Ahad, 11 November 2018

Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You

Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You |Sedar tak sedar Domino’s Pizza sudah berusia 21 tahun dan bermula pada tahu 1997. Kita rakyat Malaysia mempunyai pilihan yang banyak untuk menjamu selera dan makan pizza.

Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You |Sedar tak sedar Domino’s Pizza sudah berusia 21 tahun dan bermula pada tahu 1997. Kita rakyat Malaysia mempunyai pilihan yang banyak untuk menjamu selera dan makan pizza.  Kita semua pasti dan pernah makan pizza di Domino’s Pizza bukan? Tahukah anda bahawa Domino’s Pizza sekarang membuat tawaran yang istimewa dengan slogan “It All About You” sebagai penghargaan buat rakyat Malaysia yang sentiasa menyokong dan bersama-sama dengan Domino’s Pizza selama 21 tahun ini.  Makan Pizza Hanya di Hujung Jari Sahaja  Kini nak makan pizza, kita dah tak perlu bersusah payah nak pergi kedai pizza dah. Semakin hari semakin mudah. Apa yang kita perlukan adalah membuat pesanan di atas talian atau “order online” sahaja. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.  Domino’s Pizza juga semakin maju dengan laman sesawang atau “website” yang semakin mesra pengguna. Nak makan pizza kini kita semua boleh “order online” sahaja dengan beberapa langkah yang mudah sahaja.  Langkah Mudah Membuat Pesanan di Domino’s Pizza  Terasa nak makan pizza waktu malam dan malas nak menunggu di kedai pizza. Apa kata buat pesanan di atas talian sahaja. Mudah sahaja dengan beberapa langkah sudah pun boleh makan pizza panas-panas.  Mula-mula mestilah kena “online” dahulu, www.dominos.com dan tekan “Start Oder”. Akan keluar “Login”. AM nasihatkan yang mana-mana belum “Sign Up”, boleh “Sign In” dahulu samaada menggunakan Facebook atau Google Plus atau “Sig Up” menggunakan email biasa. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.


Kita semua pasti dan pernah makan pizza di Domino’s Pizza bukan? Tahukah anda bahawa Domino’s Pizza sekarang membuat tawaran yang istimewa dengan slogan “It All About You” sebagai penghargaan buat rakyat Malaysia yang sentiasa menyokong dan bersama-sama dengan Domino’s Pizza selama 21 tahun ini.

Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You |Sedar tak sedar Domino’s Pizza sudah berusia 21 tahun dan bermula pada tahu 1997. Kita rakyat Malaysia mempunyai pilihan yang banyak untuk menjamu selera dan makan pizza.  Kita semua pasti dan pernah makan pizza di Domino’s Pizza bukan? Tahukah anda bahawa Domino’s Pizza sekarang membuat tawaran yang istimewa dengan slogan “It All About You” sebagai penghargaan buat rakyat Malaysia yang sentiasa menyokong dan bersama-sama dengan Domino’s Pizza selama 21 tahun ini.  Makan Pizza Hanya di Hujung Jari Sahaja  Kini nak makan pizza, kita dah tak perlu bersusah payah nak pergi kedai pizza dah. Semakin hari semakin mudah. Apa yang kita perlukan adalah membuat pesanan di atas talian atau “order online” sahaja. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.  Domino’s Pizza juga semakin maju dengan laman sesawang atau “website” yang semakin mesra pengguna. Nak makan pizza kini kita semua boleh “order online” sahaja dengan beberapa langkah yang mudah sahaja.  Langkah Mudah Membuat Pesanan di Domino’s Pizza  Terasa nak makan pizza waktu malam dan malas nak menunggu di kedai pizza. Apa kata buat pesanan di atas talian sahaja. Mudah sahaja dengan beberapa langkah sudah pun boleh makan pizza panas-panas.  Mula-mula mestilah kena “online” dahulu, www.dominos.com dan tekan “Start Oder”. Akan keluar “Login”. AM nasihatkan yang mana-mana belum “Sign Up”, boleh “Sign In” dahulu samaada menggunakan Facebook atau Google Plus atau “Sig Up” menggunakan email biasa. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.


Makan Pizza Hanya di Hujung Jari Sahaja


Kini nak makan pizza, kita dah tak perlu bersusah payah nak pergi kedai pizza dah. Semakin hari semakin mudah. Apa yang kita perlukan adalah membuat pesanan di atas talian atau “order online” sahaja. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.

Domino’s Pizza juga semakin maju dengan laman sesawang atau “website” yang semakin mesra pengguna. Nak makan pizza kini kita semua boleh “order online” sahaja dengan beberapa langkah yang mudah sahaja.

Langkah Mudah Membuat Pesanan di Domino’s Pizza


Terasa nak makan pizza waktu malam dan malas nak menunggu di kedai pizza. Apa kata buat pesanan di atas talian sahaja. Mudah sahaja dengan beberapa langkah sudah pun boleh makan pizza panas-panas.

Mula-mula mestilah kena “online” dahulu, www.dominos.com dan tekan “Start Oder”. Akan keluar “Login”. AM nasihatkan yang mana-mana belum “Sign Up”, boleh “Sign In” dahulu samaada menggunakan Facebook atau Google Plus atau “Sig Up” menggunakan email biasa. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.

Selesai sahaja “Sig Up”, anda boleh “Log In” dan ikuti langkah seterusnya pula.

Baca juga 11.11 Festival Membeli Belah - JUALAN SEHARI TERBESAR di Lazada kini bermula

Delivery atau Take Away


Bagusnya Domino’s Pizza nie mereka bagi pilihan samaada untuk mereka hantar ke rumah kita atau boleh di ambil di restoran Domino’s Pizza sendiri.

Kali pertama AM membuat pembelian pizza “online” nak menguji sistem dan juga penerimaan pihak Domino’s Pizza pesanan AM macam mana.

Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You |Sedar tak sedar Domino’s Pizza sudah berusia 21 tahun dan bermula pada tahu 1997. Kita rakyat Malaysia mempunyai pilihan yang banyak untuk menjamu selera dan makan pizza.  Kita semua pasti dan pernah makan pizza di Domino’s Pizza bukan? Tahukah anda bahawa Domino’s Pizza sekarang membuat tawaran yang istimewa dengan slogan “It All About You” sebagai penghargaan buat rakyat Malaysia yang sentiasa menyokong dan bersama-sama dengan Domino’s Pizza selama 21 tahun ini.  Makan Pizza Hanya di Hujung Jari Sahaja  Kini nak makan pizza, kita dah tak perlu bersusah payah nak pergi kedai pizza dah. Semakin hari semakin mudah. Apa yang kita perlukan adalah membuat pesanan di atas talian atau “order online” sahaja. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.  Domino’s Pizza juga semakin maju dengan laman sesawang atau “website” yang semakin mesra pengguna. Nak makan pizza kini kita semua boleh “order online” sahaja dengan beberapa langkah yang mudah sahaja.  Langkah Mudah Membuat Pesanan di Domino’s Pizza  Terasa nak makan pizza waktu malam dan malas nak menunggu di kedai pizza. Apa kata buat pesanan di atas talian sahaja. Mudah sahaja dengan beberapa langkah sudah pun boleh makan pizza panas-panas.  Mula-mula mestilah kena “online” dahulu, www.dominos.com dan tekan “Start Oder”. Akan keluar “Login”. AM nasihatkan yang mana-mana belum “Sign Up”, boleh “Sign In” dahulu samaada menggunakan Facebook atau Google Plus atau “Sig Up” menggunakan email biasa. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.

AM memilih untuk “Take Away” sahaja di cawangan Domino’s Pizza Pengkalan Chepa, kebetulan sambil jemput puan isteri AM dan memberi kejutan untuknya juga.

Setelah memeilih cara penghantran atau mengambil sendiri di cawangan Domino’s Pizza. Kita juga boleh memilih tarikh an masa untuk mengambil pesanan kita. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.

AM memilih hari yang sama dan waktu sebelah petang, selepas menjemput isteri di Lapangan Terbang Pengkalan Chepa. Lokasi juga adalah seluruh Malaysia. Perlu berhati-hati memilih bermula dengan Negeri dan cawangan yang berdekatan dengan kita.

Pilihan Pizza Domino’s Pizza


Ada beberapa pilihan yang pasti akan memenuhi permintaan setiap rakyat Malaysia. Tidak kira untuk makan seorang mahupun untuk makan beramai-ramai.

Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You |Sedar tak sedar Domino’s Pizza sudah berusia 21 tahun dan bermula pada tahu 1997. Kita rakyat Malaysia mempunyai pilihan yang banyak untuk menjamu selera dan makan pizza.  Kita semua pasti dan pernah makan pizza di Domino’s Pizza bukan? Tahukah anda bahawa Domino’s Pizza sekarang membuat tawaran yang istimewa dengan slogan “It All About You” sebagai penghargaan buat rakyat Malaysia yang sentiasa menyokong dan bersama-sama dengan Domino’s Pizza selama 21 tahun ini.  Makan Pizza Hanya di Hujung Jari Sahaja  Kini nak makan pizza, kita dah tak perlu bersusah payah nak pergi kedai pizza dah. Semakin hari semakin mudah. Apa yang kita perlukan adalah membuat pesanan di atas talian atau “order online” sahaja. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.  Domino’s Pizza juga semakin maju dengan laman sesawang atau “website” yang semakin mesra pengguna. Nak makan pizza kini kita semua boleh “order online” sahaja dengan beberapa langkah yang mudah sahaja.  Langkah Mudah Membuat Pesanan di Domino’s Pizza  Terasa nak makan pizza waktu malam dan malas nak menunggu di kedai pizza. Apa kata buat pesanan di atas talian sahaja. Mudah sahaja dengan beberapa langkah sudah pun boleh makan pizza panas-panas.  Mula-mula mestilah kena “online” dahulu, www.dominos.com dan tekan “Start Oder”. Akan keluar “Login”. AM nasihatkan yang mana-mana belum “Sign Up”, boleh “Sign In” dahulu samaada menggunakan Facebook atau Google Plus atau “Sig Up” menggunakan email biasa. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.


AM memilih Combo Deal 1 untuk 2 orang makan sahaja, maklum sahajalah AM dan puan isteri sahaja sekarang. Pilihan dengan 1 Pizza Regular, 1 set Roti, 2 jenis minuman. Dengan harga RM 42.30 sahaja. Setiap pakej disediakan siap-siap harga. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.

Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You |Sedar tak sedar Domino’s Pizza sudah berusia 21 tahun dan bermula pada tahu 1997. Kita rakyat Malaysia mempunyai pilihan yang banyak untuk menjamu selera dan makan pizza.  Kita semua pasti dan pernah makan pizza di Domino’s Pizza bukan? Tahukah anda bahawa Domino’s Pizza sekarang membuat tawaran yang istimewa dengan slogan “It All About You” sebagai penghargaan buat rakyat Malaysia yang sentiasa menyokong dan bersama-sama dengan Domino’s Pizza selama 21 tahun ini.  Makan Pizza Hanya di Hujung Jari Sahaja  Kini nak makan pizza, kita dah tak perlu bersusah payah nak pergi kedai pizza dah. Semakin hari semakin mudah. Apa yang kita perlukan adalah membuat pesanan di atas talian atau “order online” sahaja. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.  Domino’s Pizza juga semakin maju dengan laman sesawang atau “website” yang semakin mesra pengguna. Nak makan pizza kini kita semua boleh “order online” sahaja dengan beberapa langkah yang mudah sahaja.  Langkah Mudah Membuat Pesanan di Domino’s Pizza  Terasa nak makan pizza waktu malam dan malas nak menunggu di kedai pizza. Apa kata buat pesanan di atas talian sahaja. Mudah sahaja dengan beberapa langkah sudah pun boleh makan pizza panas-panas.  Mula-mula mestilah kena “online” dahulu, www.dominos.com dan tekan “Start Oder”. Akan keluar “Login”. AM nasihatkan yang mana-mana belum “Sign Up”, boleh “Sign In” dahulu samaada menggunakan Facebook atau Google Plus atau “Sig Up” menggunakan email biasa. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.

Apabila selesai pilih pakej yang kita yang inginkan, sampai masa untuk memilih pizza pula. Pilihan yang cukup banyak untuk kita makan pizza di Domino’s Pizza.

AM memilih pizza “Meatsaurus” dan kita juga boleh memilih “crust” yang kita inginkan dengan sedikit bayaran tambahan. Memang susah untuk memilih pizza dan ditambah pula “crust” yang mengoda kalbu. Pilihan di tangan anda dan tanya selera anda untuk makan apa di Domino’s Pizza. Dah pilih pizza dan ‘crust” boleh klik “Add To Cart”.

Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You |Sedar tak sedar Domino’s Pizza sudah berusia 21 tahun dan bermula pada tahu 1997. Kita rakyat Malaysia mempunyai pilihan yang banyak untuk menjamu selera dan makan pizza.  Kita semua pasti dan pernah makan pizza di Domino’s Pizza bukan? Tahukah anda bahawa Domino’s Pizza sekarang membuat tawaran yang istimewa dengan slogan “It All About You” sebagai penghargaan buat rakyat Malaysia yang sentiasa menyokong dan bersama-sama dengan Domino’s Pizza selama 21 tahun ini.  Makan Pizza Hanya di Hujung Jari Sahaja  Kini nak makan pizza, kita dah tak perlu bersusah payah nak pergi kedai pizza dah. Semakin hari semakin mudah. Apa yang kita perlukan adalah membuat pesanan di atas talian atau “order online” sahaja. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.  Domino’s Pizza juga semakin maju dengan laman sesawang atau “website” yang semakin mesra pengguna. Nak makan pizza kini kita semua boleh “order online” sahaja dengan beberapa langkah yang mudah sahaja.  Langkah Mudah Membuat Pesanan di Domino’s Pizza  Terasa nak makan pizza waktu malam dan malas nak menunggu di kedai pizza. Apa kata buat pesanan di atas talian sahaja. Mudah sahaja dengan beberapa langkah sudah pun boleh makan pizza panas-panas.  Mula-mula mestilah kena “online” dahulu, www.dominos.com dan tekan “Start Oder”. Akan keluar “Login”. AM nasihatkan yang mana-mana belum “Sign Up”, boleh “Sign In” dahulu samaada menggunakan Facebook atau Google Plus atau “Sig Up” menggunakan email biasa. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.


Minuman juga boleh di pilih samaada Pepsi, 7up, Mountain Dew atau Pepsi Black. AM memilih untuk minum Mountain Dew sahaja kali ini. Begitu juga dengan puan isteri. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.

Untuk pilihan roti pula ada beberapa pilihan yang sukar untuk memilih kerana semua roti di Domino’s Pizza semuanya sedap-sedap. Pilihan yang ada adalah Garlic Twisty Bread, Garlic French Loaf, Cinnastix, Breadstix atau Banana Kaya Dessert.

Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You |Sedar tak sedar Domino’s Pizza sudah berusia 21 tahun dan bermula pada tahu 1997. Kita rakyat Malaysia mempunyai pilihan yang banyak untuk menjamu selera dan makan pizza.  Kita semua pasti dan pernah makan pizza di Domino’s Pizza bukan? Tahukah anda bahawa Domino’s Pizza sekarang membuat tawaran yang istimewa dengan slogan “It All About You” sebagai penghargaan buat rakyat Malaysia yang sentiasa menyokong dan bersama-sama dengan Domino’s Pizza selama 21 tahun ini.  Makan Pizza Hanya di Hujung Jari Sahaja  Kini nak makan pizza, kita dah tak perlu bersusah payah nak pergi kedai pizza dah. Semakin hari semakin mudah. Apa yang kita perlukan adalah membuat pesanan di atas talian atau “order online” sahaja. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.  Domino’s Pizza juga semakin maju dengan laman sesawang atau “website” yang semakin mesra pengguna. Nak makan pizza kini kita semua boleh “order online” sahaja dengan beberapa langkah yang mudah sahaja.  Langkah Mudah Membuat Pesanan di Domino’s Pizza  Terasa nak makan pizza waktu malam dan malas nak menunggu di kedai pizza. Apa kata buat pesanan di atas talian sahaja. Mudah sahaja dengan beberapa langkah sudah pun boleh makan pizza panas-panas.  Mula-mula mestilah kena “online” dahulu, www.dominos.com dan tekan “Start Oder”. Akan keluar “Login”. AM nasihatkan yang mana-mana belum “Sign Up”, boleh “Sign In” dahulu samaada menggunakan Facebook atau Google Plus atau “Sig Up” menggunakan email biasa. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.


Pilihan AM adalah Breadstix sahaja. Bayangan pertama adalah sos yang berwarna coklat adalah mesti coklat yang manis. Rupanya sos yang AM terima adalah sos istimewa yang ada di Domino’s Pizza sahaja.

Selesai memilih semua, klik “Confirm” dan klik “Checkout Now”. Sekali lagi paparan pizza, minuman, roti yang telah dipilih oleh kita. Bersama-sama paparan ini adalah harga yang perlu di bayar juga. Klik Checkout sekali lagi untuk paparan jenis pembayaran pula. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.

Pilihan Pembayaran Untuk Pizza di Domino’s Pizza


Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You |Sedar tak sedar Domino’s Pizza sudah berusia 21 tahun dan bermula pada tahu 1997. Kita rakyat Malaysia mempunyai pilihan yang banyak untuk menjamu selera dan makan pizza.  Kita semua pasti dan pernah makan pizza di Domino’s Pizza bukan? Tahukah anda bahawa Domino’s Pizza sekarang membuat tawaran yang istimewa dengan slogan “It All About You” sebagai penghargaan buat rakyat Malaysia yang sentiasa menyokong dan bersama-sama dengan Domino’s Pizza selama 21 tahun ini.  Makan Pizza Hanya di Hujung Jari Sahaja  Kini nak makan pizza, kita dah tak perlu bersusah payah nak pergi kedai pizza dah. Semakin hari semakin mudah. Apa yang kita perlukan adalah membuat pesanan di atas talian atau “order online” sahaja. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.  Domino’s Pizza juga semakin maju dengan laman sesawang atau “website” yang semakin mesra pengguna. Nak makan pizza kini kita semua boleh “order online” sahaja dengan beberapa langkah yang mudah sahaja.  Langkah Mudah Membuat Pesanan di Domino’s Pizza  Terasa nak makan pizza waktu malam dan malas nak menunggu di kedai pizza. Apa kata buat pesanan di atas talian sahaja. Mudah sahaja dengan beberapa langkah sudah pun boleh makan pizza panas-panas.  Mula-mula mestilah kena “online” dahulu, www.dominos.com dan tekan “Start Oder”. Akan keluar “Login”. AM nasihatkan yang mana-mana belum “Sign Up”, boleh “Sign In” dahulu samaada menggunakan Facebook atau Google Plus atau “Sig Up” menggunakan email biasa. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.

Beberapa pilihan boleh dibuat samaada untuk membayaran di kaunter semasa mengambil pizza atau menggunakan pembayaran debit menggunakan beberapa akaun bank yang boleh dipilih. Kredit kad juga boleh digunakan untuk membayar pizza di Domino’s Pizza.

AM memilih untuk menggunakan cara debit sahaja dengan akaun Maybank2u sahaja. Nanti pergi ambil sahaja tanpa perlu bayar apa-apa lagi.

Personal Pizza PERCUMA


Untuk sesiapa sahaja yang kali pertama mendaftar dan membuat pembelian di website Domino’s Pizza akan layak mendapat Personal Pizza secara percuma untuk pembelian seterusnya.

Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You |Sedar tak sedar Domino’s Pizza sudah berusia 21 tahun dan bermula pada tahu 1997. Kita rakyat Malaysia mempunyai pilihan yang banyak untuk menjamu selera dan makan pizza.  Kita semua pasti dan pernah makan pizza di Domino’s Pizza bukan? Tahukah anda bahawa Domino’s Pizza sekarang membuat tawaran yang istimewa dengan slogan “It All About You” sebagai penghargaan buat rakyat Malaysia yang sentiasa menyokong dan bersama-sama dengan Domino’s Pizza selama 21 tahun ini.  Makan Pizza Hanya di Hujung Jari Sahaja  Kini nak makan pizza, kita dah tak perlu bersusah payah nak pergi kedai pizza dah. Semakin hari semakin mudah. Apa yang kita perlukan adalah membuat pesanan di atas talian atau “order online” sahaja. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.  Domino’s Pizza juga semakin maju dengan laman sesawang atau “website” yang semakin mesra pengguna. Nak makan pizza kini kita semua boleh “order online” sahaja dengan beberapa langkah yang mudah sahaja.  Langkah Mudah Membuat Pesanan di Domino’s Pizza  Terasa nak makan pizza waktu malam dan malas nak menunggu di kedai pizza. Apa kata buat pesanan di atas talian sahaja. Mudah sahaja dengan beberapa langkah sudah pun boleh makan pizza panas-panas.  Mula-mula mestilah kena “online” dahulu, www.dominos.com dan tekan “Start Oder”. Akan keluar “Login”. AM nasihatkan yang mana-mana belum “Sign Up”, boleh “Sign In” dahulu samaada menggunakan Facebook atau Google Plus atau “Sig Up” menggunakan email biasa. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.


Dah dapat percuma, AM terus membuat pembelian sekali “Personal Pizza” untuk mendapatkan “Personal Pizza” juga. Beli 1 percuma 1 juga lah yang ini. Harga juga adalah RM 5.55 sahaja. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.

Tak cukup dengan “Personal Pizza” secara percuma, ada lagi yang Domino’s Pizza nak bagi percuma buat pelanggan mereka yang setia mahupun untuk pelanggan kali pertama menggunakan laman web mereka seperti AM sendiri.

Garlic Twisty Bread PERCUMA


Untuk mendapatkan Garlic twisty Bread percuma ini adalah mudah sangat-sangat. Caranya dengan menjawap beberapa soalan dari Domino’s Pizza yang akan di emailkan selepas kita membuat pembelian.
Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You |Sedar tak sedar Domino’s Pizza sudah berusia 21 tahun dan bermula pada tahu 1997. Kita rakyat Malaysia mempunyai pilihan yang banyak untuk menjamu selera dan makan pizza.  Kita semua pasti dan pernah makan pizza di Domino’s Pizza bukan? Tahukah anda bahawa Domino’s Pizza sekarang membuat tawaran yang istimewa dengan slogan “It All About You” sebagai penghargaan buat rakyat Malaysia yang sentiasa menyokong dan bersama-sama dengan Domino’s Pizza selama 21 tahun ini.  Makan Pizza Hanya di Hujung Jari Sahaja  Kini nak makan pizza, kita dah tak perlu bersusah payah nak pergi kedai pizza dah. Semakin hari semakin mudah. Apa yang kita perlukan adalah membuat pesanan di atas talian atau “order online” sahaja. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.  Domino’s Pizza juga semakin maju dengan laman sesawang atau “website” yang semakin mesra pengguna. Nak makan pizza kini kita semua boleh “order online” sahaja dengan beberapa langkah yang mudah sahaja.  Langkah Mudah Membuat Pesanan di Domino’s Pizza  Terasa nak makan pizza waktu malam dan malas nak menunggu di kedai pizza. Apa kata buat pesanan di atas talian sahaja. Mudah sahaja dengan beberapa langkah sudah pun boleh makan pizza panas-panas.  Mula-mula mestilah kena “online” dahulu, www.dominos.com dan tekan “Start Oder”. Akan keluar “Login”. AM nasihatkan yang mana-mana belum “Sign Up”, boleh “Sign In” dahulu samaada menggunakan Facebook atau Google Plus atau “Sig Up” menggunakan email biasa. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.


Rugi bagi sesiapa yang membuat pembelian secara “online” tapi lupa nak menjawap beberapa soalan mudah yang ada untuk mendapat garlic twisty bread secara percuma untuk pembelian seterusnya.

Take Away Pizza di Domino’s Pizza cawangan Pengkalan Chepa

Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You |Sedar tak sedar Domino’s Pizza sudah berusia 21 tahun dan bermula pada tahu 1997. Kita rakyat Malaysia mempunyai pilihan yang banyak untuk menjamu selera dan makan pizza.  Kita semua pasti dan pernah makan pizza di Domino’s Pizza bukan? Tahukah anda bahawa Domino’s Pizza sekarang membuat tawaran yang istimewa dengan slogan “It All About You” sebagai penghargaan buat rakyat Malaysia yang sentiasa menyokong dan bersama-sama dengan Domino’s Pizza selama 21 tahun ini.  Makan Pizza Hanya di Hujung Jari Sahaja  Kini nak makan pizza, kita dah tak perlu bersusah payah nak pergi kedai pizza dah. Semakin hari semakin mudah. Apa yang kita perlukan adalah membuat pesanan di atas talian atau “order online” sahaja. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.  Domino’s Pizza juga semakin maju dengan laman sesawang atau “website” yang semakin mesra pengguna. Nak makan pizza kini kita semua boleh “order online” sahaja dengan beberapa langkah yang mudah sahaja.  Langkah Mudah Membuat Pesanan di Domino’s Pizza  Terasa nak makan pizza waktu malam dan malas nak menunggu di kedai pizza. Apa kata buat pesanan di atas talian sahaja. Mudah sahaja dengan beberapa langkah sudah pun boleh makan pizza panas-panas.  Mula-mula mestilah kena “online” dahulu, www.dominos.com dan tekan “Start Oder”. Akan keluar “Login”. AM nasihatkan yang mana-mana belum “Sign Up”, boleh “Sign In” dahulu samaada menggunakan Facebook atau Google Plus atau “Sig Up” menggunakan email biasa. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.


Seperti yang telah di janji oleh mereka, AM hadir ke cawangan Domino’s Pizza Pengkalan Chepa untuk “take away” pizza yang telah dibeli secara “online” tadi. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.

Masuk sahaja terus disambut dengan mesra oleh kakitangan Domino’s Pizza. AM hanya perlu maklum untuk “Take Away” pizza sahaja kepada kakitangan mereka, terus dapat pizza yang dipsan. Cukup mudah dan tidak perlu menunggu lama lagi di kaunter seperti restoran pizza yang lain.

Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You |Sedar tak sedar Domino’s Pizza sudah berusia 21 tahun dan bermula pada tahu 1997. Kita rakyat Malaysia mempunyai pilihan yang banyak untuk menjamu selera dan makan pizza.  Kita semua pasti dan pernah makan pizza di Domino’s Pizza bukan? Tahukah anda bahawa Domino’s Pizza sekarang membuat tawaran yang istimewa dengan slogan “It All About You” sebagai penghargaan buat rakyat Malaysia yang sentiasa menyokong dan bersama-sama dengan Domino’s Pizza selama 21 tahun ini.  Makan Pizza Hanya di Hujung Jari Sahaja  Kini nak makan pizza, kita dah tak perlu bersusah payah nak pergi kedai pizza dah. Semakin hari semakin mudah. Apa yang kita perlukan adalah membuat pesanan di atas talian atau “order online” sahaja. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.  Domino’s Pizza juga semakin maju dengan laman sesawang atau “website” yang semakin mesra pengguna. Nak makan pizza kini kita semua boleh “order online” sahaja dengan beberapa langkah yang mudah sahaja.  Langkah Mudah Membuat Pesanan di Domino’s Pizza  Terasa nak makan pizza waktu malam dan malas nak menunggu di kedai pizza. Apa kata buat pesanan di atas talian sahaja. Mudah sahaja dengan beberapa langkah sudah pun boleh makan pizza panas-panas.  Mula-mula mestilah kena “online” dahulu, www.dominos.com dan tekan “Start Oder”. Akan keluar “Login”. AM nasihatkan yang mana-mana belum “Sign Up”, boleh “Sign In” dahulu samaada menggunakan Facebook atau Google Plus atau “Sig Up” menggunakan email biasa. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.

Makan Pizza Bersama Keluarga

Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You |Sedar tak sedar Domino’s Pizza sudah berusia 21 tahun dan bermula pada tahu 1997. Kita rakyat Malaysia mempunyai pilihan yang banyak untuk menjamu selera dan makan pizza.  Kita semua pasti dan pernah makan pizza di Domino’s Pizza bukan? Tahukah anda bahawa Domino’s Pizza sekarang membuat tawaran yang istimewa dengan slogan “It All About You” sebagai penghargaan buat rakyat Malaysia yang sentiasa menyokong dan bersama-sama dengan Domino’s Pizza selama 21 tahun ini.  Makan Pizza Hanya di Hujung Jari Sahaja  Kini nak makan pizza, kita dah tak perlu bersusah payah nak pergi kedai pizza dah. Semakin hari semakin mudah. Apa yang kita perlukan adalah membuat pesanan di atas talian atau “order online” sahaja. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.  Domino’s Pizza juga semakin maju dengan laman sesawang atau “website” yang semakin mesra pengguna. Nak makan pizza kini kita semua boleh “order online” sahaja dengan beberapa langkah yang mudah sahaja.  Langkah Mudah Membuat Pesanan di Domino’s Pizza  Terasa nak makan pizza waktu malam dan malas nak menunggu di kedai pizza. Apa kata buat pesanan di atas talian sahaja. Mudah sahaja dengan beberapa langkah sudah pun boleh makan pizza panas-panas.  Mula-mula mestilah kena “online” dahulu, www.dominos.com dan tekan “Start Oder”. Akan keluar “Login”. AM nasihatkan yang mana-mana belum “Sign Up”, boleh “Sign In” dahulu samaada menggunakan Facebook atau Google Plus atau “Sig Up” menggunakan email biasa. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.

Maklum sahaja apabila 3 pizza yang di beli tetapi yang makan adalah 2 orang sahaja. AM dan puan isteri mengambil peluang untuk makan bersama-sama keluarga sahaja. Kebetulan pula sepupu AM juga ada yang berusia 8 tahun dan 5 tahun.

Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You |Sedar tak sedar Domino’s Pizza sudah berusia 21 tahun dan bermula pada tahu 1997. Kita rakyat Malaysia mempunyai pilihan yang banyak untuk menjamu selera dan makan pizza.  Kita semua pasti dan pernah makan pizza di Domino’s Pizza bukan? Tahukah anda bahawa Domino’s Pizza sekarang membuat tawaran yang istimewa dengan slogan “It All About You” sebagai penghargaan buat rakyat Malaysia yang sentiasa menyokong dan bersama-sama dengan Domino’s Pizza selama 21 tahun ini.  Makan Pizza Hanya di Hujung Jari Sahaja  Kini nak makan pizza, kita dah tak perlu bersusah payah nak pergi kedai pizza dah. Semakin hari semakin mudah. Apa yang kita perlukan adalah membuat pesanan di atas talian atau “order online” sahaja. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.  Domino’s Pizza juga semakin maju dengan laman sesawang atau “website” yang semakin mesra pengguna. Nak makan pizza kini kita semua boleh “order online” sahaja dengan beberapa langkah yang mudah sahaja.  Langkah Mudah Membuat Pesanan di Domino’s Pizza  Terasa nak makan pizza waktu malam dan malas nak menunggu di kedai pizza. Apa kata buat pesanan di atas talian sahaja. Mudah sahaja dengan beberapa langkah sudah pun boleh makan pizza panas-panas.  Mula-mula mestilah kena “online” dahulu, www.dominos.com dan tekan “Start Oder”. Akan keluar “Login”. AM nasihatkan yang mana-mana belum “Sign Up”, boleh “Sign In” dahulu samaada menggunakan Facebook atau Google Plus atau “Sig Up” menggunakan email biasa. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.

Gembira mereka apabila dapat makan pizza bersama-sama kali ini. Sekelip mata sahaja semua pizza habis di makan. Cukup berpuas hati dengan pizza dari Domino’s Pizza. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.

It All About You Pilihan Slogan Yang Terbaik

Bagi AM, slogan yang digunakan oleh Domino’s Pizza tepat pada masa dan keadaan sekarang. Semuanya tentang pelanggan Domino’s Pizza. Ini memberi gambaran bahawa pihak Domino’s Pizza mementingkan pelanggan dahulu dalam semua hal dan ini adalah yang terbaik dari pihak Domino’s Pizza.

Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You |Sedar tak sedar Domino’s Pizza sudah berusia 21 tahun dan bermula pada tahu 1997. Kita rakyat Malaysia mempunyai pilihan yang banyak untuk menjamu selera dan makan pizza.  Kita semua pasti dan pernah makan pizza di Domino’s Pizza bukan? Tahukah anda bahawa Domino’s Pizza sekarang membuat tawaran yang istimewa dengan slogan “It All About You” sebagai penghargaan buat rakyat Malaysia yang sentiasa menyokong dan bersama-sama dengan Domino’s Pizza selama 21 tahun ini.  Makan Pizza Hanya di Hujung Jari Sahaja  Kini nak makan pizza, kita dah tak perlu bersusah payah nak pergi kedai pizza dah. Semakin hari semakin mudah. Apa yang kita perlukan adalah membuat pesanan di atas talian atau “order online” sahaja. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.  Domino’s Pizza juga semakin maju dengan laman sesawang atau “website” yang semakin mesra pengguna. Nak makan pizza kini kita semua boleh “order online” sahaja dengan beberapa langkah yang mudah sahaja.  Langkah Mudah Membuat Pesanan di Domino’s Pizza  Terasa nak makan pizza waktu malam dan malas nak menunggu di kedai pizza. Apa kata buat pesanan di atas talian sahaja. Mudah sahaja dengan beberapa langkah sudah pun boleh makan pizza panas-panas.  Mula-mula mestilah kena “online” dahulu, www.dominos.com dan tekan “Start Oder”. Akan keluar “Login”. AM nasihatkan yang mana-mana belum “Sign Up”, boleh “Sign In” dahulu samaada menggunakan Facebook atau Google Plus atau “Sig Up” menggunakan email biasa. Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You.


Semua perkongsian Tawaran Istimewa di Domino’s Pizza Sempena It All About You ini dapat membantu sahabat AM untuk mencuba membeli pizza secara atas talian dan mendapat “personal pizza” dan “Garlic twisty Bread” secara PERCUMA untuk pembelian seterusnya.

Ahad, 4 November 2018

Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun

Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun | Anak atau kanak-kanak yang berumur di bawah 5 tahun yang sentiasa deman mahupun sakit cukup mudah untuk mendapat jangkitan kuman dan paling menakutkan AM adalah jangkitan kuman pada selaput otak. Jika terkena jangkitan ini dan lambat mendapat rawatan, memang anak atau kanak-kanak akan mengalami masalah yang sukar untuk di sembuhkan lagi.

Kenapa tajuk yang berat ini AM bawa hari ini? Ini adalah sebahagian daripada pengalaman yang AM alami apabila “anak buah” yang pertama baru sahaja seminggu lahir, tetapi mula deman dan tidak mahu menyusu ibu.


Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun | Anak atau kanak-kanak yang berumur di bawah 5 tahun yang sentiasa deman mahupun sakit cukup mudah untuk mendapat jangkitan kuman dan paling menakutkan AM adalah jangkitan kuman pada selaput otak. Jika terkena jangkitan ini dan lambat mendapat rawatan, memang anak atau kanak-kanak akan mengalami masalah yang sukar untuk di sembuhkan lagi.  Kenapa tajuk yang berat ini AM bawa hari ini? Ini adalah sebahagian daripada pengalaman yang AM alami apabila “anak buah” yang pertama baru sahaja seminggu lahir, tetapi mula deman dan tidak magu menyusu ibu.  Tindakan awal yang di ambil adalah merujuk pihak hospital dahulu sebelum berjumpa pihak lain. Kebanyakkan daripada kita masyarakat Melayu, jika anak-anak kecil kurang 40 hari mesti akan percaya benda lain dahulu. Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun  Adik AM yang perempuan telah melahirkan seorang anak perempuan pada pertengahan bulan 10 yang lalu. Lahir biasa dan anak pun cantic tetapi pihak hospital terpaksa pisahkan untuk di kuaratin 3 hari kerana tidak cukup berat iaitu 2KG.  Setelah balik ke rumah beberapa hari, anak buah mula demand an terus di bawa ke hospital dan ditahan di wad pula. Dugaan buat adik perempuan dan adik ipar AM.  Setelah 3 hari ditahan akhirnya doctor memaklum untuk mendapatkan “air tulang belakang” anak buah yang berumur kurang seminggu. Memang menjadi kejutan buat AM dan keluarga AM keseluruhnya. Hangatlah perbicangan dan panggilan telefon di buat oleh semua hali keluarga bertanya kepada beberapa sahabat dan doctor yang berkaitan. Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun


Tindakan awal yang di ambil adalah merujuk pihak hospital dahulu sebelum berjumpa pihak lain. Kebanyakkan daripada kita masyarakat Melayu, jika anak-anak kecil kurang 40 hari mesti akan percaya benda lain dahulu. Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun

Adik AM yang perempuan telah melahirkan seorang anak perempuan pada pertengahan bulan 10 yang lalu. Lahir biasa dan anak pun cantic tetapi pihak hospital terpaksa pisahkan untuk di kuaratin 3 hari kerana tidak cukup berat iaitu 2KG.

Setelah balik ke rumah beberapa hari, anak buah mula demand an terus di bawa ke hospital dan ditahan di wad pula. Dugaan buat adik perempuan dan adik ipar AM.

Setelah 3 hari ditahan akhirnya doctor memaklum untuk mendapatkan “air tulang belakang” anak buah yang berumur kurang seminggu. Memang menjadi kejutan buat AM dan keluarga AM keseluruhnya. Hangatlah perbicangan dan panggilan telefon di buat oleh semua hali keluarga bertanya kepada beberapa sahabat dan doctor yang berkaitan. Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun


Doktor Pakar Hospital USM dan Hospital Kota Bharu


Kebetulan pula AM bekerja di sekolah yang mempunyai ibubapa adalah doctor pakar di HUSM dan suami kawan di tempat kerja AM pula adalah seorang doctor pakar di Hospital Kota Bharu yang boleh berhubung dengan baik.

Panggilan yang dibuat semestinya jawapan yang di beri adalah “Buat dengan segera”. Jawapan doctor mestilah buat berbanding dengan kita bukan dalam bidang perubatan.

Daripada pendapat 2 doktor pakar timbul beberapa soalan yang mereka tanyakan kepada AM untuk bertanya adik perempuan AM nanti. Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun


  • Jika ambil air tulang belakang, apa risiko?
  • Jika tak ambil air tulang belakang, apa risiko?
  • Jika tersalah ambil air tulang belakang, apa risiko?


Beberapa soalan asas tapi ramai yang lupa untuk bertanya pihak hospital dan doctor yang merawat kerana kita sentiasa di momokkan dengan kelumpuhan dan risiko yang buruk-buruk apabila ambil air tulang belakang. Betul tak?

Baca juga Rawatan Fisioterapi Tulang Belakang yang Boleh Diamalkan


Air Tulang Belakang

Keputusan telah disepakati oleh ahli keluarga untuk membenarkan doctor mengambil air tulang belakang anak buah AM dan doctor terus melakukan prosedur untuk mendapatkan air tulang belakang. Hanya memerlukan 30 minit sahaja untuk mendapatkan air tulang belakang ini. Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun


Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun | Anak atau kanak-kanak yang berumur di bawah 5 tahun yang sentiasa deman mahupun sakit cukup mudah untuk mendapat jangkitan kuman dan paling menakutkan AM adalah jangkitan kuman pada selaput otak. Jika terkena jangkitan ini dan lambat mendapat rawatan, memang anak atau kanak-kanak akan mengalami masalah yang sukar untuk di sembuhkan lagi.  Kenapa tajuk yang berat ini AM bawa hari ini? Ini adalah sebahagian daripada pengalaman yang AM alami apabila “anak buah” yang pertama baru sahaja seminggu lahir, tetapi mula deman dan tidak magu menyusu ibu.  Tindakan awal yang di ambil adalah merujuk pihak hospital dahulu sebelum berjumpa pihak lain. Kebanyakkan daripada kita masyarakat Melayu, jika anak-anak kecil kurang 40 hari mesti akan percaya benda lain dahulu. Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun  Adik AM yang perempuan telah melahirkan seorang anak perempuan pada pertengahan bulan 10 yang lalu. Lahir biasa dan anak pun cantic tetapi pihak hospital terpaksa pisahkan untuk di kuaratin 3 hari kerana tidak cukup berat iaitu 2KG.  Setelah balik ke rumah beberapa hari, anak buah mula demand an terus di bawa ke hospital dan ditahan di wad pula. Dugaan buat adik perempuan dan adik ipar AM.  Setelah 3 hari ditahan akhirnya doctor memaklum untuk mendapatkan “air tulang belakang” anak buah yang berumur kurang seminggu. Memang menjadi kejutan buat AM dan keluarga AM keseluruhnya. Hangatlah perbicangan dan panggilan telefon di buat oleh semua hali keluarga bertanya kepada beberapa sahabat dan doctor yang berkaitan. Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun

Alhamdulillah, anak buah tidak mengalami sebarang masalah dan pulih dengan segera. Daripada ujian air tulang belakang pada peringkat awal, doctor telah menemui kuman yang penyebab anak buah AM deman.


Jangkaan Awal Doktor : Meningitis atau Jangkitan Kuman Selaput Otak


Meningitis atau jangkitan kuman pada selaput otak yang disebabkan oleh kuman (bakteria,virus, tuberculous dan lain-lain). Bakteria yang kerap menyebabkan masalah meningitis di kalangan kanak-kanak ialah dari spesi haemophilus infuenzae, Streptococcus pneumonia dan Neisserria meningitides.


Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun | Anak atau kanak-kanak yang berumur di bawah 5 tahun yang sentiasa deman mahupun sakit cukup mudah untuk mendapat jangkitan kuman dan paling menakutkan AM adalah jangkitan kuman pada selaput otak. Jika terkena jangkitan ini dan lambat mendapat rawatan, memang anak atau kanak-kanak akan mengalami masalah yang sukar untuk di sembuhkan lagi.  Kenapa tajuk yang berat ini AM bawa hari ini? Ini adalah sebahagian daripada pengalaman yang AM alami apabila “anak buah” yang pertama baru sahaja seminggu lahir, tetapi mula deman dan tidak magu menyusu ibu.  Tindakan awal yang di ambil adalah merujuk pihak hospital dahulu sebelum berjumpa pihak lain. Kebanyakkan daripada kita masyarakat Melayu, jika anak-anak kecil kurang 40 hari mesti akan percaya benda lain dahulu. Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun  Adik AM yang perempuan telah melahirkan seorang anak perempuan pada pertengahan bulan 10 yang lalu. Lahir biasa dan anak pun cantic tetapi pihak hospital terpaksa pisahkan untuk di kuaratin 3 hari kerana tidak cukup berat iaitu 2KG.  Setelah balik ke rumah beberapa hari, anak buah mula demand an terus di bawa ke hospital dan ditahan di wad pula. Dugaan buat adik perempuan dan adik ipar AM.  Setelah 3 hari ditahan akhirnya doctor memaklum untuk mendapatkan “air tulang belakang” anak buah yang berumur kurang seminggu. Memang menjadi kejutan buat AM dan keluarga AM keseluruhnya. Hangatlah perbicangan dan panggilan telefon di buat oleh semua hali keluarga bertanya kepada beberapa sahabat dan doctor yang berkaitan. Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun


Spesis ini menyerang hamper 90% kes kanak-kanak di bawah 5 tahun dan 50% pula di kalangan bayi yang berumur kurang daripada 6 bulan, salah seorang adalah anak buah AM. Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun


Bagaimana Meningitis menyerang Kanak-kanak?


Kebiasaan meningitis ini menyerang melalui jangkitan kuman di dalam darah. Kuman atau bakteria boleh memasuki darah seseorang melalui pernafasan. Tidak semua kanak-kanak yang mengalami meningitis ini di serang melalui pernafasan.

Ada juga kes meningitis ini berjangkit melalui kuman yang merebak dari jangkitan telinga (otitis media) atau sinus (sinusitis) yang teruk. Adakalanya juga meningitis ini boleh disebabkan kecederaan atau pembedahan pada bahagian muka atau kepala.


Tanda-tanda dan Gejala Meningitis

Tanda-tanda meningitis ini bergantung kepada umur, jenis bakteria, sama ada antibiotic telah dimulakan dan jangka masa jangkitan yang telah menyerang pesakit. Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun

Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun | Anak atau kanak-kanak yang berumur di bawah 5 tahun yang sentiasa deman mahupun sakit cukup mudah untuk mendapat jangkitan kuman dan paling menakutkan AM adalah jangkitan kuman pada selaput otak. Jika terkena jangkitan ini dan lambat mendapat rawatan, memang anak atau kanak-kanak akan mengalami masalah yang sukar untuk di sembuhkan lagi.  Kenapa tajuk yang berat ini AM bawa hari ini? Ini adalah sebahagian daripada pengalaman yang AM alami apabila “anak buah” yang pertama baru sahaja seminggu lahir, tetapi mula deman dan tidak magu menyusu ibu.  Tindakan awal yang di ambil adalah merujuk pihak hospital dahulu sebelum berjumpa pihak lain. Kebanyakkan daripada kita masyarakat Melayu, jika anak-anak kecil kurang 40 hari mesti akan percaya benda lain dahulu. Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun  Adik AM yang perempuan telah melahirkan seorang anak perempuan pada pertengahan bulan 10 yang lalu. Lahir biasa dan anak pun cantic tetapi pihak hospital terpaksa pisahkan untuk di kuaratin 3 hari kerana tidak cukup berat iaitu 2KG.  Setelah balik ke rumah beberapa hari, anak buah mula demand an terus di bawa ke hospital dan ditahan di wad pula. Dugaan buat adik perempuan dan adik ipar AM.  Setelah 3 hari ditahan akhirnya doctor memaklum untuk mendapatkan “air tulang belakang” anak buah yang berumur kurang seminggu. Memang menjadi kejutan buat AM dan keluarga AM keseluruhnya. Hangatlah perbicangan dan panggilan telefon di buat oleh semua hali keluarga bertanya kepada beberapa sahabat dan doctor yang berkaitan. Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun

Gejala Awal

  • Deman yang tinggi
  • Rasa kurang selesa dan merengek
  • Kurang bermaya, kurang menyusu ibu
  • Sakit kepala dan muntah-muntah
  • Ruam atau bintik-bintik merah yang merebak dengan cepat di seluruh badan


Gejala Teruk

  • Ubun-ubun berbonjol (Bulging fontanelle)
  • Kekejangan leher
  • Sawan
  • Kurang tahap kesedaran diri dan kurang bertindak balas
  • Koma



Bagaimana Meningitis boleh dipastikan?

Jangkitan meningitis ini hanya boleh dipastikan dengan sepenuhnya melalui pemeriksaan cecair tulang belakang. Pemeriksaan ini juga penting untuk memastikan jenis kuman yang dijangkiti supaya pesakit boleh dirawat dengan antibiotic yang betul.


Kesan Penyakit Meningitis

Meningitis adalah penyakit yang serius. Ia boleh mendatangkan maut dengan kadar 10% kes dan 30% kes lagi menyebabkan komplikasi jangka panjang.Dengan rawatan awal dengan antibiotic yang tepat dan jangka waktu yang cukup adalah penting untuk mengelak atau mengurangkan kompilkasi-komplikasinya. Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun

Komplikasi Jangka Panjang

  • Nanah di dalam kepala atau otak (subdural effusion/brain abcess)
  • Hydrocephalus (pengaliran cecair serebrospinal tersekat dan menyebabkan kepala membesar dengan mendadak)
  • Sawan
  • Lewat atau kemerosotan perkembangan
  • Kurang upaya pendengaran/pertuturan
  • Kurang upaya penglihatan
  • Lumpuh/ Cerebral palsi


Bagaimana penyakit meningitis Boleh Dirawat?

Kebiasanya antibiotic yang sesuai diberi selama satu sehingga dua minggu bergantung kepada bakteria yang menyerang dan respon pesakit kepada rawatan yang diberikan.

Bagi pesakit yang tidak sedar diri atau mempunyai sawan yang susah dikawal, lazimnya memerlukan rawatan di unit rawatan rapi dengan pertolongan alat pernafasan, rawatan khusus untuk mengawal sawan, mengurangkan bengkak dan tekanan dalam otak dan lain-lain rawatan sokongan yang perlu. Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun


Pencegahan Miningitis

Pencegahan boleh dilakukan dengan suntikan pelalian kanank-kanan. Perlu nasihat doctor terlebih dahulu. Untuk mengelakkan jangkitan meningitis merebak kepada ahli keluarga terutamanya kanak-kanak bawah 5 tahun, antibiotic tertentu akan diberi kepada mereka yang berisiko tinggi terutamanya jika kanak-kanak itu dijangkiti oleh bakteria Haemophilus influenza atau Neisseria meningitides.

Sumber MyHealth


Keadaan Anak Buah AM


Alhamdulillah, kesihatan semakin pulih dan deman juga semakin berkurangan selepas doctor menemui bakteria yang menyebabkan anak buah AM deman melalui pengambilan air tulang belakang.

Kini, doctor masih lagi menahan anak buah AM untuk menghabiskan antibiotic yang mengambil masa seminggu juga. Anak dan ibu terpaksa bermalam di hospital lagi.

Semoga perkongsian Jangkitan Kuman Selaput Otak Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun ini dapat membantu sahabat AM yang mempunyai anak-anak kecil atau yang merancang untuk mendapat anak kelak.

Jumaat, 2 November 2018

11.11 Festival Membeli Belah – JUALAN SEHARI TERBESAR di Lazada kini bermula !

11.11 Festival Membeli Belah JUALAN SEHARI TERBESAR di Lazada kini bermula ! | Bulan November datang lagi dan perang jualan besar besaran pun akan bermula. Tidak terkecuali dari Lazada yang sentiasa mengadakan jualan besar-besaran pada 11.11.2018, ingat hanya sehari sahaja jualan gila-gila ini dilakukan.




Percaya atau tidak, harga yang ditawarkan serendah RM , diskaun sehingga 90%. Ditambah lagi dengan wang tunai yang cukup besar. Rugi jika sesiapa sahaja yang tidak mengambil peluang kali ini. SLASH IT and SHAKE IT


Lazada’s Wonderland

Pihak Lazada juga menyediakan baucar yang boleh ditebus dengan lazada’s wonderland iaitu hanya dengan menerokai jenama kesukaan dan mengumpul baucar promosi bermula 1 November sehingga 10 November dan baucar boleh digunakan pada 11.11 Festival Membeli Belah JUALAN SEHARI TERBESAR di Lazada kini bermula !




Harus di ingat untuk mengumpul baucar ini ada masa yang perlu anda berwaspada kerana bukan 24 jam dibuka untuk mengumpul baucar ini.

Hanya 2 waktu sahaja masa yang perlu anda ingatkan iaitu 11 pagi sehingga 11.10 pagi dan juga 5 petang sehingga 5.10 petang. Semua baucar promsi dari jenama, penjual dan lazada hanya boleh dikumpulkan bermula 1 November sehingga 10 November, hanya boleh digunakan pada 11 November sahaja.

3 Produk Yang AM Nak Sangat Beli Sempena Lazada 11.11 Shopping Festival



Garmin Vivomove HR Premium Stylish Hybrid Smartwatch



Jam tangan yang sudah lama menjadi ngidaman AM, biasanya AM akan bertukar jam tangan setiap beberapa tahun sekali. Entah macam mana tertiba sahaja jatuh cinta dengan keanggunan dan elegen Garmin Vivomove HR Premium. 11.11 Festival Membeli Belah JUALAN SEHARI TERBESAR di Lazada kini bermula !

Garmin vivomove HR ini mempunyai 2 versi iaitu Premium dan Sport. Berbeza pada tali sahaja. Paling AM suka mengenai jam tangan ini adalah applikasi yang ada yang mungkin tiada pada jam tangan yang lain, iaitu “Stress Tracking”.


Secara tidak langsung kita boleh memantau tahap “Stress” dan merancang untuk mengurangkan stress dengan berehat atau bersenam. Stress boleh menyebabkan beberapa penyakit yang kritikal jika tidak menguruskan dengan betul.


Sony HT-RT3 5.1ch Home Cinema Soundbar



Salah satu peralatan rumah yang belum lagi tertunai adalah soundbar dari Sony yang menjadi kegilaan AM selepas Rumah Idaman siap 2 tahun lalu. 11.11 Festival Membeli Belah JUALAN SEHARI TERBESAR di Lazada kini bermula !

Kenapa Sony dan bukan jenama lain seperti JBL atau Panasonic?? Ke dua-dua jenama ini AM telah menguji dan hanya Sony sahaja yang dapat memenuhi cita rasa AM dan isteri.

Harga yang di tawarkan juga lebih murah berbanding dengan jenama JBL mahupun Panasonic. Kualiti tidak dapat di bandingkan lagi. Tidak perlu lagi ke pawagan dengan Sony HT-RT3 5.1ch Home Cinema Soundbar.

SK II Pitera Essence Set

Tidak lengkap rasanya jika diberi 3 pilihan barangan yang AM nak beli di Lazada pada Festival 11.11 nanti tanpa keperluan barangan isteri tercinta juga.

Selalunya barangan isteri adalah pilihan yang utama kerana isteri adalah tulang belakang keluarga AM. Banyak pengorbanan yang dicurahkan isteri kepada AM selama ini. 11.11 Festival Membeli Belah JUALAN SEHARI TERBESAR di Lazada kini bermula !





Sebagai penghargaan dari suami untuk isteri tercinta adalah SK II Pitera Eccense Set. Kenapa SK II yang menjadi pilihan AM untuk isteri? Ini kerana produk SK II telah terjamin dan terbukti sesuai dengan kulit muka isteri AM.

Sebelum ini juga AM pernah menghadiahkan produk dari SK II kepada isteri sempena hari lahirnya juga. Sehingga kini isteri masih lagi setia dengan produk SK II yang diberi di Lazada.

Lazada menyediakan kemudahan membeli belah dengan harga yang cukup gila berbanding dengan mana-mana laman web membeli belah yang ada di Malaysia. Harga yang ditawarkan sentiasa murah dengan jaminan pulangan balik jika tidak berpuas hati dengan produk yang dijual oleh mereka. 11.11 Festival Membeli Belah JUALAN SEHARI TERBESAR di Lazada kini bermula !

Rugi rasanya jika kita tidak merebut peluang yang hadir sekali setahun sahaja untuk membeli belah dengan gila-gila di Festival 11.11 di Lazada nanti.

AM berharap akan dapat membeli semua 3 pilihan barangan idaman AM di atas pada 11.11 di Lazada nanti.