolong Pegawai Siasatan Gred P29. AM baca SMS ini ketika rehat tengahari hari khamis. Masih lagi buat tidak tahu dan buat tidak peduli. Skop kerja Penolong Pegawai Siasatan?  Tertanya juga ada ke jawatan ini? Jabatan atau Kementerian mana? Banyak persoalan sebenarnya. Paling “win” adalah AM pernah mohon ke jawatan Penolong Pegawai Siasatan Gred P29? Memang AM pun dah lupa bila dan bagaimana AM mohon jawatan ini.  Ini adalah SMS yang AM terima untuk Ujian Fizikal Penolong Pegawai Siasatan Gred P29.  Syarat Lantikan Penolong Pegawai Siasatan Gred P29  Semua sedia maklum bahawa Gred yang dinyatakan adalah berdasarkan kelulusan tertinggi yang kita ada dan jawatan yang kita mohon. Sebagai contoh Gred 29 adalah untuk lulusan Diploma dan Gred 41 pula adalah untuk lulusan Ijazah.  Untuk Penolong Pegawai Siasatan Gred P29 ini memerlukan kelulusan Diploma dan ke atas. AM pula kelulusan Diploma Politeknik, memang layak untuk mendapat panggilan Ujian Fizikal Penolong Pegawai Siasatan Gred P29. Belum tentu akan dapat jawatan ini lagi.


Syarat Lantikan Terus ke Gred P31 atau P37
Calon adalah layak dipertimbangkan oleh Pihak Berkuasa Melantik yang berkenan bagi lantikan terus ke Gred P31 atau P37 yang kosong jika memenuhi syarat-syarat seperti berikut:

iii. memenuhi syarat lantikan seperti di perenggan 1(a), 1(b), 1(c) dan syarat Bahasa Melayu; dan
iv. mempunyai pengalaman berkaitan yang luas dalam bidang-bidang berkenaan.
(Gaji permulaan lantikan pada Gred P31 : RM3,159.00/ Gaji permulaan lantikan pada Gred P37 : RM3,817.00).

Syarat Bahasa Melayu
Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/ Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Syarat Peningkatan Secara Lantikan
Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Pembantu Keselamatan adalah layak dipertimbangkan oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk Peningkatan Secara Lantikan ke jawatan Penolong Pegawai Siasatan Gred P29, tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:

i. mempunyai kelayakan di perenggan 1 (c); atau
ii. lulus Peperiksaan Khas; dan
had umur pelantikan:
iii. berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 55 atau 56 tahun; atau
iv. berumur kurang dari 56 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 58 tahun; atau
v. berumur kurang dari 58 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 60 tahun.

Deskripsi Tugas :
i. Aspek Siasatan
ii. Aspek Perisikan
iii. Aspek Pendidikan Masyarakat
iv. Aspek Pemeriksaan dan Perundingan
v. Aspek Perundangan dan Pendakwaan
vi. Aspek Penyelidikan dan Perancangan
vii. Aspek Latihan
viii. Aspek Keselamatan
ix. Aspek Pengurusan Sumber Manusia dan Pentadbiran Am

Sumber : SPA

Ini adalah syarat yang telah ditetapkan oleh SPA untuk semua calon yang akan menjalani Ujian Fizikal nanti. Semoga perkongsian ini dapat membantu sahabat AM untuk bersedia untuk menghadapinya.

Artikel Terkait

72 comments

Salam Tuan. Tuan dapat ye. Saya pon dapat so Macam mana Tuan nak pergi ke ujian tersebut? Saya 1st time nie dapat panggilan spa Macam niii...

Suami sekarang kerja bahagian siasatan jugak, inspektorat..singgah follow :)

AM berapa hari bulan ujian fizikal

AM kena 7.3.2018 di Terengganu

Saya dah beberapa kali dapat panggilan ini tetapi kebanyakkan gagal..huhuhu

Gagal sbb apa Am?

Pelbagai sebab tuan..Ujian ini mereka akan cari kesilapan-kesilapan yang kecil sahaja..Terutama pada fizikal kita. AM ada sedikit ketidak seimbangan pada bahu..Warden penjara dah reject..huhuhu

Carta ujian rabun jauh tu mmg standard ataupun selalu tukar2 abjad? Saya ni rabun, tp xteruk sngat la, dah study bnyak carta2 ujian mata, yg paling top Snellen Chart yg E, FP, TOZ, LPED... Jd kalau ikutkan dlm surat penggilan tu, dia cakap ujian rabun kali ni hanya 6/15, jd klau 6/15 bermaksud hanya diuji setakat baris keempat shja...kalau sebelum ni diuji 6/9, yg ni mmg susah...ada apa2 hint x dari sapa2 Am?

Hi AM, sama lah saya pun dpt panggilan jawatan ni. Saya 10.3.18 kat Bukit Mertajam. Cuak dah ni. Susah eh kalau nak lulus ? Aduhh makin cuak lahh saya.

Sy 7.3.18 di kedah

Jumpa di sana AM.. semoga dipermudahkan urusan.. ;-)

Sy hari jumaat ni 9/3/2018 .dilema la nk pegi ke x..

Insyallah...
Jumpa nanti tegur2 la ya..
Mungkin AM x ingat nanti..Ingatkan AM tau..

Tahniah2...
Semoga dipermudahkan semuanya..

Pergi je..
Tak salah untuk mencuba..
Jangan nanti menyesal cam AM dulu-dulu

So far xda lagi..
AM pun tawakal je pergi nie..
BMI pun sedikit terlebih juga..Huhuhu

saya ni dah terlebih bmi dan rabun. xtau la nk p ke tak. atau amik sebagai pengalaman ja. 9/3/2018. sebab masa mohon tak dinyatakan ujian fizikal seperti sesetengah jawatan yang lain yang sememangnya telah dinyatakan

macam mana AM. saya kena 10.3.18 nanti kat bukit mertajam. takut cuak semua ada :/ dgn takut tinggi ngan berat tak cukupnya.. tapi BMI okay.. ade tips apa2 tak?

So mcm mane ujian semalam? Ok x?

Pergi je dahulu..mencuba tidak salah daripadamenyesal tak mencuba..huhuhu..

AM pun sebelum pergi BMI memang ke laut dah..Amal diet dengan bantuan isteri alhamdulillah BMI cukup sahaja..

Bab rabun nie semalam pun ada yang kena reject sebab x dapat target kat bahagian penglihatan..

Alhamdulillah...
Lepas semua sehingga akhir..
Nanti untuk interview tak pastilah berjaya atau tidak..

Minimun tingg 162cm - WAJIB lebih, kurang 162cm balik awal..

Minimun berat 50kg - tak cukup memang balik awal, jika terlebih BMI bergantung kepada budi bicara pegawai la..semalam dapat pegawai yang baik hati dapat la berat di kurang 1-2kg untuk cukup BMI 26.

Nasihat.. Buat larian 2.4KM dalam masa 14minit - WAJIB

Alhamdulillah...
Semua lulus tetapi bergantung kepada pihak SPA dan SPRM pula untuk panggil interview..Semalam memang tak dinyatakan LULUS atau GAGAL untuk interview nanti.

Apa2 pun, memang pengalaman yang manis dan juga pahit untuk di hadapi sekali lagi..dah tak nak ambil jawatan yang ada Ujian Fizikal dah.

Alhamdulillah..
Terima kasih..

Tapi belum pasti lagi masih lagi menjadi tanda tanya sehingga result ujian fizikal ini keluar dahulu..

sy gagal. pegwai pemeriksaan kata ,, laa igtkan lepas. sbb nmpk elok tak gemuk. hahha.. tinggi 168cm berat 84kg ( dlm hati kata, perli ke ni.hhaha)

Mesti terlebih BMI kan..
Petua AM :-

Baca syarat2 untuk ujian fizikal, timbang berat badan dan ukur tinggi..

Sejujurnya 3 minggu sebelum ujian, AM diet dan lakukan senaman sehingga cukup BMI yang diperlukan. Tidak boleh syok sendiri2..Huhuhu

Tanpa Nama delete 12/3/18

saya pun pegi juga fizikal tu juga nk pakai lelakai 40 orang dan wanita 10 orang shaja. x ramai pun kemasukan kali ini... time saya pergi hr tu ada 2 orang bmi lebih tapi mereka diberimpeluang untuk trunkan bmi dalam masa setgah jam. dua2 depa lepas..hehehehe

Tanpa Nama delete 12/3/18

nk pakai kali ni x ramai lelaki 40 org dan wanita 10 org sahaja. yg dapat pg iv btla yg terbaik yer

Ya ke? AM pun ada juga bertanya kepada pegawai penguji..Diorang cakap nak pakai 40 orang di pantai timur sahaja..Negeri lain AM x tanya pula..

Base kepada panggilan memang ramai yang dapat ujian fizikal kali ini..

Lambat lagi kan temuduga..
Sabor menanti je la..
Ada rezeki..adalah nama nanti..

Tanpa Nama delete 12/3/18

Interview kali ni Full english kan? Sbb hari tu penguji ada bg tau interview dlm full english jd klau spa nak tarik diri dibenarkan. Betul ka? takut tersilap dengar... Dan interview 16/3 ni ataupun result ujian fizikal keluar 16/3?

Tanpa Nama delete 12/3/18

IV dlm fully english kan? Klau xsilap hri tu pegawai pemeriksa ada siap ckap, klau sapa2 nak tarik diri dibenarkan...sbb masa IV dan msa training fully english...klau sya silap perbetulkan sya...takut silap dengar...

AM tak pastilah pulak IV dalam BI..
Result or IV tak dimaklum pula oleh pegawai tempoh hari..Just diorg maklum mungkin dalam 2 minggu result akan keluar..itu pun mereka tak pasti juga

Tak pasti IVdalam BI or BM..
Sebaiknya kita pergi je jika dapat IV..

Pegawai penguji pun tak bagi harapan kepada semua calon semasa AM pergi tempoh hari..

salam kepada yang dah interview haritu tahu tak bila boleh tahu keputusannya? saya lepas semua ujian sampailah lari 2.4km tu..cuma x tahu je bila keputusan keluar

Sama lah..Masih lagi tertunggu-tunggu keputusan..

TAPI...

Try korang login SPA8 dan tengok bahagian Semakan Permohonan..Ada status kat bahagian Penolong Pegawai Siasatan P29

Tanpa Nama delete 18/3/18

Result dh dh keluar dekat spa...cuma tarikh interview x dimaklumkan lg...baru ada dekat web spa ptang td

Ya ke??
Semalam tengok tak ada lagi...
macam mana? Lulus tak?

Tanpa Nama delete 19/3/18

Perghhhh gila betui SPA...sapa yg lulus ujian fizikal ada pulak ujian psycology...mesti calon yg llus ujian fizikal baru2 ni terlalu ramai ni....agak susah nak dpat jawatan ni....

Calon yang di panggil ujian fizikal sahaja sudah 7000 orang..mesti ramai yang lulus ujian fizikal..nak tapis lagi buat lagi ujian psikometrik pula..

Ada apa2 komen tak berkaitan ujian psikometrik yg bermula semalam? Ada yang dah jawab? Pusing2 tak soalan dia?

Soalan memang di pusingkan..banyak soalan yang berulang tapi dalam situasi yang berbeza..memang soalan di buat untuk memerangkap para calon..

Tanpa Nama delete 11/4/18

Alhamdulillah.. result panggilan IV dah keluar..

Salam...ada sapa2 yang dapat panggilan temuduga x?

Macam mana?dapat ke IV

Wasalam..
AM berjaya ke temuduga nanti..

Alhamdulillah...tahniah AM...saya pon dapat IV....Am ada apa2 tips x utk IV ni? Sbb sya masih risau ni sbb masa ujian fizikal hari tu, pegawai sprm sndiri bg tau msa interview nnt full english, jd sya buat preparation utk bercakap english...kot2 masa interview nnt kena cakap Bm jenoh nak translate balik...heee

Terima kasih..
Tiada sebarang tips yang gempak..
Just perkukuhkan BI dan sentiasa baca maklumat yang ada di website SPRM sahaja..

Tanpa Nama delete 17/4/18

Salam..sy dpt panggilan IV 23hb Apr..mcm blurr x thu nk prepare ape sbb neves agaknye..tp hri tu dorg ckp IV BM & BI, kena tahu psal akta sprm jugak

Sama la..
AM pun ada dengar cam tu juga..kena tahu seksyen 7 akta sprm 2009 dan fungsi sprm..

baru dah g interview 23/4 haritu. agaknya bila kptsn keluar ya?

Am..whatsapp no sy +1315 94 93304

Tanpa Nama delete 29/4/18

Alhamdulillah... minggu sesi temuduga pon dh selesai mggu lepas...mcm mana AM? Kot2 boleh share2 pengalaman masing2 berkenaan temuduga mggu lepas....

dalam masa 30hari selepas 27.4

Masing2 dah IV..pengalaman memang seronok dan mengerikan time tak dapat nak jawap soalan panel..huhuhu

Dh pegi temuduga masa 26 april haritu..amik ko bahase inggeris ..nganga nk jawab..twakal jela..result biase kluar bile ye

BI itu wajib masa IV tempoh hari..Sikit je la..lepas tu goreng gan BM je..

Tapi saya iv full BI..dh hafal deskripsi jawatan dlm b.melayu.,hauk ek nk translate balik dlm BI..tahap panic tu dh kelaut,,bknnye xboleh ckp bahasa inggeris tp nebes sgt sampai hilang semua

Tanpa Nama delete 4/6/18

Adoii....kita pnya la tggu tarikh 4/6...last2 pkul 3 ptang boleh ubah tarikh ke 11/6.... penat betul menanti...

Tanpa Nama delete 18/6/18

Maaf along...mintak tumpang nak iklan..
--------
Kepada yang lulus interview untuk penolong pegawai penyiasat P29 SPRM 2018, boleh pm ke nombor ni 017-5217721 untuk dimasukkan ke dalam group whatsapp yg telah diwujudkan utk mudah bertukar-tukar pandangan. (Hanya yang lulus interview sahaja (lantikan tetap) dibenarkan masuk, sebelum masuk akan ditapis dahulu untuk memastikan ketulenan kelulusan interview)

Tanpa Nama delete 22/6/18

Cmna keputusan

Tanpa Nama delete 23/6/18

Keputusan cmna

Siapa tahu intake sprm 2018 ?

AM gagal semasa temuduga..bukan rezeki bersama SPRM lagi

Mungkin awal Julai 2018 selepas pihak SPRM selesai tapisan keselamatan..Tahniah yang berjaya

Ok no problem..janji masih dalam topik yang sama..
Nak join dah xdapat dah..Gagal temuduga..

Tanpa Nama delete 1/7/18

Along boleh cuba lagi..along dh ada pengalaman tu..

Rasanya cukup dah pengalaman sekali ini untuk ujian fizikal dengan usia dah mencecah 30-an nie..huhuhu

salam en along, nk tanya, saya nk rabun + silau power 3++, rasa rasa lepas tak iv untuk fizikal? mohon pencerahan....

Nak rabun kan..if lepas ujian penglihatan dan tidak memakai kanta lengkap or cermin mata..rasanya tak ada masalah..

Jika gagal di ujian penglihatan, boleh balik awal..


EmoticonEmoticon